Carel Lurvink

Cradle2cradle

 

Cradle to cradle (C2C)

 

Cradle to cradle (C2C) is een andere manier van denken over en ontwerpen van duurzame oplossingen in de vorm van producten en processen, ontwikkeld door William McDonough en Michael Braungart. De kern van deze filosofie is dat materialen die in het ene product gebruikt zijn op een hoogwaardige manier worden hergebruikt in een volgend product, in een technische of in een biologische cyclus. 

Het voornaamste doel van deze theorie is het verbeteren van de circulariteit van producten en de maatschappij. Daarbij is het belangrijk om producten bovenal goed te ontwikkelen. Ontwikkel producten zo dat ze gebruik maken van al circulaire grondstoffen en vermijd schadelijke grondstoffen.

Afval wordt hierin gezien als voedsel. Grondstoffen moeten worden hergebruikt. Hierbij is het van belang dat de grondstoffen geen waarde verliezen bij het hergebruiken of recyclen. Maak gebruik van upcycling i.p.v. downcycling, wat normaliter gebeurt bij het recyclen van artikelen. Downcycling houdt in dat het de grondstof waarde verliest en bijvoorbeeld niet nogmaals gerecycled kan worden. 

Daarnaast wordt er onderscheid gemaakt tussen biologische en technologische materialen. Onder technologische materialen valt het geheel aan synthetische materialen. In de theorie achter dit keurmerk worden deze materialen verwerkt in aparte cyclus.  

Het keurmerk kent vijf niveau's van duurzaamheid:

  • Basis
  • Brons
  • Zilver
  • Goud
  • Platina

Producten en bedrijven worden onderverdeeld in deze categorieën door het bedoordelen van een aantal criteria; de samenstelling van materialen, de mogelijkheden van hergebruik van deze materialen, het gebruik van hernieuwbare energie, duurzaam waterbeheer en de sociale rechtvaardigheid. Deze beoordeling verschilt echter wel per productgroep. Eens per twee jaar wordt er door een onafhankelijk bureau een controle naar deze criteria uitgevoerd.

In het assortiment van Carel Lurvink heeft vooral BlackSatino veel producten die gebruik maken van de theorie van Cradle to Cradle. 


Experts binnen uw branche
Al 125 jaar tevreden klanten
Online bestelgemak
Kwaliteit, snel en veilig geleverd

Hoofdkantoor en servicecenter Enschede
Marssteden 40
7547 TC Enschede

053 - 4344343

Servicecenter Hilversum
Franciscusweg 279A
1216 SG Hilversum

035 - 6561402

 

Openingstijden (ma. t/m vr.): 8:15 tot 17:15 uur