Kiyoh Logo 8,9
Carel Lurvink
Keuze voor ‘het nieuwe schoonmaken’

Keuze voor ‘het nieuwe schoonmaken’

‘Dit zijn de vaklieden van de toekomst’

“Wij willen onze mensen optimaal voorbereiden op de toekomst. Dus werken we met de modernste technieken en is ‘het nieuwe schoonmaken’ de norm. Dat vergt een andere manier van denken en werken. Carel Lurvink adviseert en ondersteunt ons daarbij.”

Arjan Tonnis - Afeer

Aan het woord is Arjan Tonnis, teamleider bij Afeer, hét werkleerbedrijf in de regio Oost-Groningen. Mensen die onder de Participatiewet vallen, volgen hier een opleiding tot bijvoorbeeld schoonmaker. “De afdeling schoonmaak van ons werkleerbedrijf hebben we zodanig ingericht, dat doorstroming naar de arbeidsmarkt geborgd is. Dat is immers het doel van onze organisatie.”

Pilot gestart

Carel Lurvink gaf Afeer de aanzet om van een traditionele werkwijze over te stappen op ‘het nieuwe schoonmaken’: optimale reiniging met een zo gering mogelijke belasting voor het milieu en met gebruikmaking van de modernste technieken. Arjan: “In de praktijk betekent dat onder meer werken met microvezelproducten, slimme schoonmaakkarren en in hoogte verstelbare wissers. Daarnaast lopen op een aantal van onze locaties pilots met disposables, dus materialen voor eenmalig gebruik. Vooral bij sanitair werkt dit veel hygiënischer. Carel Lurvink stelt dat disposable cleaning de toekomst heeft, een visie die wij inmiddels kunnen onderschrijven.” 

De eerste resultaten zijn positief. “Uit metingen onder klanten komt naar voren dat de kwaliteit van ons werk is verbeterd, terwijl het verbruik van reinigingsmiddelen aanzienlijk is gedaald. Ons type bedrijf kenmerkt zich door een hoger ziekteverzuim dan gemiddeld. Maar sinds de overstap op de nieuwe werkwijze is de uitval op de afdeling Schoonmaak gedaald tot het laagste binnen ons bedrijf. En waar medewerkers voorheen bijvoorbeeld nog wel eens polsklachten hadden door het sjouwen met emmers en het uitwringen van doeken, is dat nu verleden tijd.”

Gedegen voorbereiding

Het adopteren van ‘Het Nieuwe Schoonmaken’ bleek in praktijk niet voor iedere medewerker even makkelijk, erkent Arjan. “We hebben daarom gekozen voor een gedegen voorbereiding, een duidelijke structuur en een gefaseerde invoering. Mijn tip voor bedrijven die overwegen om over te stappen op deze nieuwe werkwijze is dan ook: investeer veel tijd in het voortraject. Leg medewerkers en klanten goed uit waarom, wat het in praktijk betekent en welke voordelen het gaat opleveren.”

De Carel

Dit artikel komt uit de Carel, het magazine van Carel Lurvink. Wilt u de hele Carel lezen? Via onderstaande button kunt u een keuze maken uit één van de vier Carels (voor Food & Pharmacy, Medical, Industry of Institutional/Facility). Laat uw gegevens achter en ontvang de Carel in uw e-mailbox.
 

 

Experts binnen uw branche
Al 125 jaar tevreden klanten
Online bestelgemak
Kwaliteit, snel en veilig geleverd
Kiyoh Logo 8,9

Hoofdkantoor en servicecenter Enschede
Marssteden 40
7547 TC Enschede

053 - 4344343

Servicecenter Hilversum
Franciscusweg 279A
1216 SG Hilversum

035 - 6561402

Servicecenter Winschoten
J.A. Koningstraat 19
9672 AC Winschoten

0597 - 4226001


Openingstijden (ma. t/m vr.): 8:15 tot 17:15 uur