De voordelen van groene reinigingsmiddelen reiken zoveel verder dan alleen milieuvriendelijkheid

De voordelen van groene reinigingsmiddelen reiken zoveel verder dan alleen milieuvriendelijkheid
Ondersteuning bij duurzaam ondernemen
De wens om duurzamer te ondernemen wordt alsmaar groter. Carel Lurvink probeert bedrijven hierbij dan ook brede ondersteuning te bieden. Enerzijds door het produceren en aanbieden van groene alternatieven. Anderzijds door zaken als het recycle-programma voor gebruikte werkkleding en -schoenen.
Christian Hollanders, Sector Manager Pharmacy & Food bij Carel Lurvink, licht toe: “Bij velen leeft de misvatting dat groene alternatieven altijd duurder zijn of minder krachtig werken. Door middel van testen die we op locatie uitvoeren en het maken van berekeningen, geven we de klant inzicht in de kosten. En soms blijkt het duurzame alternatief zelfs voordeliger of krachtiger te zijn! Maar dan wel met het voordeel dat ze milieuvriendelijker zijn en veiliger voor het personeel.”

Christian vervolgt: “Bijvoorbeeld omdat men minder warm water nodig heeft bij het reinigen en een lagere dosering van het middel kan toepassen. Of het middel is zo goed dat het minimale inspanning van het personeel vraagt, waardoor zij andere taken kunnen uitvoeren. Het gebruik van groene alternatieven zorgt dat men klaar is voor de toekomst. De overheid ziet er namelijk steeds strenger op toe dat de vervuiler betaalt en er minder vervuiling in het afvalwater geloosd mag worden.”

Doseersystemen en training

Door gebruik te maken van doseersystemen valt er veel winst te behalen, zowel qua kosten als voor het milieu. Automatisch doseren van reinigingsmiddelen is veiliger voor de gebruiker, maar voorkomt ook overdosering. Dat laatste is niet alleen nadelig voor het schoonmaakresultaat, maar leidt ook tot onnodige belasting van het milieu. “Wij geven trainingen waarbij de schoonmaker leert hoe hij zo efficiënt mogelijk kan werken. Denk aan inwerkingstijd, benodigde temperatuur, gebruik van het juiste middel en de toepassing van de juiste nozzle bij een hoge- of lagedrukreiniger. Los van duurzaamheid en kostenbesparing, is dit eveneens belangrijk in het kader van de wet- en regelgeving. En voor het tegengaan van ziekteverwekkers zoals de listeriabacterie.”

Groene alternatieven

Een goed voorbeeld van een groener alternatief zijn onze CaluClean dispensers van roestvrij staal. Heel duurzaam dankzij de extreem lange levensduur. Zeer populair is de poetsdoekendispenser voor een hygiënische uitgifte van poetsdoeken. Voor een duurzaam gebruik van hygiënepapier biedt de BlackSatino lijn een uitstekende optie. “Eigenlijk zijn er voorbeelden te over. Men mag ons altijd vragen om een inventarisatie van hun assortiment. Dan brengen we precies in kaart voor welke artikelen er groenere mogelijkheden zijn.”


Recycleprogramma werkkleding

Het retourprogramma leverde vorig jaar maar liefst 840 kilo gebruikte werkkleding en -schoenen op. Hiervan wordt isolatiemateriaal voor de auto-industrie gemaakt, maar bijvoorbeeld ook nieuwe werkkleding en -schoenen. “Klanten die zich hiervoor aanmelden, ontvangen bij de bestelling inzamelcontainers. Zijn deze vol dan kan men online een melding maken en wij komen de containers omwisselen voor lege exemplaren. Klanten die aan dit programma deelnemen, ontvangen een CO2- certificaat die ze kunnen gebruiken als marketing- of communicatiemiddel, maar ook voor de mvo-verslaglegging.”

Indirect duurzaam ondernemen

“Door bij ons in te kopen, ben je eigenlijk indirect al bezig met duurzaam ondernemen. Wij werken immers zo groen mogelijk. Het elektrisch wagenpark, de zonnepanelen op ons dak en de kartonnen pallets zijn slechts een kleine greep uit de vele manieren waarop wij duurzaam opereren.”

Krachtige, chemievrije vloerreiniger

De CaluGreen BIO X10 en X20 industriële vloerreinigers bevatten geen chemische ingrediënten. De kracht wordt behaald uit enzymen die organische vetten, zetmeel, suiker, eiwit, urine en bloed afbreken. “Dat een groen middel niet per se minder krachtig is, bewijst deze reiniger wel.

Recent testte een voedingsmiddelenfabriek, waar bij de productie ontzettend veel organische olie en vet vrijkomt, CaluGreen BIO X20. Om de aangekoekte vetresten uit hun putten te verwijderen, moesten ze voorheen grote hoeveelheden gloeiendheet water in combinatie met sterke chemische reinigingsmiddelen toepassen. Toen ze dit product in combinatie met koud water testten, zagen ze dat de vetresten snel en eenvoudig afgebroken werden! En doordat ze geen heet water nodig hadden, bespaarden ze flink op de energiekosten. Daarnaast houdt deze vloerreiniger het afvalwater schoner en voorkomt het verstoppingen in afvoerputten en leidingen. En dat heeft weer een positief effect op de lozingswaarden.”

Voordelen chemievrije reinigers

  • Betere lozingswaarden
  • Zeer krachtig en lange nawerking
  • Veilig voor mens, dier en milieu
  • Kostenefficiënt

Gerelateerde artikelen