4 praktijktips om correct te desinfecteren in de voedingsmiddelenindustrie

desinfecteren in de voedingsindustrie
Welke methoden kunt u gebruiken en aan welke eisen moet u daarbij voldoen?
Reinigen is iets anders dan desinfecteren. Sterker nog, een slechte reiniging kan een daarna aangebracht desinfectiemiddel zelfs neutraliseren. Zeker in de voedingsmiddelenindustrie is desinfecteren een eerste vereiste, want als niet 99,99% van alle micro-organismen zijn verwijderd, kunnen ongewenste risico’s en gevaren ontstaan. Maar welke methoden kunt u gebruiken om te desinfecteren? En aan welke eisen moet u daarbij voldoen? We vertellen het in dit artikel - en we geven u meteen 4 praktijktips die u direct kunt toepassen.

Dompelen, sproeien, vernevelen of DIP

U kunt op 4 verschillende manieren desinfecteren. Losse gereedschappen of machineonderdelen kunt u onderdompelen in desinfectiemiddel. Kan dat niet, dan is vernevelen of besproeien een optie - waarbij besproeien meestal meer desinfectiemiddel verbruikt en het bij vernevelen belangrijk is dat de ondergrond droog is. De vierde mogelijkheid wordt met een afkorting aangeduid: DIP. Dit staat voor ‘desinfection in place’ en is geschikt voor apparatuur die niet hoeft te worden gedemonteerd, zoals een leidingsysteem.

Welke eisen gelden in de voedingsmiddelenindustrie?

In de voedingsmiddelenindustrie is het extra belangrijk dat het desinfectiemiddel dat u gebruikt veilig is voor mens en dier. Daarnaast moet het reukloos zijn om te voorkomen dat voedingsmiddelen de geur van het middel overnemen. Andere eisen zijn dat het desinfectiemiddel snel effect heeft en dat dit effect onomkeerbaar is. Het middel moet meerdere groepen micro-organismen vernietigen, zo weinig mogelijk corrosief zijn en de omgeving mag geen of nauwelijks invloed op de werking hebben. Twijfelt u over de eisen voor uw specifieke product of situatie, dan helpen wij u uiteraard graag verder.

Tip 1: Desinfecteer op het juiste moment

Vaak wordt gedacht dat schoonmaken en desinfecteren direct na productie of gebruik het best is. Die gedachte is logisch, want het is dan duidelijk zichtbaar dat reiniging nodig is. In sommige gevallen is het echter beter te wachten tot u de apparatuur of machine opnieuw gebruikt. Dan desinfecteert u bijvoorbeeld vlak voor een nieuwe productiegang. Dit is vooral verstandig als de apparatuur vervuild kan raken tussen het moment van desinfecteren en gebruik - of als de apparatuur in die tussenliggende tijd bijvoorbeeld nat of vochtig blijft.

Tip 2: Gebruik de juiste dosering

Dat u niet te laag moet doseren, zal u niet verbazen. Kostentechnisch is minder gebruik van desinfectiemiddelen natuurlijk interessant, maar het zorgt er wel voor dat de werking niet optimaal is. Zeker in de voedingsmiddelenindustrie is dat een risico dat u zich niet kunt veroorloven. Maar ook een te hoge dosering is onverstandig. Teveel gebruik van desinfectiemiddelen kan resten achterlaten die mogelijk zelfs op het product komen. Bovendien is dit niet goed voor het milieu. Zorg er daarom voor dat u de instructies op de verpakking altijd exact volgt.

Tip 3: Gebruik het juiste desinfectiemiddel

Het is ontzettend belangrijk te weten met welke micro-organismen u het gevecht aangaat en wat u daarvoor nodig heeft. Chloor kan een oplossing zijn, maar dat bleekt ook kleding en schoenen. Alcohol werkt tegen schimmels, maar niet tegen bacteriële sporen. En ook ‘quaternaire ammoniumverbindingen’ (beter bekend als qav’s) hebben hun specifieke kenmerken en werking.

Tip 4: Gebruik desinfectiemiddelen op de juiste manier

De meeste desinfectiemiddelen werken niet direct, maar moeten even inwerken. Wacht u te kort, dan heeft het middel niet het optimale effect. Daarnaast is het belangrijk te letten op de volgorde van desinfecteren, bijvoorbeeld bij onderdelen van machines. Bij een verkeerde werkvolgorde kunt u onderdelen opnieuw besmetten of kunnen micro-organismen achterblijven die zich opnieuw kunnen vermenigvuldigen. Let ook op met vocht. Hoe natter de ondergrond, hoe meer de concentratie van het desinfectiemiddel afneemt - en hoe lager de werking wordt.

Ook interessant

Beluister Carel de Podcast: Het gebruik en de richtlijnen voor persoonlijke beschermingsmiddelen binnen de voedingsindustrie

Meer informatie

Carel Lurvink biedt een uitgebreid assortiment desinfectiemiddelen voor de voedingsmiddelenindustrie. Uiteraard helpen we u graag bij het maken van de juiste keuzes voor uw bedrijf en werkzaamheden. Daarnaast kunnen we u adviseren over de eisen waaraan u moet voldoen als het gaat om desinfecteren. Heeft u vragen? Onze specialisten helpen u graag verder als u belt naar 053 - 434 43 43 of een e-mail stuurt naar [email protected] .

Gerelateerde artikelen