Kiyoh Logo 8,9
Carel Lurvink
Podcast: Het gebruik en de richtlijnen voor persoonlijke beschermingsmiddelen binnen de voedingsindustrie

Podcast: Het gebruik en de richtlijnen voor persoonlijke beschermingsmiddelen binnen de voedingsindustrie

Carel de podcast: in gesprek met expert Jan Hoekstra

In de Carel de podcast bespreken we vragen van klanten en geven we u een blik achter de schermen van ons bedrijf. Tijdens één van de podcasts vertelt onze collega Jan Hoekstra u alles over het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen en de richtlijnen die ervoor gelden binnen de voedingsindustrie. Hieronder vindt u enkele highlights van het interview. Het gehele gesprek duurt 17 minuten. U kunt het hier beluisteren

Waarom zijn persoonlijke beschermingsmiddelen zo belangrijk voor de voedingsindustrie?

“Om voedselveilig te produceren, moet de kans dat het voedsel in contact komt met ‘productvreemde delen’ het liefst 0 zijn. In de voedingsindustrie is hygiëne dan ook erg belangrijk. Medewerkers dragen daarom bijvoorbeeld een haarnetje om te zorgen dat hun haren niet in een product komen. Of handschoenen om rechtstreeks contact van de handen met het product te vermijden. Bij de ontwikkeling van dit soort artikelen speelt wet- en regelgeving een belangrijke rol. Keuringsinstanties zoals de BRC, IFS en FSSC-22000 stellen steeds verdergaande eisen aan de omgeving waarin wordt geproduceerd. Certificering door één van deze partijen is vaak zelfs een must om te mogen leveren aan de retail of andere eindklanten.”

Carel Lurvink · PBM's in de voedingsindustrie - Waar moet je als kwaliteitsmanager op letten?

Aan welke richtlijnen moeten PBM's voldoen?

“Sinds 21 april 2018 moeten alle persoonlijke beschermingsmiddelen voldoen aan Verordening EG 2016/425. Dus óók persoonlijke beschermingsmiddelen voor de voedingsindustrie. Deze verordening is in het leven geroepen om op Europees niveau duidelijke richtlijnen en eisen te stellen aan de levering van persoonlijke beschermingsmiddelen. Er wordt daarbij gelet op gezondheids- en veiligheidsniveaus. Op bescherming van gebruikers. Maar ook op zaken, zoals eerlijke concurrentie. De verordening werkt met 3 categorieën. Deze categorisering is gewijzigd van productgerelateerd naar risicogerelateerd. Daarnaast zijn belangrijke wijzigingen aangebracht in de classificatie voor bepaalde productgroepen. Zo is gehoorbescherming bijvoorbeeld verschoven van categorie 2 naar categorie 3.”

De 3 categorieën van Verordening EG 2016/425

  • Categorie I beschrijft persoonlijke beschermingsmiddelen die worden gebruikt bij minimale risico’s. Denk aan haarnetjes, schorten en disposable overschoenen. Deze producten worden vooral gebruikt vanuit hygiënisch oogpunt.
  • Categorie II beschrijft persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals werkhandschoenen en veiligheidsbrillen. Dit zijn producten die beschermen tegen mechanische gevaren en alle andere risico’s die niet onder categorie I en III vallen.
  • Categorie III beschrijft persoonlijke beschermingsmiddelen die beschermen tegen risico’s die onomkeerbare schade aan de gezondheid kunnen opleveren. Denk daarbij aan chemiebestendige handschoenen, stofmaskers en beschermende overalls.

Welke richtlijnen gelden speciaal voor de voedingsindustrie?

De wet- en regelgeving voor artikelen die in contact kunnen komen met voedingsmiddelen wordt geregeld in aanvullende verordeningen. Wegwerpkleding is bijvoorbeeld niet speciaal bedoeld voor contact met voedsel, maar kan wel in de voedingsindustrie worden gebruikt. Dit soort persoonlijke beschermingsmiddelen worden beschreven in Verordening EG 1935/2004 en Verordening EG 2023/2006. In deze laatste verordening wordt bijvoorbeeld gekeken naar de juiste fabricagemethode voor persoonlijke beschermingsmiddelen. In Verordening EG 10/2011 worden artikelen beschreven die daadwerkelijk met voedingsmiddelen in contact komen. Denk daarbij aan handschoenen en poetsdoeken. 

Vraag advies over wet- en regelgeving

Carel Lurvink is fabrikant van de merken CaluGuard en CaluGloves. Alle persoonlijke beschermingsmiddelen die we onder deze merken op de markt brengen, voldoen aan de certificeringsvoorwaarden. Denk hierbij aan certificering van de producten zelf, maar ook aan de bijbehorende informatiebladen en zelfs het artwork van de verpakking. Het gehele proces van certificering, de benodigde jaarlijkse controles, de importafhandeling en de ontvangstcontroles worden door onze eigen teams verzorgd. De kennis en ervaring die we daarbij opdoen, delen we graag met u. Heeft u vragen of wilt u advies over wet- en regelgeving? Onze specialisten helpen u graag verder als u belt naar 053 - 434 43 43 of een e-mail stuurt naar info@carellurvink.nl.

Beluister hier de gehele podcast over persoonlijke beschermingsmiddelen voor de voedingsindustrie.

Experts binnen uw branche
Al 125 jaar tevreden klanten
Online bestelgemak
Kwaliteit, snel en veilig geleverd
Kiyoh Logo 8,9

Hoofdkantoor en servicecenter Enschede
Marssteden 40
7547 TC Enschede

053 - 4344343

Servicecenter Hilversum
Franciscusweg 279A
1216 SG Hilversum

035 - 6561402

Servicecenter Winschoten
J.A. Koningstraat 19
9672 AC Winschoten

0597 - 4226001


Openingstijden (ma. t/m vr.): 8:15 tot 17:15 uur