Filters

Blusdekens

1 product

Blusdekens

Blusdekens worden gebruikt om de zuurstoftoevoer te stoppen bij een brand. Door het correct bedekken van de brand met een blusdeken kan er geen zuurstof meer bij de brand en zal de brand doven. De blusdekens zijn dan ook gemaakt van onbrandbare of slecht-brandbare stoffen zoals glasvezel of geïmpregneerde wol. Het is verstandig om de blusdeken op een hoogte te monteren waar iedereen bij kan. Dit blusmiddel is in de praktijk snel inzetbaar en makkelijk te gebruiken. Als alternatief of aanvulling kunt u een brandvlusser aanschaffen die te gebruiken is voor het blussen van beginnende branden.

Wat kan worden geblust

Niet alle branden kunnen worden geblust door een blusdeken. De brandweer raadt aan om een vlam in de pan niet te blussen met een blusdeken. Niet iedere blusdeken is geschikt voor olie en vetbranden. Ongeschikte dekens kunnen zelfs vlamvatten wanneer deze gebruikt wordt voor olie of vetbranden. Mogelijke branden die wel geblust kunnenn worden door de blusdeken zijn:

  • Kleding;
  • Kleine branden (asbakken, prullebakken, etc.);
  • TV-toestellen of computerbeeldschermen. 

Gebruik van de deken

Bij beginnende branden kan een blusdeken over de brandhaard worden gelegd. Hierbij moet de doek bij de punten worden vastgepakt en om de handen worden gewikkeld. De blusdeken legt u rustig, van u af gericht, op de brandhaard waarbij het de gehele brand bedekt. De brandhaard moet net zo lang bedekt blijven met de deken tot het vuur is gedoofd en ook de hitte is verdwenen.

Als de blusdeken wordt gebruikt om brandende kleding op een slachtoffer te doven dan moet de kleding en het lichaamsdeel strak worden gewikkeld in de blusdeken. Let er vooral op dat het vuur niet bij het gezicht kan, door de blusdeken strak bij de hals te bedekken.

Het is belangrijk dat blusdekens op een makkelijk bereikbare plek hangen waar iedereen hem weet te vinden. Blusdekens hangen vaak in ruimtes waar open vuur aanwezig is. De dekens zijn voor eenmaalig gebruik. Dit betekent dat wanneer u de deken heeft gebruikt, u een nieuwe dient aan te schaffen. Waar u verder op moet letten is het formaat van de blusdeken en selecteer de juiste voor uw situatie.

Meer informatie over het gebruik van de deken is ook te vinden op de hoes waarin de deken zit.

Meef informatie over blusdekens? Neem contact op met een van onze specialisten via 053 - 434 43 43.