Kiyoh Logo 8,8
Carel Lurvink
Disposable echt beter voor het milieu

Disposable echt beter voor het milieu

Single-use biedt tal van voordelen

Het lijkt tegenstrijdig, maar wie zich er een beetje in verdiept komt snel tot inzicht: ‘wegwerp’ is soms (veel) minder belastend voor het milieu. Zeker in de schoonmaaksector. Rein Hoornstra, senior sector specialist Medical van Carel Lurvink, legt uit waarom.

“Op het eerst gezicht lijkt hergebruik milieuvriendelijker”, erkent Rein. “Maar voor schoonmaakmaterialen ligt dat vaak anders. Dat zit ‘m opvallend genoeg in het reinigingsproces. Ga maar na wat het alleen al kost aan water en wasmiddel om bijvoorbeeld microvezeldoeken schoon en hygiënisch genoeg te krijgen voor hergebruik. Zeker in de zorg, waar de eisen en normen, terecht, hoog liggen. Dit nog los van transport van en naar een meestal externe wasserij en de kosten van vervanging door verlies. Dan is een alternatief voor eenmalig gebruik beduidend minder belastend, zeker als dit alternatief ook nog eens zo milieuvriendelijk mogelijk wordt geproduceerd.”

Specifieke vragen

De desinfectiemop die Carel Lurvink samen met Isala en een producent ontwikkelde, is een uitstekend voorbeeld van een disposable toepassing. Rein Hoornstra: “Isala is continu bezig met verbeteren en innoveren. Onze visie en onze disposable-range sluiten daarop perfect aan. De mop is ‘pre-wet’ bevochtigd met desinfectant, dus gebruiksklaar en bij uitstek geschikt voor middelgrote oppervlakten, zoals ziekenhuiskamers en behandelpoli’s. Hij meet 42 bij 13 centimeter en kan in een speciale box worden meegenomen op de werkwagen. Deze mop kan bovendien met alle gebruikelijke desinfectanten worden ingezet.

“Het mooie is dat zo’n mop meteen ook de interesse wekt van andere instellingen”, vervolgt Rein. “Ook dankzij Isala, waar ze ervoor openstaan om hun kennis te delen met collega’s. Inderdaad, de mop dweilt aan twee kanten. Isala is geholpen met een oplossing en wij hebben een nieuw en aansprekend product voor de zorgmarkt in ons assortiment. We zijn samen met Isala al met een nieuw project bezig, een sanitairborstel. Het is mooi dat Isala ons weet te vinden bij specifieke vragen waar niet elke leverancier een oplossing voor blijkt te hebben.”

De Carel

Dit artikel komt uit de Carel, het magazine van Carel Lurvink. Wilt u de hele Carel lezen? Via onderstaande button kunt u een keuze maken uit één van de vier Carels (voor Food & Pharmacy, Medical, Industry of Institutional/Facility). Laat uw gegevens achter en ontvang de Carel in uw e-mailbox.

Experts binnen uw branche
Al 125 jaar tevreden klanten
Online bestelgemak
Kwaliteit, snel en veilig geleverd
Kiyoh Logo 8,8

Hoofdkantoor en servicecenter Enschede
Marssteden 40
7547 TC Enschede

053 - 4344343

Servicecenter Hilversum
Franciscusweg 279A
1216 SG Hilversum

035 - 6561402

Servicecenter Winschoten
J.A. Koningstraat 19
9672 AC Winschoten

0597 - 4226001


Openingstijden (ma. t/m vr.): 8:15 tot 17:15 uur