Brood- en banketbakkerij
Het belang van een grondige reiniging en borging van de hygiëne binnen de (industriële) brood- en banketbakkerij is van uiterst belang. Kruisbesmettingen van allergene stoffen, besmettingen van eindproducten met listeria, maar ook microbiologische criteria zijn veel voorkomende risico’s en uitdagingen binnen de (industriële) brood- en banketbakkerij. Bedrijven binnen deze sector zijn immers ook wettelijk verplicht om te voldoen aan de hygiëne normen voortkomend uit de hygiënecode. Bovendien is een hygiënische omgeving belangrijk voor het welzijn van uw personeel, de klanten en kwaliteit van het (eind)product. Wij helpen hier graag bij, door u te voorzien van toegespitste oplossingen en adviezen om de hygiëne, veiligheid en productiviteit binnen uw omgeving te verbeteren. Met behulp van een veelzijdig productassortiment en specifieke branche- en vakkennis kunnen wij u ontzorgen op het gebied van hygiëne en voedselveiligheid binnen de brood- en banketbakkerij industrie.
Wet- en regelgeving van hygiëne binnen brood- en bankbakkerijen
De Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) voert regelmatig controles uit om te zien of u werkt volgens de laatste eisen met betrekking tot de voedselveiligheid. Microbiologische criteria en hygiënecodes voor de brood- en banketbakkerij spelen hierin een grote rol en stellen diverse basisregels voor de waarborging van de voedselveiligheid. Indien u ook zaken doet in het buitenland of met de Nederlandse Retail, dan dient u zich aan de strenge eisen te houden voortkomend uit de internationale standaarden zoals de BRC, IFS, ISO 22000 en/of FSSC 2000. Daarnaast moet de HACCP-richtlijn worden gevolgd om besmettingsrisico’s in kaart te brengen en een hygiënisch proces te bewerkstelligen binnen omgevingen waarin er met voedsel gewerkt wordt. Belangrijke punten voor de hygiëne binnen de brood- en banketbakkerijen bestaan uit het grondig reinigen en ontsmetten van apparaten of machines die in contact komen met bederfelijke producten en het voorkomen van kruisbesmettingen met allergene stoffen. Deze zaken zijn niet alleen vanuit hygiënisch en regelgevend oogpunt van belang, maar ook vanuit het oogpunt van het welzijn van uw medewerkers. Meelstof is een voorbeeld van een zogeheten allergene stof en langdurige blootstelling hieraan kan tot allergische reacties en gezondheidsrisico’s leiden. Wij voorzien u graag van meer informatie en toegespitste adviezen over de geldende eisen met betrekking tot voedselveiligheidssystemen voor het waarborgen van de voedselveiligheid.