Vier tips voor het kiezen van de juiste gehoorbescherming

Gehoorbescherming
Hoe weet u welke gehoorbescherming bij uw werksituatie past?
Te hard geluid kan het gehoor beschadigen, wat kan leiden tot oorsuizen of zelfs gehoorverlies. Helaas is door geluid veroorzaakte gehoorschade permanent en ongeneeslijk. Het is dus belangrijk te harde geluiden zoveel mogelijk te vermijden. Als u lawaai niet kunt vermijden door het volume te verlagen of bijvoorbeeld weg te lopen, is gehoorbescherming uw enige optie. Maar hoe weet u welke gehoorbescherming het beste bij uw werksituatie past? We geven u graag vier tips voor het kiezen van de juiste gehoorbeschermer.

1) Streef naar 75 tot 85 decibel

Gemiddeld gaat men ervan uit dat 85 decibel (afgekort als dB) het maximale geluidsniveau is dat nog veilig is. Dit is het geluid van hard geschreeuw of een voorbij rijdende vrachtwagen. Op de meeste werkplekken komt het geluid niet boven de 95 dB, waardoor u niet meer dan 10 dB geluid hoeft te reduceren. Het goede nieuws is: dit kan met bijna elke gehoorbeschermer. Dat maakt het kiezen van de juiste gehoorbescherming dus een stuk eenvoudiger. Maar pas op: het te veel verlagen van het geluidsniveau is ook niet goed. Net zoals werken met te weinig licht net zo lastig kan zijn als met te veel licht, zo kan te weinig geluid een geïsoleerd gevoel geven waardoor uw medewerkers zich minder bewust zijn van hun omgeving. Streef dus naar precies genoeg geluidsonderdrukking om te komen tot ongeveer 75 tot 85 dB. Goed om te weten: bij blootstelling aan geluidsniveaus van 100 dB of hoger (zoals van een kettingzaag) is dubbele gehoorbescherming nodig. Werknemers moeten dan oorbeschermers én oordopjes dragen.

Handig! Als u de geluidsniveaus op uw werk niet kent, kunt u ze meten met een geluidsniveaumeter. Er zijn zelfs apps waarmee u het geluidsniveau met uw mobiele telefoon kunt meten.

2) Let op de continuïteit van het geluidsniveau

Geluiden van 75 tot 85 decibel zijn veilig, maar ook die bereiken na 8 uur de veiligheidsgrens. Ga dus na of het geluid op uw werk continu is of dat het op verschillende momenten van de dag stopt en begint. Blijft een werknemer het grootste deel van de werkdag op dezelfde plek of gaat hij van het ene naar het andere gebied? Oorbeschermers zijn gemakkelijker te verwijderen dan oordoppen, dus als het geluidsniveau steeds verandert, is het handiger met oorbeschermers te werken. Is dat geen optie, bijvoorbeeld doordat andere persoonlijke beschermingsmiddelen in de weg zitten (zie hierna), dan zijn voorgevormde oordoppen gemakkelijker te verwijderen en te vervangen dan standaard oordoppen.

Handig! Er zijn gehoorbeschermers die geluid doorlaten wanneer de geluidsniveaus laag zijn en pas bescherming bieden wanneer de geluidsniveaus toenemen. En moeten werknemers met elkaar kunnen blijven praten? Dan zijn er gehoorbeschermers met vlakke demping of speciale communicatie-headsets.

3) Denk na over andere eisen die de werkplek stelt

Bij het kiezen van de juiste gehoorbeschermer moet u ook rekening houden met andere eisen die de werkplek stelt. Moet een werknemer bijvoorbeeld ook andere persoonlijke beschermingsmiddelen dragen, zoals oogbescherming, een helm of een masker? Dan kan dat de gehoorbescherming in de weg zitten. Een veiligheidsbril kan een oorbeschermer minder goed rond het oor laten aansluiten, waardoor harde geluiden het oor alsnog bereiken. Oorbeschermers kunnen er ook voor zorgen dat een veiligheidshelm minder goed past. Sommige gehoorbeschermers zijn speciaal ontworpen om rechtstreeks op een helm te worden gemonteerd, waardoor dit probleem wordt opgelost. Worden uw handen vaak vuil op het werk? Gebruik dan geen oordoppen die vóór het inbrengen met uw vingers moeten worden opgerold, tenzij er handwasfaciliteiten beschikbaar zijn. Is het erg warm of juist koud waar u werkt? Oorbeschermers kunnen oncomfortabel zijn in warme omgevingen en oordoppen kunnen minder effectief worden in koude omgevingen.

4) Bepaal wat het meest comfortabel is

Nadat u uw selectie heeft beperkt tot gehoorbeschermers die geschikt zijn voor uw werkplek, is de keuze aan u. Gehoorbeschermers werken echter alleen als werknemers deze consistent en correct dragen. Kies daarom gehoorbescherming die comfortabel en handig in gebruik is. Veel mensen vinden oordoppen comfortabeler dan oorbeschermers, vooral wanneer ze lange tijd of in warme omgevingen worden gedragen. Oordoppen zijn licht van gewicht, gemakkelijk op te bergen en handig om bij de hand te houden voor onverwachte situaties. Oordoppen kunnen soms echter minder goed passen, bijvoorbeeld als de gehoorgang erg smal of rond is. Otoplastieken - op maat gemaakte oordoppen - zijn dan een goede oplossing. Oordoppen zijn meestal goedkoop, maar ze moeten vaak worden vervangen. Oorbeschermers zijn gemakkelijker af te zetten, maar zijn minder comfortabel op warme plaatsen of in krappe ruimtes. Ze zijn duurder, maar gaan daarentegen wel weer langer mee.

Meer informatie

Carel Lurvink biedt een uitgebreid assortiment gehoorbeschermers. Deze zijn geschikt voor verschillende doeleinden en gemaakt van verschillende materialen. Uiteraard helpen we u graag bij het maken van de juiste keuzes voor uw bedrijf en werkzaamheden. Heeft u vragen? Onze specialisten helpen u graag verder als u belt naar 053 - 434 43 43 of een e-mail stuurt naar [email protected].

Gerelateerde artikelen