Handhygiëne in de zorgsector:

Handhygiëne in de zorgsector:

Wanneer en hoe?

Omdat handhygiëne één van de belangrijkste aspecten is om de verspreiding van ziektes en infecties tegen te gaan, heeft de Wereldgezondheidsorganisatie richtlijnen opgesteld voor handhygiëne in de zorgsector. Wanneer moet u uw handen reinigen? En hoe? We vertellen het u graag.

Wanneer moet u uw handen reinigen?

Om besmetting te voorkomen, is het belangrijk dat u uw handen reinigt na een toiletbezoek of nadat u bijvoorbeeld uw neus heeft gesnoten of uw hand voor uw mond heeft gehouden bij het hoesten. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn er in de zorgsector daarnaast vijf standaard momenten om uw handen te reinigen:

 • Voordat u een patiënt aanraakt.
 • Voordat er wordt schoongemaakt of voorafgaand aan een medische procedure.
 • Na contact met lichaamsmateriaal of -vloeistof.
 • Nadat u een patiënt heeft aangeraakt.
 • Nadat u de omgeving van een patiënt heeft aangeraakt. 

Een eenvoudige interpretatie

Omdat deze vijf momenten soms verwarrend kunnen zijn hebben de GGD Rotterdam-Rijnmond en het Erasmus Medisch Centrum de regels vertaald naar vier momenten. In de basis zijn deze gelijk aan de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie. Ze zijn alleen overzichtelijker en logischer ingedeeld: ‘kamer in’, ‘kamer uit’, ‘vóór schoon’ en ‘na vies’.

Handhygiëne: twee manieren

U kunt uw handen wassen met water en zeep en vervolgens afdrogen met een papieren handdoek. Was uw handen gedurende ongeveer 60 seconden. Handen wassen is voor iedere situatie een juiste manier van handreiniging.

Handen desinfecteren met handalcohol is de tweede optie. Handen desinfecteren gaat sneller dan handen wassen (binnen 15 seconden zijn uw handen schoon), het droogt uw handen minder uit en na gebruik is het eenvoudiger om handschoenen aan te trekken. 

U mag handalcohol echter niet altijd gebruiken. Na een bezoek aan het toilet moet u uw handen bijvoorbeeld nog steeds met water en zeep wassen. En bij natte, plakkerige of zichtbaar vuile handen mag u uw handen ook niet reinigen met handalcohol.

Goed om te onthouden: 

Gebruik beide methoden nooit achter elkaar. Handen wassen én gebruik van handalcohol is slecht voor uw handen.

Tips voor een betere handhygiëne

Het regelmatig reinigen van uw handen is belangrijk als u in de zorgsector werkt. Iedereen weet het – en toch gaat het nog wel eens mis. Wat kunt u doen om ervoor te zorgen dat de regels voor handhygiëne zorgvuldig worden nageleefd? Een paar tips:

 1. Maak afspraken over de telefoon
 2. Zet het op de agenda
 3. Geef een flesje handalcohol
 4. Zorg voor faciliteiten op de juiste plekken
 5. Controleer de voorraden regelmatig
 6. Weerleg weerstand

Whitepaper Handhygiëne in de zorgsector

Meer weten over de vier momenten om uw handen te wassen of de zes tips voor een betere handhygiëne? Of wilt u weten wanneer handhygiëne juist niet nodig is? Download dan ons whitepaper ‘Handhygiëne in de zorgsector’.

 

 

Experts binnen uw branche
Al 125 jaar tevreden klanten
Online bestelgemak
Kwaliteit, snel en veilig geleverd

Hoofdkantoor en servicecenter Enschede
Marssteden 40
7547 TC Enschede

053 - 4344343

Servicecenter Hilversum
Franciscusweg 279A
1216 SG Hilversum

035 - 6561402

Servicecenter Winschoten
J.A. Koningstraat 19
9672 AC Winschoten

0597 - 4226001


Openingstijden (ma. t/m vr.): 8:15 tot 17:15 uur