Veiligheidsschoenen kiezen en gebruiken

Zoveel materialen, soorten en uitvoeringen... Waar moet u op letten?
Veiligheidsschoenen zijn voor veel werkzaamheden een verplicht onderdeel van de persoonlijke beschermingsmiddelen van werknemers. Bent u werkgever of inkoper en zoekt u veiligheidsschoenen voor uw bedrijf? Dan is de kans groot dat u last heeft van keuzestress. Er zijn zoveel materialen, soorten en uitvoeringen! Waarop moet u letten als u veiligheidsschoenen inkoopt? En wat zijn belangrijke aandachtspunten bij het gebruik van veiligheidsschoenen? U leest het hieronder.

Veiligheidslaarzen, lage en hoge veiligheidsschoenen

Welk model veiligheidsschoen het meest geschikt is, wordt bepaald door de werkzaamheden en door de omgeving waarin het werk wordt uitgevoerd. Moeten uw werknemers veel bewegen en door hun knieën zakken? Dan zijn lage veiligheidsschoenen het meest geschikt. Heeft uw werknemer extra steun en (enkel)bescherming nodig? Dan is een hoge schoen een betere keuze. Vooral in de bouw worden daarom hoge veiligheidsschoenen gebruikt. Veiligheidslaarzen zijn vooral geschikt voor medewerkers die in een natte of vochtige omgeving werken.

Leer of kunststof?

Veiligheidsschoenen worden steeds vaker gemaakt van materialen die in de sportwereld worden gebruikt. Daardoor zijn het draagcomfort, de pasvorm en de schokdemping van veiligheidsschoenen de laatste jaren sterk verbeterd. Niet alleen beschermen de schoenen steeds beter door toepassing van bijvoorbeeld plastic schachten of metalen neuzen, ze zijn ook steeds vaker luchtdoorlatend, ademend en vochtabsorberend. Bij veiligheidslaarzen wordt om die reden ook vaak gekozen voor een natuurlijk materiaal: leer. Het nadeel van leer is echter dat het niet volledig waterdicht is. Is dit wel een vereiste of worden de voeten van uw medewerkers blootgesteld aan chemicaliën? Dan moet u uw keuze maken uit het assortiment kunststof veiligheidslaarzen.

Veiligheidsschoenen en duurzaamheid

Let bij uw keuze voor veiligheidsschoenen altijd op het CE-keurmerk. Alleen dan weet u zeker dat u goedgekeurde voetbescherming aanschaft. Daarnaast is duurzaamheid voor veel bedrijven een steeds belangrijker onderwerp. Ook dat is een reden om op de gebruikte materialen te letten. Worden de schoenen duurzaam geproduceerd? Kunnen de gebruikte materialen worden gerecycled? En hoe lang gaat de veiligheidsschoen bij normaal gebruik mee? Bij het laatste punt komt goed onderhoud kijken. Eén van de belangrijkste aandachtspunten daarbij is het goed laten drogen van de schoenen na gebruik of reiniging. Het is daarom aan te bevelen per werknemer twee paar schoenen aan te schaffen. Eén voor gebruik en één om ondertussen te drogen. Let bij lederen veiligheidsschoenen bovendien op het invetten van het leer. Dat verlengt de levensduur van de schoen. Laat lederen veiligheidsschoenen ook niet drogen bij de verwarming. Het leer droogt daardoor uit, waardoor het kan scheuren.

Wanneer moet u veiligheidsschoenen vervangen?

Vertonen de veiligheidsschoenen barsten, gaatjes of scheuren? Dan is het tijd om ze te vervangen. Hetzelfde geldt voor schoenen waarvan de zool loskomt of is afgesleten. Let overigens niet alleen op de buitenkant van de schoen. Slijtage aan de buitenkant is vrij snel en goed zichtbaar, maar de schoen of laars kan ook aan de binnenzijde slijten - zeker als de schoen of laars een binnenvoering heeft.

Ook interessant

Beluister Carel de Podcast: Veiligheidsschoenen: tips voor de aanschaf én voor het verlengen van de levensduur

Meer informatie

Carel Lurvink biedt een uitgebreid assortiment veiligheidsschoenen en -laarzen. Deze zijn geschikt voor verschillende doeleinden en gemaakt van verschillende materialen. Uiteraard helpen we u graag bij het maken van de juiste keuzes voor uw bedrijf en werkzaamheden. Heeft u vragen? Onze specialisten helpen u graag verder als u belt naar 053 - 434 43 43 of een e-mail stuurt naar [email protected].

Gerelateerde artikelen