Carel Lurvink

Lockout tagout safety carel lurvink

Hoe past u de veiligheidsprocedure Lockout/Tagout toe?

De missie van Carel Lurvink is het schoner en veiliger maken van werkomgevingen. Dat betekent ook dat wij het belangrijk vinden dat de veiligheid van werknemers gegarandeerd wordt. Een veiligheidsprocedure zoals Lockout/Tagout draagt bij aan het verminderen van ongevallen op de werkvloer. Dat deze veiligheidsprocedure echt nodig is, blijkt uit het volgende: jaarlijks sterven er meer dan honderdduizend mensen op de werkplek tijdens onderhoudswerkzaamheden of reparaties aan machines. Het belang van het goed toepassen van Lockout/Tagout moge hiermee dus wel duidelijk zijn.

Lockout/Tagout is een veiligheidsprocedure bij het onderhouden en repareren van machines. Energie wordt afgesloten en bewegende onderdelen worden vergrendeld, zodat er veilig gewerkt kan worden aan het herstellen van machines. Zo komt er geen gevaarlijke energie vrij en biedt het zekerheid. Lockout/Tagout kent zes basiselementen. Het betreft een policy, procedures, de identificatie van energie isolatiepunten, een goede opleiding, de geschikte tools en duurzaamheid. 

LOTO en LOTOTO

LOTO is de afkorting van Lockout/Tagout. Het eerste deel staat voor het afsluiten van onderdelen van de machines, dus het letterlijk op slot doen van bepaalde (gevaarlijke) onderdelen. Dit kan bijvoorbeeld met sloten. Tagout staat voor de visuele communicatie, waarmee medewerkers precies kunnen zien wie welk deel heeft afgesloten en waarom. 

Er is ook een uitgebreidere vorm van Lockout/Tagout: LOTOTO. De laatste ‘TO’ staat hierin voor Tryout. Dat wil zeggen dat opgeslagen of resterende energie wordt vrijgelaten als het aanwezig is. Dit moet altijd voordat de werkzaamheden aan de machine beginnen. 

Kort gezegd sluit u dus in elk geval eerst onderdelen af, dan zorgt u voor visuele communicatie en u kunt vervolgens nog eventuele overgebleven energie vrijlaten. Daarna kan er veilig worden gewerkt aan de machines. Het belang van een goede uitvoering is uitermate groot. Daarom moet u precies weten waar u op moet letten en hoe u elke stap doorloopt. Fearghal Jonges legt u alle belangrijke informatie over de veiligheidsprocedure uit in onze podcast. Hij is territory sales manager bij Brady: wereldleider in oplossingen voor veiligheid, identificatie en conformiteit. Zorg voor een veilige werkomgeving door onze podcast te luisteren en de veiligheidsprocedure Lockout/Tagout goed toe te passen. Dit kan door hier eenvoudig uw gegevens achter te laten. Zo komt u direct bij de podcast terecht. 

Experts binnen uw branche
Al 125 jaar tevreden klanten
Online bestelgemak
Kwaliteit, snel en veilig geleverd

Hoofdkantoor en servicecenter Enschede
Marssteden 40
7547 TC Enschede

053 - 4344343

Servicecenter Hilversum
Franciscusweg 279A
1216 SG Hilversum

035 - 6561402

 

Openingstijden (ma. t/m vr.): 8:15 tot 17:15 uur