Werkschoenen en veiligheidsschoenen kiezen: waarop moet u letten?

Werkschoenen en veiligheidsschoenen kiezen: waarop moet u letten?

Werkschoenen en veiligheidsschoenen moeten comfortabel zitten. Ze moeten ervoor zorgen dat de drager geen pijnlijke voeten of rugklachten krijgt. En ze moeten er vooral voor zorgen dat de voeten van de drager goed beschermd zijn tegen ongelukken op het werk. Die drie factoren maken het soms lastig de juiste schoenen te kiezen voor het werk én voor de specifieke werknemer. Waar moet u precies op letten bij het kiezen van werkschoenen en veiligheidsschoenen? U leest het hieronder.

Verschil tussen werkschoen en veiligheidsschoen

Iedere veiligheidsschoen is een werkschoen - maar niet iedere werkschoen is een veiligheidsschoen. Het verschil zit in de neus. Is de neus van de schoen gemaakt van staal, hard kunststof of aluminium? En biedt de neus bescherming tegen een impact van 200 joule? Dan pas praten we over een veiligheidsschoen. Bij dit type schoen wordt meestal gekozen voor een stalen neus, omdat dit maximale bescherming biedt. Hard kunststof (composiet) heeft echter als voordeel dat het de schoen lichter maakt. Bovendien geleidt composiet niet, zoals staal dat wel doet. Dat maakt een werkschoen met een composieten neus handig voor werknemers die met elektriciteit werken. Een schoenneus gemaakt van aluminium biedt een goede tussenweg. Aluminium is licht én biedt maximale bescherming tegen stoten en zware voorwerpen die op de schoen kunnen vallen. 


S-normering voor veiligheidsschoenen

Een veiligheidsschoen heeft niet alleen een beschermende neus, maar moet ook gemaakt zijn van leer of een gelijkwaardig materiaal om voldoende bescherming te bieden. Om snel duidelijk te maken hoeveel bescherming de schoen precies biedt, kunt u kijken naar de S-normering. Deze varieert van S1P tot S5 en vertelt u precies waarvoor u de veiligheidsschoen kunt gebruiken:

- S1P Deze schoenen hebben een veiligheidsneus en -zool. Ze zijn geschikt voor droge werkplekken. 
- S1 Deze schoenen hebben een veiligheidsneus, zijn antistatisch en nemen energie op in de hak. 
- S2 Deze schoenen bieden dezelfde bescherming als S1-schoenen, maar zijn ook waterafstotend.
- S3 Deze schoenen zijn waterbestendig en hebben een veiligheidsneus en -zool. Deze combinatie zorgt ervoor dat ze voor vrijwel iedere situatie geschikt zijn.
- S4 Deze schoenen bieden dezelfde bescherming als S1-schoenen, maar zijn ook waterdicht.
- S5 Deze schoenen bieden dezelfde bescherming als S4-schoenen, maar hebben ook een antislipprofiel en een veiligheidszool. 

Waar moet u nog meer op letten?

Of u nu veiligheidsschoenen of een ander type werkschoen nodig heeft, drie zaken zijn altijd van belang: de zool, het materiaal dat aan de binnenzijde wordt gebruikt (de voering) en het materiaal dat aan de buitenzijde wordt gebruikt.

De schoenzool

De schoenzool kan gemaakt zijn van rubber, polyurethaan of van thermoplastisch polyurethaan. Daarnaast kunnen zolen specifieke eigenschappen bieden doordat ze voorzien zijn van een antisliplaag of bijvoorbeeld antistatisch of schokdempend zijn. Het verschil tussen rubber en polyurethaan is vooral dat polyurethaan lichter is. Thermoplastisch polyurethaan is daarnaast extra elastisch.

Het materiaal aan de binnenzijde

De voering van de werkschoen kan gemaakt zijn van materialen als leer, nylon, pvc of wol. Om het draagcomfort te vergroten, is het belangrijk dat de voering is gemaakt van ademend en vochtabsorberend materiaal. Om die reden worden voeringen van Cambrelle vaak toegepast. Dit is een synthetische, vochtabsorberende stof die bestaat uit twee soorten nylon en vaak wordt gebruikt in kwalitatief hoogwaardige werkschoenen. 
Het materiaal aan de binnenzijde

Het materiaal aan de buitenzijde

Het materiaal aan de buitenzijde van de schoen heeft veel te verduren en moet sterk zijn, maar óók ademend. De meest gebruikte materialen die aan beide eisen voldoen zijn leer, nylon, polyurethaan en pvc.

Meer informatie 

Carel Lurvink biedt werkschoenen en veiligheidsschoenen van topmerken zoals Grisport, EMMA en Diadora Utility. Wilt u meer weten over het kiezen van de voor uw werknemer en situatie best passende werkschoen? Onze specialisten helpen u graag verder als u belt naar 053 - 434 43 43 of een e-mail stuurt naar info@carellurvink.nl.Experts binnen uw branche
Al 125 jaar tevreden klanten
Online bestelgemak
Kwaliteit, snel en veilig geleverd

Hoofdkantoor en servicecenter Enschede
Marssteden 40
7547 TC Enschede

053 - 4344343

Servicecenter Hilversum
Franciscusweg 279A
1216 SG Hilversum

035 - 6561402

Servicecenter Winschoten
J.A. Koningstraat 19
9672 AC Winschoten

0597 - 4226001


Openingstijden (ma. t/m vr.): 8:15 tot 17:15 uur