Zuivelindustrie
De zuivelindustrie is binnen Nederland ruim vertegenwoordigd. Zo is zuivel een van de meest geconsumeerde voedingsmiddelen, waardoor de kwaliteit en de betrouwbaarheid van dit product essentieel is. Voordat zuivelproducten in de winkel komen te liggen, gaat er een uitgebreid en complex proces aan vooraf. Om een kwalitatief en betrouwbaar eindproduct in de winkel aan te leveren voor de consument is het van belang dat het gehele proces hygiënisch en veilig verloopt. De aanwezigheid van schadelijke bacteriën en micro-organismen kunnen leiden tot besmettingsrisico’s die verder reiken dan alleen de vermindering van de kwaliteit van het zuivelproduct. Een besmettingsuitbraak heeft grote gevolgen voor iedereen binnen de zuivelketen en kan ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Hierdoor is er sprake van strenge wetgeving rondom de reiniging, hygiëne en voedselveiligheid van zuivelproducten. Wij helpen u graag bij het realiseren van een optimale hygiëne, voedselveiligheid en een goede kwaliteitsborging van uw zuivelproduct.
Hygiëne risico’s in de zuivelindustrie
Het productieproces binnen de zuivelindustrie wordt gekenmerkt als een kritisch proces, waarin het belang van voedselveiligheid, houdbaarheid en het voorkomen van besmettingsrisico’s van o.a. salmonella en listeria centraal staat. Hierdoor moeten processen binnen deze industrie systematisch en betrouwbaar ingericht worden en moeten ze voldoen aan strikte voorschriften rondom kwaliteitsborging van voedselveiligheid. Productiebedrijven binnen deze sector worden dan ook gecontroleerd op HACCP analyses, hygiënecodes en overkoepelende kwaliteitssystemen en –certificaten. Internationale kwaliteitsstandaarden zoals de BRC, IFS, ISO 22000 en/of FSSC 2000 stellen daarnaast op het gebied van hygiëne extra eisen ten opzichten van de HAACP standaard. Belangrijke aandachtspunten bestaan uit de reiniging en ontsmetting van apparaten en machines die gebruikt worden in het productieproces. Hardnekkig vuil en vuilresten in de veel gebruikte filtratieprocessen zoals membraanfiltratie verhogen de kans op verstopping. Bovendien is er een verhoogde kans op het ontstaan van bacteriën en micro-organismen. Daarnaast is zuivel een dierlijk product en daarmee een mogelijke drager van bacteriën. Hierdoor is zuivel ook bevattelijk voor bacteriën uit de directe (productie)omgeving, waardoor een schone omgeving en persoonlijke hygiëne essentieel is. Hygiëne protocollen, beschermende kleding en hygiënesluizen zijn van toegevoegde waarde voor het borgen van de persoonlijke hygiëne en veiligheid.