FFP2 mondmaskers voor de zorg?

Ze zijn weer leverbaar
In de strijd tegen het coronavirus stelde de Duitse deelstaat Beieren het dragen van FFP2 mondmaskers al eerder verplicht voor zorgpersoneel. Ook inwoners moeten ze dragen in winkels en het openbaar vervoer. Vanaf 25 januari is het in heel Duitsland verplicht FFP2 of medische mondmaskers te dragen in publieke ruimtes. Ook in Nederland gaan hiervoor nu stemmen op. Maar wat zijn FFP2 mondmaskers? Waarom zouden ze beter zijn? En waarom werden ze voorheen dan niet geadviseerd? U leest het hieronder.

Wat zijn FFP2 mondmaskers?

FFP2 maskers zijn mond-neusmaskers die aan Europese normen voldoen om in de zorg te worden toegepast. FFP staat voor Filtering Face Piece - en naast FFP2 maskers zijn ook FFP1 en FFP3 maskers verkrijgbaar. Een FFP1 masker biedt de laagste bescherming. Een FFP2-masker houdt minimaal 94% van de aerosolen (kleine druppeltjes in de lucht die virussen kunnen bevatten) tegen. Een FFP3-masker houdt zelfs minimaal 99% van de aerosolen tegen. De laatste twee categorieën mondmaskers bieden daardoor bescherming tegen het coronavirus.

Verschil met niet-medisch mondkapje

In Nederland adviseert het RIVM burgers een niet-medisch mondkapje te dragen. Het idee daarachter is dat deze mondkapjes in ieder geval onze eigen aerosolen tegenhouden. Noem het de ‘uitgaande’ aerosolen. Het voordeel van FFP2 mondmaskers is dat ze óók de aerosolen van anderen (noem het de ‘inkomende’ aerosolen) tegenhouden. Hierdoor beschermt de drager zichzelf, maar ook anderen in zijn omgeving.

FFP2 mondmaskers voor de zorg in Nederland?

Voor medewerkers in de zorg is volgens het RIVM het dragen van een chirurgisch mondmasker voldoende. Alleen voor handelingen met een hoog risico in ziekenhuizen zijn FFP2 mondmaskers voorgeschreven. Vakbond CNV wil nu dat het RIVM toch met een dwingend voorschrift komt voor een breder gebruik van FFP2 mondmaskers in de zorg. De gedachte daarachter is dat werkgevers in de zorg hun beleid vooral afstemmen op wat het RIVM voorschrijft. Dus pas als het RIVM aangeeft dat FFP2 mondmaskers inderdaad meer bescherming bieden, zullen bedrijven in de zorg hierop reageren.

Waarom niet eerder?

De reden waarom FFP2 mondmaskers tot op heden niet verplicht waren, is simpel: de maskers waren niet of nauwelijks verkrijgbaar. De Nederlandse overheid heeft ze inmiddels echter in grote aantallen ingekocht. En ook bij Carel Lurvink zijn FFP2 mondmaskers weer direct uit voorraad leverbaar. CNV verbaast zich er dan ook over dat Nederland niet overstapt, naar het voorbeeld van onze oosterburen.

Uit voorraad leverbaar bij Carel Lurvink

U kunt bij ons terecht voor medische mondmaskers van het merk CaluGuard. Deze zijn gemaakt van drielaags spatbestendig materiaal, waarbij de middelste laag van superieure kwaliteit is. Deze laag bevat filterpapier met een hoge dichtheid. Neemt u het zekere voor het onzekere en kiest u liever voor FFP2 mondmaskers? Dan kunt u deze ook bij ons bestellen. Onze FFP2 mondmaskers voldoen aan alle normen en zijn CE-gecertificeerd.

Meer informatie

Carel Lurvink biedt een uitgebreid assortiment mondmaskers voor de meest uiteenlopende toepassingen. Uiteraard helpen we u graag bij het maken van de juiste keuzes voor uw bedrijf en werkzaamheden. Heeft u vragen? Onze specialisten helpen u graag verder als u belt naar 053 - 434 43 43 of een e-mail stuurt naar [email protected].


Gerelateerde artikelen