Carel Lurvink

FFP1, FFP2 en FFP3 adembescherming: wat is het verschil? 

Stofmaskers en mondmaskers maken het mogelijk veilig te ademen tijdens gevaarlijk werkzaamheden. Adembescherming worden gekenmerkt met de code FFP (Filtering Facepiece Particles) omdat kleine deeltjes uit de lucht gefilterd worden. Deze deeltjes kunnen de longen aantasten en in de bloedcirculatie terecht komen. Doordat de lucht eerst gefilterd wordt, worden deze schadelijke kleine deeltjes niet ingeademd en kunt u veilig werken. De blootstelling aan gevaarlijke stoffen wordt dus geminimaliseerd. De filter beschikt over hele kleine poriën waar stof, fijn stof en andere kleine deeltjes niet doorheen kunnen. Volgens de arbowet is adembescherming ook verplicht als de ruimte niet goed geventileerd kan worden. Meestal worden stof- en mondmaskers ingezet in de industrie. Ze beschermen tegen kleine deeltjes die bijvoorbeeld vrijkomen bij het schuren en/of lassen. Echter beschermen niet alle type filters/maskers even goed. Er wordt onderscheid gemaakt tussen FFP1, FFP2 en FFP3 adembescherming. Mond- en stofmaskers verschillen niet alleen in type en mate bescherming; ze verschillen ook in vorm, comfort, en gebruiksfrequentie. U moet dus goed weten waarvoor u bescherming nodig heeft. 

Waarmee moet u rekening houden bij het bepalen van de veiligheidsklasse adembescherming?

1)     De Maximaal Aanvaarde Concentratie (MAC) van een (schadelijke) stof vastgesteld door de overheid. 
2)     De concentratie schadelijke stoffen in in de (werk)omgeving.
3)     De filterefficientie (% deeltjes dat tegengehouden wordt).
4)     De nominale protectiefactor (NPF). De NPF geeft de verhouding van het verschil tussen de concentratie van schadelijke stoffen binnen en buiten een filtermasker aan. Hoe hoger de NPF-waarde, hoe beter de bescherming. 
5)     De maximale concentratie waarin men het adembeschermingsproduct veilig kunt gebruiken. Dit is de NPF vermenigvuldigd met de grenswaarde. 
 

Wat is het verschil tussen FFP1, FFP2 en FFP3 adembescherming? 

-        Een FFP1 stofmasker biedt het minste berscherming van de drie en biedt vooral bescherming tegen grove deeltjes. 
-        Een FFP2 stofmasker biedt al wat meer bescherming en filtert ook fijnere stofdeeltjes en schadelijke stoffen uit de lucht. 
-        Een FFP3 stofmasker biedt het meeste berscherming. De minimale efficientie is zelfs 98%.
 

Vorm en comfort van adembescherming

Nadat u het belangrijkste (de beschermingsklasse) bepaald heeft, kunt u nadenken over de vorm van het masker. Er bestaan opvouwbare- en cupvormige stofmaskers. Opvouwbare maskers zijn wat flexibeler en zijn makkelijk op te bergen. Cupvormige maskers daarentegen hebben meestal een betere pasvorm en zitten steviger. Echter is het bij elk type masker van uiterst belang dat de neus, mond en kin goed bedekt zijn. Sommige stofmaskers zijn voorzien van een zweetabsorberende zachte vooring die het draagcomfort aanzienlijk verhoogt en irritaties voorkomt. Erg handig als u het stofmasker langere periodes moet dragen. 
 

Gebruiksduur adembescherming

Ten slot moet u nog rekening houden met de gebruiksduur. Op een gegeven moment is de filter verzadigd waardoor hij niet meer goed filtert en dus geen/minder bescherming biedt. Zodra de weerstand bij het in- en uitademen groter wordt moet de filter vervangen worden. 

Experts binnen uw branche
Al 125 jaar tevreden klanten
Online bestelgemak
Kwaliteit, snel en veilig geleverd

Hoofdkantoor en servicecenter Enschede
Marssteden 40
7547 TC Enschede

053 - 4344343

Servicecenter Hilversum
Franciscusweg 279A
1216 SG Hilversum

035 - 6561402

 

Openingstijden (ma. t/m vr.): 8:15 tot 17:15 uur