Periodieke schoonmaak van uw badkamer

Periodieke schoonmaak van uw badkamer

Bespaar tijd met deze methode

Het is belangrijk om uw doucheruimte regelmatig goed te reinigen. Zo blijft de douche schoon en voorkomt u dat er schimmel ontstaat door ophoping van vuil en zeepresten. We leggen u in dit blog graag uit hoe u de doucheruimte op een goede en effectieve manier schoonmaakt. Door dit regelmatig te doen blijft uw doucheruimte hygiënisch en bent u een stuk minder tijd kwijt aan het schoonmaken.

Stap 1: voorbereiding

We beginnen met het stofzuigen van de doucheruimte. Zo voorkomt u dat vuil en stof tussen de voegen wordt geduwd tijdens het schoonmaken. Dit veroorzaakt vuilophoping in de voegen en hierdoor kan verkleuring optreden. Haal daarnaast alle losse accessoires uit de doucheruimte, zodat er geen spullen in de weg staan tijdens het schoonmaken. Dat werkt wel zo prettig.

Zorg ervoor dat u tijdens het schoonmaken van de doucheruimte handschoenen aantrekt. Schoonmaakproducten kunnen intensief zijn en sterk reageren op uw huid. Zo kunnen uw handen erg droog worden en kunnen intensieve reinigingsproducten het kalk uit uw nagels halen. Om dit te voorkomen, kunt u bijvoorbeeld onze CaluGloves disposable handschoenen gebruiken.

Voor het periodiek reinigen van de doucheruimte gebruiken we een vijftal producten. Pak een rode schuurspons met witte schuurkant, een rode microvezeldoek en een emmer. Daarnaast maken we gebruik van de CaluClean S45 intensieve sanitairreiniger en de CaluClean S4 periodieke sanitairontkalker. Wanneer u alle producten heeft verzameld, kunt u aan de slag.

Stap 2: ontvetten

Na verloop van tijd gaan vuilresten zich ophopen en zullen de voegen in uw doucheruimte verkleuren. Dit ontstaat door zeepresten, kalk en andere vuilresten die achterblijven in uw voegen. Hierdoor kan schimmel ontstaan. Gelukkig kunt u deze kleurverschillen en schimmels verwijderen met een schuurspons en ontvetter. Gebruik hiervoor een schuurspons met een wit schuuroppervlak. Deze is geschikt voor gebruik op tegels en laat geen krassen achter.

We beginnen met het verwijderen van shampooresten, huidvetten en ander vuil in de doucheruimte. Dit doen we door de voegen en tegels te ontvetten met de CaluClean S45 intensieve sanitairreiniger. Maak de voegen en de tegels eerst nat met koud water. Zo zorgt u ervoor dat de voegen verzadigd raken met water en het kalk niet wordt aangetast. Vul de emmer met warm water en maak de schuurspons nat. Doe de ontvetter niet in de emmer, maar breng wat ontvetter aan op de witte schuurkant van de natte spons. Vaak is dit al genoeg ontvetter om een groot gedeelte van de doucheruimte mee te reinigen. Zet de tegels van beneden naar boven in de ontvetter. Hierdoor zullen de vuilresten en schimmelplekken verdwijnen.

Daarnaast kunt u de ontvetter gebruiken voor de vloer, de douchewand en de glazen douchedeur. Ook de kranen en de douchekop kunt u prima schoonmaken met de ontvetter. Vergeet niet om ook deze oppervlakken eerst nat te maken met koud water. Maak de schuurspons opnieuw nat wanneer u merkt dat deze droog begint te worden en breng ook weer wat ontvetter aan op de witte schuurkant.

Heeft u alle oppervlakken in de ontvetter gezet? Laat de ontvetter dan ongeveer 15 minuten inwerken. Loop alle voegen en vervuilde plekken nog een keer na met een vochtige spons zodra het kwartiertje voorbij is. Zo komen alle vuilresten goed los. Daarna kunt u alle oppervlakken afspoelen met koud water. De vuilresten en schimmelplekken zouden nu verdwenen moeten zijn.

Stap 3: ontkalken

Wanneer u de badkamer ontvet heeft, is het tijd om met de ontkalker aan de slag te gaan. We maken hierbij gebruik van de CaluClean S4 periodieke sanitairontkalker. En onthoud; Groen is goed doen! Onze sanitair is daarom ook verkrijgbaar als milieuvriendelijke variant, onze CaluGreen BIO S4 periodieke sanitairontkalker.

Voor het ontkalken van de doucheruimte hebben we opnieuw de emmer en schuurspons nodig. Gooi het vieze water uit de emmer en vul deze met schoon, warm water. Voeg daarnaast een dosis periodieke sanitairontkalker toe aan de emmer. U bepaalt de verdunningsgraad van de ontkalker aan de hand van de mate van verkalking. Bij een wat minder zware verkalking adviseren wij om een oplossing van 1 op 5 te gebruiken. Gebruik een wat hogere dosis naarmate de zwaarte van de verkalking toeneemt. Wanneer oppervlakten zwaar verkalkt zijn, kunt u de ontkalker ook puur gebruiken door deze rechtstreeks op de schuurspons aan te brengen.

Maak de spons nat in de emmer en maak vervolgens de wanden, kraan, douchekop en vloer schoon met de ontkalker. Laat dit enkele minuten inwerken voor het beste resultaat. Wanneer u last heeft van zware verkalking, kunt u het ontkalkproces nog een tweede keer doorlopen voor het beste resultaat. Met onze CaluGreen 4S BIO periodieke sanitairontkalker kunt u alle betegelde en glazen oppervlakten in de badkamer reinigen. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan het toilet en de wasbak. Gebruik de ontkalker niet op metalen, zoals RVS en aluminium en niet op zuurgevoelige materialen zoals marmer, natuursteen of andere sterk kalkhoudende tegels.

Stap 4: afspoelen en droogmaken

Wanneer u klaar bent met ontkalken, kunt u alle oppervlakten afspoelen met koud water. Het is belangrijk om de doucheruimte goed droog te maken na het afspoelen. Zo blijven er geen druppels achter en voorkomt u nieuwe kalkaanslag. Gebruik voor het droogmaken van de doucheruimte een microvezeldoek, deze neemt veel vocht op. Vouw de microvezeldoek 2 tot 3 keer dubbel, zo heeft u 8 of 16 droge kanten om te gebruiken. Wanneer de oppervlakte erg groot is, kunt u er ook voor kiezen om de ruimte droog te maken met een vlakmop.

Door uw doucheruimte regelmatig schoon te maken aan de hand van dit stappenplan, blijft uw doucheruimte er een stuk mooier en schoner uitzien. Daarnaast zult u merken dat het schoonmaken van de douche een stuk minder tijd kost wanneer u dit periodiek bijhoudt.

Bekijk hieronder onze DIY video over het schoonmaken van uw doucheruimte:

Wilt u meer weten over de producten die we gebruiken voor het periodiek schoonmaken van uw badkamer? Neem gerust contact op met een van onze specialisten via 053 - 434 43 43 of info@carellurvink.nl, we helpen u graag!