Wanneer zijn welke persoonlijke beschermingsmiddelen nodig in de gezondheidszorg?

Medical - Wanneer welke PBM
Hygiëne in de zorg
Persoonlijke beschermingsmiddelen zorgen ervoor dat de drager niet in aanraking komt met bloed en andere lichaamsvloeistoffen. Ze voorkomen kruisbesmetting, bijvoorbeeld bij het bereiden van voedsel. En ze zorgen voor veiligheid, bijvoorbeeld bij het gebruik van chemicaliën. Persoonlijke beschermingsmiddelen zijn dus erg belangrijk. Maar wanneer zijn welke persoonlijke beschermingsmiddelen nu precies nodig als u binnen de gezondheidszorg werkt?

Persoonlijke beschermingsmiddelen in de gezondheidszorg

Meestal worden persoonlijke beschermingsmiddelen binnen zorginstellingen gebruikt voor infectiebeheersing. Ze vormen een barrière tussen ziektekiemen en de huid, neus, mond of ogen van de drager. Die drager kan een verzorger zijn, maar ook een patiënt of bezoeker. De verzorger wordt beschermd tegen bacteriën in het bloed of andere lichaamsvloeistoffen van de patiënt. De patiënt wordt beschermd tegen infecties die medewerkers of bezoekers mee kunnen brengen.

Welke persoonlijke beschermingsmiddelen zijn er?

Persoonlijke beschermingsmiddelen zijn meestal wegwerpproducten. De reden hiervoor is ook nu weer veiligheid. Door beschermingsmiddelen direct na gebruik weg te gooien, voorkomt u besmetting via de ziektekiemen die op de producten terecht komen. Vaak worden hiervoor speciale afvalcontainers gebruikt. Alle medewerkers, patiënten en bezoekers moeten persoonlijke beschermingsmiddelen gebruiken bij (mogelijk) contact met bloed of andere lichaamsvloeistoffen. U kunt daarvoor de volgende producten gebruiken:

  • Handschoenen. Contact via de handen is een van de gemakkelijkste manieren om onbedoeld infecties te verspreiden. Het dragen van wegwerphandschoenen beschermt uw handen tegen ziektekiemen en helpt de verspreiding ervan tegen te gaan.
  • Mondkapjes en maskers. Mondkapjes beschermen u tegen bacteriën en voorkomen dat uw eigen bacteriën zich vanuit uw mond en neus verspreiden. Er zijn mondkapjes en maskers in allerlei varianten en beschermingsniveaus verkrijgbaar. Er zijn zelfs maskers die voorkomen dat u minuscule ziektekiemen zoals streptococcus pneumoniae inademt, wat longontsteking veroorzaakt. Sommige maskers hebben een doorzichtig plastic scherm dat niet alleen uw mond, maar ook uw ogen beschermt.
  • Oogbescherming. Als bloed of andere lichaamsvloeistoffen in contact komen met uw ogen, kunnen ziektekiemen via de slijmvliezen uw lichaam binnendringen. Brillen en gelaatsschermen beschermen de slijmvliezen in uw ogen.
  • Kleding. Jassen, schorten, haarnetjes, schoenovertrekken - ze worden gebruikt bij operaties, maar ook bij bezoek aan patiënten. Zeker als zij in quarantaine worden gehouden. Daarnaast zijn er speciale beschermingsmiddelen voor medewerkers die omgaan met bepaalde geneesmiddelen tegen kanker. Deze noemen we ‘cytotoxische’ persoonlijke beschermingsmiddelen.

Meer informatie

Carel Lurvink biedt een uitgebreid assortiment persoonlijke beschermingsmiddelen voor de gezondheidszorg. Uiteraard helpen we u graag bij het maken van de juiste keuzes voor uw organisatie en werkzaamheden. Heeft u vragen? Onze specialisten helpen u graag verder als u belt naar 053 - 434 43 43 of een e-mail stuurt naar [email protected].

Gerelateerde artikelen