Hoe schildert u een houten binnenkozijn?

Hoe schildert u een houten binnenkozijn?

Bekijk video en doe het zelf op de juiste manier

Ongeveer iedere zeven jaar is het weer zo ver; uw binnenkozijnen zijn toe aan een nieuwe verflaag. Niet alleen zodat ze er weer fris en netjes uitzien, maar ook voor het behoud van uw kozijnen. In dit blog nemen we u stap voor stap mee naar het beste resultaat.

Stap 1: voorbereiding en benodigdheden

Voor het verven van uw binnenkozijnen heeft u een aantal materialen nodig. Bij de voorbereiding maken we gebruik van schuurpapier (korrel 80, 120 en 320), een zachte borstel en een doek. Daarnaast gebruiken we een emmer met warm water in combinatie met de CaluPaint professionele verfontvetter om de kozijnen te ontvetten. Vanzelfsprekend heeft u ook grondverf, lakverf en verfgereedschap nodig. Wij maken gebruik van de CaluPaint patentpuntkwast en de CaluPaint Profi-Mix radiatorrol in combinatie met de CaluPaint verfbeugel om te schilderen. Verder maken we hierbij gebruik van de CaluPaint maskeertape. Om oneffenheden in een kozijn te herstellen gebruiken we een CaluPaint driehoek verfkrabber, het CaluPaint Engels plamuurmes en plamuur. Tot slot gebruiken we acrylaat kit voor het dichtkitten van naden, een kitpistool en een scherp mesje. Heeft u de materialen verzameld? Dan kunt u aan de slag.

Stap 2: ontvetten en repareren

Begin met het verwijderen van alle objecten rond het kozijn, zoals de gordijnrails en spullen in de vensterbank, zodat u genoeg werkruimte heeft. Daarna kunt u verder met het goed schoonmaken en ontvetten van het kozijn. Voeg een kleine hoeveelheid CaluPaint professionele verfontvetter toe aan een emmer warm water. Door het houtwerk eerst goed te ontvetten, voorkomt u dat vet in het hout wordt geschuurd. De verf blijft zo beter hechten.

Kijk na het ontvetten of het kozijn kleine beschadigingen heeft. Eventuele beschadigingen aan het kozijn moeten eerst gerepareerd worden. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om eventuele losse verfbladders met een verfkrabber te verwijderen. Daarnaast kunt u beschadigde plekken in het kozijn opschuren, zoals gaatjes van oude spijkers. We raden u aan om hier schuurpapier met korrel 80 voor te gebruiken. Voel daarna met uw vingers of er oneffenheden in het kozijn zijn ontstaan. Oneffenheden kunt u gemakkelijk gladstrijken met een plamuurmes. Gebruik hierbij niet te veel plamuur en doe dit in een soepele beweging, zo voorkomt u dat het plamuur gaat uitzakken. Het is belangrijk om het plamuur daarna even goed uit te laten harden.

Stap 3: schuren

Nu we eventuele verfbladders en oneffenheden in het kozijn hebben verwijderd, is het tijd om het gehele kozijn te schuren. Door goed te schuren zorgt u ervoor dat de verf straks beter aan het kozijn blijft hechten en krijgt u een mooier eindresultaat. Gebruik hiervoor schuurpapier met korrel 120 als het kozijn onbehandeld is. Heeft u het kozijn wel behandeld? Gebruik dan schuurpapier met korrel 320. Bij het schuren komt vaak veel stof vrij, en dat wilt u niet in de verf. Ga daarom met een zachte borstel over het kozijn om het stof weg te vegen. Neem het kozijn daarna nog een keer af met een vochtige doek, zodat al het stof verwijderd is.

Omdat we binnen gaan schilderen kunt u verf op waterbasis gebruiken. Natuurlijk kunt u er ook voor kiezen om acrylverf te gebruiken, zorg er dan wel voor dat het kozijn extra goed geschuurd wordt als er nu nog alkydverf op het kozijn zit.

Stap 4: afplakken met tape

Plak vervolgens de ramen, muren en vensterbank af. Zo voorkomt u dat er verf terechtkomt op plekken waar we het niet willen hebben. We raden u aan om hiervoor de CaluPaint maskeertape van washi-papier te gebruiken, omdat deze tape tot wel 30 dagen blijft zitten zonder enige lijmresten achter te laten. Ook is het makkelijk om deze tape te herpositioneren wanneer u deze per ongeluk scheef of verkeerd heeft geplakt. Met een schoon plamuurmes scheurt u de schilderstape eenvoudig strak af in de hoeken van het kozijn.

Stap 5: grondverf aanbrengen

Het is nu tijd om te beginnen met verven. Breng als eerst een laag grondverf aan op het kozijn. Deze zorgt ervoor dat de lak die u straks gaat aanbrengen goed blijft zitten. Breng de grondverf bij voorkeur aan met een ronde kwast en laat deze daarna goed opdrogen. Als de grondverf goed droog is schuurt u het kozijn nog een keer met fijn schuurpapier, korrel 320. Neem het kozijn vervolgens weer af met warm water in combinatie met een beetje ontvetter.

De grondverf zorgt er ook voor dat kleine oneffenheden, zoals kieren en spleten, goed zichtbaar worden. We adviseren u om deze dicht te maken met acrylaatkit. Voor het gelijkmatig dichtkitten van naden maakt u gebruik van een kitpistool en een scherp mesje. Het is belangrijk dat u een teveel aan kit meteen wegveegt met een vochtige doek of met uw vinger. Laat de aangebrachte kit goed drogen voordat u begint met aflakken. Op de verpakking vindt u wanneer de kit droog genoeg is om overheen te schilderen.

Stap 6: aflakken

Wanneer alle oneffenheden zijn weggewerkt en uw kozijn netjes in de grondverf staat, is het tijd om het kozijn af te lakken. Stop de kwast een aantal keer in de verf en strijk deze steeds af aan de rand van het verfblik. Zo voorkomen we dat er te veel verf op de kwast aanwezig is en gaat er geen verf verloren. De kwast moet verzadigd zijn, maar de verf mag niet van de kwast afdruipen. Er zit dan te veel verf op uw kwast. Begin met het aflakken van de randen en de hoeken langs de ruiten. Verf daarna de rest van het kozijn met lange halen in de lengte van het kozijn. Rol met een kleine verfroller over het kozijn om de verflaag wat mooier en egaal te maken. Controleer het kozijn tot slot altijd op eventuele druipers en laat de verf goed drogen. Houd hierbij de droogtijd aan die op het verfblik vermeld staat.

We raden u aan om nog een tweede laag aan te brengen, zodat uw kozijnen goed beschermd zijn. Een minimum van twee verflagen zorgt namelijk voor een stuk betere dekking. Wacht tot de eerste laag goed is opgedroogd en schuur het kozijn daarna opnieuw lichtjes met een fijn schuurpapier. We raden u aan om hier weer korrel 320 voor te gebruiken. Neem het kozijn weer af met een zachte borstel en een doek, zodat al het stof verwijderd is. Breng daarna een tweede dunne verflaag aan en laat ook deze goed opdrogen. Verwijder tot slot voorzichtig de schildertape wanneer u klaar bent met de schilderklus.

We adviseren u om de kwasten en rollers in aluminiumfolie te wikkelen tussen twee verfbeurten in. Bij kwasten kunt u er ook voor kiezen om ze in de Brushkeeper Pro te bewaren wanneer u op een later tijdstip verder gaat met verven. Zo voorkomt u dat de verfbenodigdheden uitdrogen en niet meer bruikbaar zijn.

Stap 7: groen is goed doen!

Gooi verfrestanten daarom niet zomaar weg, maar breng deze naar een chemisch afvalpunt na uw verfklus. Dat is wel zo goed voor het milieu. Laat uw gebruikte kwasten en verfrollers daarnaast goed opdrogen en spoel deze niet af onder de kraan. Zo zorgt u voor minder milieubelasting in het riool. Wanneer uw verfgereedschap en verfblik goed zijn opgedroogd, kunt u deze het beste gewoon in de afvalcontainer gooien.

Wilt u meer weten over de juiste benodigdheden voor uw schilderklus? Neem dan gerust contact op met één van onze productspecialisten, we helpen u graag verder!

Bekijk hier de DIY video.

Experts binnen uw branche
Al 125 jaar tevreden klanten
Online bestelgemak
Kwaliteit, snel en veilig geleverd

Hoofdkantoor en servicecenter Enschede
Marssteden 40
7547 TC Enschede

035 - 6561402

Openingstijden (ma. t/m vr.): 8:15 tot 17:15 uur