Eikenprocessierups bestrijders! laat uw medewerkers niet oververhitten

PBM in de bestrijden tegen eikenprocessierupsen
Blootstelling aan brandharen van de eikenprocesssierups (EPR) veroorzaakt veel gezondheidsklachten. Niet alleen bij mensen die zich bevinden in de directe omgeving van eikenbomen, maar ook bij de mensen die beroepsmatig met het probleem te maken hebben, zoals de medewerkers die verantwoordelijk zijn voor het verwijderen van de nesten. In samenwerking met het Ministerie van Defensie (Defensie Expertise Centrum CBRN*) heeft Carel Lurvink daarom een werkwijze ontwikkeld - inclusief voorgeschreven persoonlijke beschermingsmiddelen - die maximale bescherming biedt.

Oververhitting

De oude manier van werken vraagt veel van de werknemers die de eikenprocessierups verwijderen. Niet alleen is het besmettingsgevaar te hoog, ook vormt oververhitting (hittestress) door de beschermende kleding een groot risico. Werkzaamheden vinden plaats in het voorjaar en de zomer bij temperaturen boven 20 en soms zelfs 30 graden. Door de beschermende kleding van de medewerkers loopt de temperatuur nog verder op, waardoor het noodzakelijk is elke 45 minuten te pauzeren. Een ander probleem was het gewicht van de persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s), bij elkaar een kleine 15 kilo.

Verbeterde werksituatie dankzij werkprocedure en PBM's

Reden genoeg om de werksituatie van de medewerkers onder de loep te nemen. Evaluatie van de bestaande PBM’s heeft geleid tot verbeterde, ademende en lichtere persoonlijke beschermingsmiddelen. De nieuwe voorgeschreven PBM’s voldoen aan de geldende wet- en regelgeving en bieden veel meer comfort. Zo zorgt het SMS-materiaal van de overall voor goede ventilatie en weegt de gehele uitrusting ruim 13 kilo minder dan de beschermingsmiddelen die voorheen gebruikt werden.

Samen met het Ministerie van Defensie (CBRN) is daarnaast de werkinstructie aangepast. Dit alles heeft geresulteerd in een gezondere en veiligere werkomgeving - dus minder ziekteverzuim - en een efficiëntieslag. Werknemers kunnen nu langer achter elkaar doorwerken waardoor er per dag meer nesten verwijderd kunnen worden.

Meer informatie? Download hier de werkinstructie.

----------------------------------------------------------

* CBRN (Chemisch Biologisch Radiologisch Nucleair)

Gerelateerde artikelen