Filters

Wasmiddel

75 producten

Wasmiddel bestellen?

Werk in de textielverzorging betreft het wassen, stomen, verhuren en repareren van kleding en linnengoed. Dit gebeurt vaak in een stomerij of wasserette en is een veelvoorkomende keuze van bedrijven. Het bespaart tijd en vakmensen weten wat goede textielverzorging is. Bovendien kunnen bedrijven in de textielverzorging vaak ook advies verschaffen over de aanschaf van nieuwe bedrijfskleding. Bij het thuis laten wassen van bedrijfskleding bestaat er het risico dat de kleding niet meer aan de richtlijnen voldoet (van de Europese wet- en regelgeving) en het bijvoorbeeld niet meer veilig is. Iedere medewerker wast immers op zijn eigen manier en met eigen (niet altijd geschikte) wasmiddelen.

Het wassen van bedrijfs- of werkkleding vraagt om veel kennis. Voor een goede textielverzorging zijn er enzymatische, professionele en industriële wasmiddelen nodig. Het belangrijkste hierbij is dat het professionele wasmiddel geschikt is voor het type werkkleding en de veiligheidseisen waaraan de kleding moet voldoen. Bij Carel Lurvink bieden wij professionele wasmiddelen van vooraanstaande merken zoals Clax, Diversey, Taski, Omo en Robijn.

Wat is een enzymatisch schoonmaakmiddel?

Enzymatische wasmiddelen vernietigen elke organische stof en zetten deze om in kleine wateroplosbare resten. De afgebroken resten worden vervolgens eenvoudig opgenomen door bacteriën. Zij zorgen tijdens het waterzuiveringsproces ervoor dat deze deeltjes weer natuurlijke bestanddelen worden. Dit komt omdat een enzymatisch schoonmaakmiddel reageert met organische verontreinigingen. Enzymen zijn natuurlijke eiwitten die worden geproduceerd door gisting. Ze versnellen daardoor de bacteriële activiteit. Enzymatische schoonmaakmiddelen zorgen daarmee voor een extreme mate van dieptewerking en een grondige textielverzorging. Zo kunnen deze wasmiddelen alle vlekken en geuren verwijderen. Bovendien zijn enzymreinigers 100% milieuvriendelijk, omdat ze enkel niet-giftige ingrediënten in zich hebben. Enzymatische wasmiddelen zijn dus veilig voor de planeet. Dit alles zorgt ervoor dat ze bij professionele, industriële reinigingen gebruikt worden.

Veelgebruikte enzymen in wasmiddelen zijn proteasen, amylasen en lipasen. Proteasen breken eiwitten af en verwijderen zo bijvoorbeeld bloedvlekken. Lipasen breken op hun beurt vetten af en verwijderen daarmee vetvlekken. Amylasen breken tot slot zetmeel af en kunnen daardoor vlekken verwijderen van bijvoorbeeld aardappelpuree, chocolade en sauzen. Ook eiwithoudende vlekken, plantaardige en dierlijke vlekken (zoals gras-, of urinevlekken) worden met enzymen verwijderd.

Hoe moeten enzymatische wasmiddelen gebruikt worden?

Enzymen zijn in hele kleine hoeveelheden al goed werkzaam. Daardoor is er met een enzymatisch wasmiddel minder per keer nodig dan bij een zelfde was met een middel zonder enzymen. Daarnaast zijn ze al effectief bij lage temperaturen, zoals 20 of 30 graden. De meeste enzymen werken het beste bij een temperatuur van 40 graden.
Gebruik van enzymatische schoonmaakmiddelen is vrijwel altijd geschikt voor industriële omgevingen en professioneel gebruik in het publieke domein (ambachtslieden, administratie, onderwijs, amusement, dienstverlening).

Welk wasmiddel heeft enzymen?

Er zijn veel verschillende soorten wasmiddelen voor gebruik in een wasmachine en voor de handwas, maar ook voor verschillende soorten textiel. Vroeger bevatten de meeste wasmiddelen fosfaten, maar deze zorgden voor een grote milieuverontreiniging. Tegenwoordig bevatten veel wasmiddelen enzymen. Bij de productomschrijving van een wasmiddel staat altijd vermeld of het enzymen bevat en welke dit dan precies zijn. Niet alle wasmiddelen hebben enzymen, omdat het broei in wasgoed kan veroorzaken. Vet- en vlekverwijderaars bevatten vrijwel altijd enzymen, door de afbrekende eigenschappen ervan en daarmee het verwijderende vermogen. Elk soort enzym breekt een bepaald type vlek af; de meeste wasmiddelen bevatten verschillende soorten enzymen. Ook in ecologische wasmiddelen vindt u enzymen, door de milieuvriendelijke eigenschappen.

Daarentegen kan de werking van enzymen wol en zijde aantasten. Voor deze stoffen kunnen enzymen beter vermeden worden. U kunt dan beter wassen met een speciaal wasmiddel voor de delicate was.

Waar zitten de meeste enzymen dan in? Doorgaans bestaat een wasmiddel voor ongeveer één procent uit enzymen. In Biotex is dat meer. Dit bevat vaak tot 5% aan enzymen.

Wat is het verschil tussen industriële, professionele wasmiddelen en normale wasmiddelen?

Professionele wasmiddelen zijn beter in staat om alle vlekken uit het textiel te verwijderen. Enzymatische wasmiddelen vallen onder professionele, industriële wasmiddelen . Een professioneel wasmiddel is namelijk meer geconcentreerd en heeft een betere, grondige dieptewerking. Daardoor heeft u per gebruik veel minder nodig. In industrieën en voor bedrijven scheelt dit wezenlijk. Het is effectiever, efficiënter en bespaar de nodige kosten. Ook eenheid in de verzorging van het textiel wordt ermee gegarandeerd.

Textielverzorging, met als belangrijk onderdeel de wasprocedure, is afhankelijk van het type werkkleding, de werkzaamheden, het type vervuiling en de veiligheidseisen die aan de werkkleding gesteld worden.

Zo zorgt drycleaning bijvoorbeeld ervoor dat vetten en oliën van de werkkleding verwijderd worden op lage temperaturen. Dit heet ook wel zachte textielverzorging. Hierdoor blijft werkkleding krimpvrij en blijft het voldoen aan alle richtlijnen. Bovendien blijven de kleuren en de pasvorm intact.
Voor werkkleding die moet voldoen aan de HACCP-richtlijnen, wat veelal de kleding voor de voedingsindustrie betreft, is hygiëne topprioriteit. Bij zogeheten natwas (RABC-gecertificeerd) wordt de werkkleding afzonderlijk van andere kleding gewassen met een sterk textielverzorgingswasmiddel. Om bacterie-overdracht te vermijden, wordt de kleding daarna geseald.

Voor optimale en de meest passende textielverzorging is het aan te raden om bedrijfskleding professioneel te laten wassen, zodat u veilig aan het werk kunt en de kleding blijft voldoen aan de Europese wet- en regelgeving. Ook bij het aanschaffen van industriële, professionele wasmiddelen vormt vakkennis de gouden sleutel. Bij Carel Lurvink delen wij onze kennis en ervaring graag. Raadpleeg onze productspecialisten hiervoor en ontvang persoonlijk advies voor het meest passende professionele textielreinigings- en verzorgingsmiddel.