Filters

Veiligheidsbrillen

40 producten

Portwest Fossa veiligheidsbril

Bescherm uw ogen met een veiligheidsbril

Opspattende en rondvliegende deeltjes van materialen kunnen ernstig letsel aan de ogen veroorzaken. Een veiligheidsbril zorgt ervoor dat u goed beschermd bent tegen dingen die uw ogen kunnen irriteren of beschadigen. Zo beschermt een veiligheidsbril uw ogen niet alleen tegen schadelijke materialen en chemicaliën, maar ook tegen vuil, stof en ongedierte. Bij Carel Lurvink bieden we u een ruim assortiment veiligheidsbrillen, in verschillende types van de toonaangevende A-merken CaluPrevent3M, Portwest en Uvex.

Wanneer een veiligheidsbril dragen?

Het is verstandig om een veiligheidsbril te dragen in iedere (werk)situatie waarbij er een risico bestaat dat er dingen in uw ogen terechtkomen. Denk bijvoorbeeld aan kleine (stof)deeltjes die in uw ogen terechtkomen en hierdoor pijn en irritatie veroorzaken. De ogen zijn erg kwetsbaar en hierdoor kunnen kleine ongelukken al snel tot ernstig letsel leiden, vaak met ernstige gevolgen. Door een veiligheidsbril te dragen voorkomt u dat spetters van chemicaliën, splinters en andere kleine (metaal)deeltjes van materialen in uw ogen terechtkomen en uw ogen blijvend beschadigen.
Het dragen van een veiligheidsbril is een betaalbare en erg makkelijke manier om uw ogen te beschermen. Door een veiligheidsbril op te zetten wanneer dit verplicht is of geadviseerd wordt, bent u goed beschermd tegen mogelijk blijvend letsel aan uw ogen. Het is daarom verstandig om niet alleen een veiligheidsbril te dragen wanneer dit verplicht is, maar in iedere (werk)situatie met een klein risico op letsel aan uw ogen.

Wanneer is een veiligheidsbril verplicht?

In sommige werkomgevingen is het dragen van een veiligheidsbril niet alleen verstandig, maar ook verplicht. Omdat oogletsel vaak ernstige gevolgen heeft, is het verplicht dragen van oogbescherming in bepaalde werksituaties vastgelegd in de ARBO wet. Ieder bedrijf moet zich aan deze wettelijke verplichting houden en haar werknemers van persoonlijke beschermingsmiddelen voorzien. Daarnaast kan een werkgever het dragen van een veiligheidsbril zelf verplichten zonder dat dit een wettelijke vereiste is.
Het dragen van een veiligheidsbril is wettelijk verplicht bij mechanisch gevaar door stofdeeltjes en splinters, bij stralingsgevaar door infrarood straling en bij chemisch gevaar door schadelijke vloeistoffen, gassen en dampen. Deze verplichting moet voldoende zichtbaar worden aangeduid met bijbehorende signalisatiemiddelen, bijvoorbeeld met onze veiligheidsbordjes en waarschuwingsstickers voor verplichte oogbescherming. Ook wanneer het dragen van een veiligheidsbril niet verplicht is, is het in veel situaties verstandig om toch een veiligheidsbril op te zetten. Het dragen van een veiligheidsbril is een kleine moeite, maar neemt tegelijkertijd veel veiligheidsrisico’s weg.

Waar moet een veiligheidsbril aan voldoen?

Alle veiligheidsbrillen in ons assortiment voldoen aan de NEN EN-166 normering. Deze wettelijk verplichte certificering omschrijft alle testen die een veiligheidsbril moet doorstaan. Zo mogen veiligheidsbrillen bijvoorbeeld geen hoofdpijn en vermoeidheid veroorzaken bij de drager. Bovendien voldoen veiligheidsbrillen met deze certificering aan een aantal standaardeisen. Denk bijvoorbeeld aan de minimale materiaalsterkte, de optische zuiverheid van de brilglazen, het effect van veroudering, de weerstand tegen UV-straling en de vuurbestendigheid van de bril.

Voor meer geavanceerde veiligheidsbrillen gelden aanvullende veiligheidseisen. Zo moeten lasbrillen voldoen aan EN 169, bevatten veiligheidsbrillen met normering EN 170 goedgekeurde UV-filters en brillen met een infrarood-filter moeten voldoen aan veiligheidsnormering EN 171. In sommige werksituaties biedt alleen een veiligheidsbril niet voldoende bescherming tegen mogelijke risico’s. Voor persoonlijke beschermingsmiddelen die het hele gezicht beschermen, kunt u terecht in ons assortiment gelaatsbescherming.

Welke type veiligheidsbril is geschikt?

In ons assortiment vindt u verschillende types veiligheidsbrillen, die ieder geschikt zijn voor andere werkomstandigheden. Bij het kiezen van de juiste veiligheidsbril voor uw situatie is het belangrijk om te letten op de mate van bescherming die de bril biedt. Zo kunt u kiezen voor een standaard veiligheidsbril of voor een veiligheidsbril met zijbescherming. Dit type bril biedt een optimale bescherming, omdat ze uw ogen ook aan de onder, boven en zijkant afschermen. Daarnaast is het belangrijk om op draagcomfort te letten bij het kiezen van een geschikte bril. Zo zijn er veiligheidsbrillen verkrijgbaar die zijn uitgevoerd met een rubberen bevestigingsband of verstelbare pootjes. Bij het langdurig dragen van de bril is het natuurlijk belangrijk dat de bril comfortabel zit.

Welke lens en coating zijn geschikt?

Daarnaast is het belangrijk om te letten op de lens van de bril. Veiligheidsbrillen zijn verkrijgbaar met verschillende lenskleuren en diverse coatings voor extra bescherming. Veiligheidsbrillen met een heldere lens zijn geschikt voor algemene werkomstandigheden. Ze hebben een natuurlijk kleurbeeld en beschermen tegen de standaardeisen, zoals omschreven in EN166. Brillen met een gele lens hebben een verhoogd contrast en beschermen tegen UV-straling, impact en blauw licht. Een oranje lens biedt daarbovenop een scherper zicht en leidt doorgaans minder snel tot vermoeidheid. Daarnaast bevatten sommige brilglazen een extra beschermende coating. Zo zijn er krasbestendige veiligheidsbrillen verkrijgbaar met een antikras coating, en bieden we brillen met een spiegelende coating die schadelijk licht terugkaatsen. U kunt ook kiezen voor veiligheidsbrillen met een anti-damp coating, waarmee u condensvorming op de brilglazen voorkomt.

Wat is een veiligheidsbril over(zet) bril?

Ook voor brildragers is het onder bepaalde werkomstandigheden belangrijk om een veiligheidsbril te dragen. Wanneer u brildragend bent, kunt u kiezen voor een veiligheidsbril over bril; de zogenoemde overzetbril. Dit is een gecertificeerde veiligheidsbril die u gewoon over uw normale bril heen kunt dragen. Zo verliest u geen sterkte, maar bent u wel goed beschermd tegen mogelijke gevaren.

Veiligheidsbril bestellen?

Wilt u meer informatie over onze CaluPrevent veiligheidsbrillen? Klik dan hier! Heeft u andere vragen?  Onze specialisten helpen u graag verder als u belt naar 053 – 434 43 43 of een e-mail stuurt naar [email protected]. We komen graag langs om de verschillende mogelijkheden te bespreken.