Welke schoonmaakdoek gebruikt u voor welke klus?

Facility - Welke schoonmaakdoek gebruikt u voor welke klus?
Alle schoonmaakdoeken op een rijtje: de verschillen uitgelegd
Microvezeldoeken, glasdoeken, stofdoeken of gewoon textiele poetsdoeken… Waarschijnlijk heeft u ze allemaal wel in huis. Maar weet u wat precies het verschil is? En wanneer u welke doek moet gebruiken? In dit blog vertellen we u graag meer over de 5 bekendste schoonmaakdoeken en de verschillende toepassingen. Dat maakt de keuze voor de juiste poetsdoek een stuk eenvoudiger.

Microvezeldoek

Zoals u wellicht in ons vorige blog heeft gelezen, is de microvezeldoek veruit de populairste schoonmaakdoek onder schoonmaakprofessionals. En niet voor niets. De microvezeldoek is geschikt voor verschillende schoonmaakklussen. Van het reinigen van de badkamer, tot de keuken, het interieur en de vloer. U kunt deze doeken zowel droog als klamvochtig gebruiken en heeft hierbij geen tot nauwelijks schoonmaakmiddel nodig. Bovendien hoeft u weinig kracht te zetten om schoon te maken. Dankzij de structuur van de vezels wordt het vuil namelijk als het ware van het oppervlak geschraapt. Hoe u de microvezeldoek op de juiste manier gebruikt en wanneer u beter een andere schoonmaakdoek kunt pakken, leest u in dit blog.

Glasdoek

Speciaal voor het streeploos en pluisvrij reinigen van ramen, spiegels en andere glazen oppervlakken, is er de glasdoek. Dit is een specifiek soort microvezeldoek met een zeer fijne textuur. Ook hier is schoonmaakmiddel overbodig, behalve als er sprake is van kalkaanslag of veel vet. In alle andere gevallen is het klamvochtig maken van de doek voldoende om uw glazen oppervlakken streeploos schoon te maken. Droog eventueel na met een droge glasdoek. Net als bij gewone microvezeldoeken is het van belang om de glasdoek op de juiste manier te wassen. Dus in de wasmachine op 60 graden, met een mild wasmiddel en zónder wasverzachter. Zo voorkomt u dat de structuur verandert en de doek zijn werking verliest.

Textiele poetsdoeken

Textiele poetsdoeken, gemaakt van bijvoorbeeld gebruikte kleding en lakens, bieden vaak een uitkomst als papieren poetsrollen niet volstaan. Bijvoorbeeld bij de wat zwaardere schoonmaakwerkzaamheden. Er worden verschillende soorten materialen gebruik voor de poetsdoeken, zoals katoen, tricot en badstof. Katoenen poetsdoeken zijn zacht en soepel en nemen vloeistoffen, zoals water, olie en vet, goed op. Poetsdoeken van tricot zijn heel zacht en oplosmiddelbestendig en daardoor zeer geschikt voor het oppoetsen van oppervlakken. Wilt u zeker weten dat uw poetsdoeken geen krassen achterlaten, bijvoorbeeld op uw autolak? Gebruik dan badstoffen poetsdoeken. En werkt u met oplosmiddelen en mag er geen kleur afgegeven worden? Kies dan witte poetsdoeken.

Textiele poetsdoeken bestaan voor uit 100% gerecycled materiaal, daarom draagt het gebruik hiervan bij aan het verminderen van de hoeveelheid afval. Een ander voordeel is dat u de doeken na gebruikt kunt wassen en opnieuw kunt gebruiken.

Non-woven poetsdoeken

Een non-woven poetsdoek is ideaal voor de wat zwaardere schoonmaakwerkzaamheden. Deze doeken zijn vaak geschikt voor eenmalig gebruik, maar kunnen dankzij de hoge treksterke en slijtageweerstand langdurig gebruikt worden. Voor deze doeken zijn geen garen gebruikt. Het is een stof die niet gebreid of geweven is. Non-woven poetsdoeken zijn erg sterk, ook als ze nat worden, en hebben een hoog absorptievermogen (van water tot olie).
Voor alle werkzaamheden is er een wel een passende non-woven poetsdoek te vinden. Zo zijn er bijvoorbeeld poetsdoeken die gebruikt kunnen worden in combinatie met oplosmiddelen of chemicaliën, doeken die geschikt zijn voor de voedingsindustrie, doeken die absoluut pluisvrij zijn en doeken waarmee - dankzij het reliëf - zelfs het meest hardnekkig vuil verwijderd kan worden.

Stofwisdoek

De stofwisdoek lijkt misschien een wat vreemde eend in de bijt omdat deze vooral gebruikt wordt voor het schoonmaken van de vloer. Maar toch mag deze doek niet in dit rijtje ontbreken. Een stofwisdoek heeft namelijk veel voordelen ten opzichte van een stofzuiger. Stofzuigen is een van de meest belastende schoonmaakwerkzaamheden. Stofwissen daarentegen vraagt veel minder lichamelijk inspanning. De materialen zijn een stuk lichter en u kunt de hoogte van de stelen instellen. Zo kunt u eenvoudig de juiste werkhouding creëren. Dit werkt niet alleen sneller, maar ook nog eens een stuk beter en hygiënischer. Daarnaast neemt u met een wisdoek alle vervuiling weg, terwijl bij het stofzuigen maar liefst zo’n 20% van de vervuiling weer neerdaalt op de vloer. Ook kunt u kruisbesmetting voorkomen door voor elke ruimte een nieuwe doek te gebruiken.

Er zijn geïmpregneerde en statische wisdoeken. De geïmpregneerde doek bevat een bindmiddel en wordt ook wel lijmdoek genoemd. Dankzij dit bindmiddel neemt de doek veel vuil op en laat het een mooie glans op de vloer achter. Wilt u voorkomen dat er een olielaagje achterblijft, bijvoorbeeld omdat u in de zorg schoonmaakt, kies dan een wisdoek met statische eigenschappen. Door de statische lading wordt het stof en ander vuil aangetrokken en vastgehouden in de doek.

U kunt een stofwisdoek ook gebruiken voor het schoonmaken van het interieur. Kies dan voor de statische variant en vouw de doek een aantal keer. Zo kunt u steeds met een schone zijde werken.

Meer informatie of gelijk bestellen?

Wij hebben een uitgebreid assortiment poetsdoeken. Bestel ze hier direct online. Heeft u hulp nodig bij het kiezen van de juiste poetsdoek of wilt u meer informatie? Onze Customer Solution Specialisten helpen u graag verder.

Schoonmaakdoeken

Best verkocht
CaluClean Premium microvezeldoek 40x40cm blauw
CaluClean Premium microvezeldoek 40x40cm blauw
CaluClean Premium microvezeldoek 40x40cm blauw
CaluClean Premium microvezeldoek 40x40cm blauw
Blauw
Rood
Geel
Groen
Best verkocht
CaluClean Premium microvezel glasdoek  40x40cm blauw
CaluClean Premium microvezel glasdoek  40x40cm blauw
CaluClean Premium microvezel glasdoek  40x40cm blauw
CaluClean Premium microvezel glasdoek  40x40cm blauw
CaluClean poetsdoeken bont katoen T80 10kg
CaluClean poetsdoeken bont katoen T80 10kg
CaluClean poetsdoeken bont katoen T80 10kg
Best verkocht
CALU TTS triple-D wisdoeken 60x20cm wit op rol 25st
CALU TTS triple-D wisdoeken 60x20cm wit op rol 25st

Gerelateerde artikelen