Desinfectiemiddelen
49 producten
Desinfectiemiddelen bestellen
Wat is desinfectiemiddel?
Kort gesteld is een desinfectiemiddel een middel dat micro-organismen onschadelijk maakt en dit op het etiket zet. Het worden desinfecterende middelen, desinfectiemiddelen of desinfectantia genoemd. Desinfectiemiddelen zijn ontsmettingsmiddelen die geschikt zijn voor professionals en consumenten. Zo kunnen desinfectiemiddelen bedoeld zijn voor het ontsmetten van uw handen, bijvoorbeeld desinfectiedoekjes of desinfectiegel. Na aanraking van bacteriën of vieze/besmette oppervlakten (bijvoorbeeld een deurklink) kunt u dit eenvoudig aanbrengen op de hand zonder dat u het eraf hoeft te wassen. Uw handen drogen dan weer vanzelf. In de strijd tegen Covid-19 waren deze desinfectiemiddelen razend populair. Maar er bestaan ook ontsmettingsmiddelen om grotere (werk- of woon)oppervlakten te desinfecteren, zoals een desinfectievloeistof, desinfectans spray of algenbestrijder. Deze desinfectiemiddelen kunnen specifiek bestemd zijn voor bijvoorbeeld de zorg of de voedingsindustrie, waar hygiëne en gezondheid erg belangrijk is.
Desinfectie van oppervlakte
Een oppervlakte dat vaak wordt aangeraakt, moet regelmatig worden gedesinfecteerd om ziekteverspreiding en het vermenigvuldigen van bacteriën te voorkomen. De meest voorkomende zijn deurklinken, knoppen en toetsenborden. Wanneer de gehele ruimte ontsmet dient te worden, kunt u het beste professionals hiervoor vragen. Hoe vindt de desinfectie van een geheel oppervlakte dan plaats? In veel gevallen wordt eerst de ruimte schoongemaakt en de kwetsbare apparaten worden dan direct bedekt of verwijderd. Daarna vindt er een verneveling van het desinfectiemiddel plaats. Een volledig bedekt persoon desinfecteert op die manier de gehele ruimte. De beschermende kleding, maskers en handschoenen zijn essentieel hierbij. Na de verneveling wordt de ruimte in de meeste gevallen nog een keer schoongemaakt, waarna hij weer veilig gebruikt kan worden.
Een voorbeeld van geschikte middelen voor het reinigen van oppervlakten zijn onze effectieve desinfectiesprays. De sprays zijn namelijk zeer geschikt voor schadelijke ziektekiemen zoals bacteriën, virussen, schimmels, salmonella e-colli en vele andere ziekteverwekkers. Het desinfecteren wordt ermee erg eenvoudig en de sprays voldoen aan alle wet- en regelgeving. Desinfectiesprays zijn daarom ideaal voor het desinfecteren van tafels in de horeca, verschoningstafels, onderzoeksbanken, sportapparaten, toiletbrillen, handvaten en badkamers.
Hoe werken desinfectiemiddelen?
Desinfectiemiddelen zorgen voor een snelle, goede reiniging. Ze doden, verwijderen en inactiveren ziekteverwekkende organismen, zoals virussen en bacteriën. Ook gisten en schimmels kunt u hiermee bestrijden. Desinfectiemiddelen bestaan grotendeels uit alcohol. Ze maken eiwit, DNA of RNA onbruikbaar of ze maken de celmembraan kapot. Daarmee werken ze een stuk algemener dan antibiotica en zijn de sporen ervan ongevoelig. Door deze werking zijn desinfectiemiddelen niet geschikt om toe te passen in het lichaam. Desinfecterende doekjes zijn bestemd voor eenmalig gebruik. Een desinfectiemiddel is meestal een mengsel van één of meer werkzame stoffen en één of meer hulpstoffen. Daarom ontsmetten ze effectief. Een desinfectans moet in de juiste concentratie worden toegepast en de voorgeschreven inwerktijd dient te worden aangehouden. Alcoholgels, hydroalcoholische oplossingen en desinfecteermiddelen zijn biociden, ofwel middelen ter vernietiging van schadelijke organismen.
Wat is het verschil tussen een reinigingsmiddel en desinfectiemiddel?
Reinigen is iets anders dan desinfecteren. Sterker nog, een slechte reiniging kan een daarna aangebracht desinfectiemiddel zelfs neutraliseren. Met gewone reinigingsmiddelen, zoals zeep, verwijdert u vuil, vet en stof. Echter, de schadelijke micro-organismen zijn dan nog niet gedood. Daarmee is het oppervlak nog niet volledig gereinigd. Alleen met het gebruik van desinfectiemiddelen doodt u micro-organismen en is er sprake van een volledige reiniging. Het gebruik ervan is daarom aan te raden bij het schoonmaken en als er een verhoogd risico is op infectiegevaar, bijvoorbeeld bij een ziek persoon. Desinfectie vindt altijd na een goede reiniging plaats. Na verwijdering van vuil, stof en vet door een reiniging, kunnen hardnekkige bacteriën, schimmels en ziektekiemen hieronder namelijk bereikt worden.
Het lijkt daarmee alsof het makkelijker en beter is om altijd een desinfectiemiddel te gebruiken. Daarbij moet een belangrijke kanttekening worden geplaatst: een desinfectiemiddel doodt dan wel slechte bacteriën, maar ook goede bacteriën die u nodig heeft worden ermee gedood. Bij het wassen van de handen geldt datzelfde principe en daarom kunt u dit ook beter niet te vaak doen. Op de verpakking van elk desinfectiemiddel of de whitepaper ervan staat altijd vermeld in hoeverre blootstelling van het middel aan de huid schadelijk en afgeraden is. Lees daarom altijd goed de instructie en veiligheidsvoorwaarden voor gebruik.
Waarom moet u desinfectie spray laten drogen?
Over het algemeen wordt het laten drogen van de handen als minder belangrijk ervaren dan het wassen van de handen. Echter, natte handen trekken sneller bacteriën aan en verspreiden deze tot wel duizend keer meer. Handen laten drogen vermindert dus de kans op kruisbesmetting en verlaagt het ziekteverzuim. Bij het merendeel van de desinfectie spray is het de bedoeling dat u ongeveer een halve minuut in uw handen wrijft na het aanbrengen van de gel. Deze tijd is zowel nodig om de spray (of desinfectiegel) op alle plekken van de hand te laten komen en om het goed te laten drogen. Drogen van de handen zorgt bovendien in vrijwel alle gevallen voor het verdwijnen van het plakkerige gevoel van de gel en dat u de desinfectiegel niet direct van de handen weer afveegt als u iets aanraakt. Het lang genoeg in laten werken en laten drogen is dus essentieel voor een goede werking van het product en een doeltreffende veiligheidsmaatregel.
Daarbij is het van belang om voldoende desinfectiegel te gebruiken en dit over de gehele hand te verspreiden. Doet u dit niet, dan worden niet alle bacteriën en ziekteverwekkers gedood. Dit gebeurt alleen als deze goed in contact komen met de desinfectiegel.
Welke desinfectiemiddelen zijn geschikt voor de voedingsindustrie?
In de voedingsindustrie is een desinfectie van groot belang. Als niet vrijwel alle micro-organismen immers verwijderd zijn, kunnen ongewenste gevaren en risico’s optreden. Hygiëne is in deze sector van levensbelang. Het is ontzettend belangrijk om te weten welke micro-organismen u wilt bestrijden en welke benodigdheden daarvoor geschikt en essentieel zijn. Een goede inventarisatie van de ruimte en de gevaren is daarom noodzakelijk. Zo kan chloor een oplossing zijn, maar bleekt dat ook schoenen en kleding. En zo werk alcohol goed tegen schimmels, maar niet tegen bacteriële sporen. Zo heeft elk middel, bijvoorbeeld ook een quaternaire ammoniumverbinding (beter bekend als gav), specifieke kenmerken en een specifieke werking. Inzicht daarin is dus belangrijk. Daarbij is het in de voedingsmiddelenindustrie ook extra van belang dat het desinfectiemiddel dat u gebruikt veilig is voor mens en dier.
Geschikte desinfectiemiddelen voor de voedingsindustrie zijn daarnaast reukloos. Hiermee wordt voorkomen dat de voedingsmiddelen de geur van het desinfectiemiddel overnemen. Een middel is daarbij pas geschikt, wanneer het een snel en onomkeerbaar effect heeft, wanneer het meerdere groepen micro-organismen kan vernietigen, wanneer het zo min mogelijk corrosief is en wanneer de omgeving geen of nauwelijks invloed kan hebben op de werking van het middel. Ook hierbij geldt dat er op de verpakking van het product of de whitepaper ervan deze desbetreffende informatie vermeld zal staan. Wanneer u twijfelt over de eisen voor uw specifieke situatie of gekozen product, dan helpen wij u natuurlijk erg graag verder. Onze productspecialisten kunnen u voorzien van een advies op maat. Neem dus gerust contact met ons op.