Hoe kunt u disposable handschoenen veilig uittrekken?

Wegwerp handschoenen veilig aan en uittrekken
We vertellen graag waar u op moet letten

We zien de disposable handschoen tegenwoordig op bijna iedere werkvloer. Het gebruik van wegwerphandschoenen draagt bij aan een hygiënische werkomgeving en beschermt zowel de drager als de omgeving tegen verschillende veiligheidsrisico’s. Zo zorgt het gebruik van handschoenen er bijvoorbeeld voor dat uw handen schoon blijven en niet in aanraking komen met gevaarlijke stoffen voor de huid. Daarnaast beschermen ze u onder andere tegen besmetting met ziekmakende micro-organismen en virussen, zodat u veilig kunt werken.

Beschermt u uzelf tegen gevaarlijke stoffen of micro-organismen?

Het uittrekken van handschoenen op een goede manier is cruciaal om u echt een goede bescherming te kunnen bieden. Wegwerphandschoenen zorgen ervoor dat uw handen niet in aanraking komen met gevaarlijke stoffen of micro-organismen tijdens het werken, maar hoe zorgt u ervoor dat u hier niet alsnog mee in contact komt wanneer u de disposable handschoenen uittrekt? We leggen in dit blog graag aan u uit hoe u disposable handschoenen op een veilige manier uittrekt.

Waar moet u op letten voor, tijdens en na het werken?

Het is belangrijk dat u zich realiseert dat het dragen van handschoenen een aanvullende hygiënemaatregel is. Het gebruik van handschoenen dient niet als alternatief voor handhygiëne. Het blijft daarom erg belangrijk om uw handen goed te reinigen en te desinfecteren voordat u de handschoenen aantrekt en nadat u de handschoenen heeft uitgetrokken. Wanneer u handschoenen aantrekt met vieze handen of uw handen niet goed reinigt na het uittrekken, kan er alsnog besmettingsgevaar optreden. 

Bovendien is het belangrijk om uw gezicht, lichaam en kleding niet aan te raken tijdens het werken. Zo voorkomt u dat gevaarlijke stoffen en micro-organismen alsnog op uw huid terechtkomen door contact met de buitenzijde van uw handschoen. Houd er daarnaast rekening mee dat u geen oppervlakten aanraakt die u of uw collega’s ook zonder handschoenen aanraken, zoals een pen of toetsenbord. Zo voorkomt u dat uw omgeving onbedoeld alsnog besmet raakt na gebruik. 

Hoe trekt u wegwerphandschoenen op een veilige manier uit?

Zoals we eerder al aanstipten, is het erg belangrijk om uw handschoenen op de goede manier uit te trekken wanneer u klaar bent met werken. Het allerbelangrijkste hierbij is dat u de buitenkant van de handschoenen zo min mogelijk aanraakt bij het uittrekken. Daarnaast is het belangrijk dat u de gebruikte handschoenen direct weggooit en de handhygiëne toepast. We nemen u graag stap voor stap mee: 

Veilig uittrekken van uw disposable handschoenen

Stelt u zich voor dat u beide handschoenen nog draagt op dit moment. Als eerste pakt u met uw rechterhand de linkerhandschoen vast bij de handpalm. Trek de linkerhandschoen daarna iets omhoog en schuif deze binnenstebuiten van uw linkerhand af. Houd deze handschoen vast in uw rechterhand, waar u nog steeds een handschoen omheen heeft. Vervolgens pakt u de rechterhandschoen voorzichtig vast met uw linkerhand bij de opening, dat doet u dus met de hand zonder handschoen. Zorg ervoor dat u de rechterhandschoen aan de binnenzijde vastpakt, zodat uw linkerhand niet in aanraking komt met de buitenkant van de handschoen. Trek uw rechterhandschoen vervolgens binnenstebuiten uit. De gehele linkerhandschoen verdwijnt dan in de buitenzijde van de rechterhandschoen, zodat u de handschoenen op een veilige manier kunt vasthouden en weggooien. Gooi ze direct weg, zo voorkomt u contact met gevaarlijke stoffen en micro-organismen die nog op de handschoenen aanwezig kunnen zijn. Vergeet niet om uw handen daarna goed te wassen en te desinfecteren, zodat eventuele gevaarlijke stoffen, bacteriën of virussen echt van uw handen verwijderd zijn.

Hoe vindt u de juiste disposable handschoen?

Er zijn veel verschillende types handschoenen verkrijgbaar. Bij Carel Lurvink hebben we een uitgebreid assortiment CaluGloves disposable handschoenen. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, diktes en bijvoorbeeld lengtes van het manchet. Zo kunnen we u altijd een geschikt type handschoen voor uw werkzaamheden aanbieden. Alle CaluGloves handschoenen hebben een hoog draagcomfort, uitstekende vingergevoeligheid en zijn uitermate sterk, ongeacht de dikte van het materiaal. Daarnaast zorgt het microstructuurpatroon op de vingertoppen, en bij sommige types zelfs op de gehele handschoen, voor een perfecte grip tijdens het werken.

Het is erg belangrijk dat wegwerphandschoenen voldoen aan de geldende normeringen en wettelijke vereisten, zodat u gegarandeerd bent van een veilige werksituatie. Alle CaluGloves handschoenen, met uitzondering van de basic varianten, zijn uitvoerig getoetst aan de geldende normeringen en zijn gecertificeerd door een onafhankelijke instantie. Ze zijn gecertificeerd als categorie III BPM volgens de nieuwste EU verordening EU 2016/425. De handschoenen van CaluGloves voldoen daarom allemaal aan de norm EN ISO 374. In deze norm staan de eisen beschreven waaraan handschoenen voor eenmalig gebruik moeten voldoen om de drager een goede bescherming te bieden tegen gevaarlijke chemicaliën, micro-organismen en virussen. Wilt u exact weten tegen welke gevaarlijke stoffen een bepaalde handschoen bescherming biedt en hoe lang u de handschoen veilig kunt dragen? Dit kunt u altijd terugvinden op de onderkant van de dispenserdoos of in de meegeleverde gebruiksaanwijzing.

Wilt u meer informatie over onze disposable handschoenen of het juiste gebruik hiervan? Bekijk de bijhorende infographic of neem contact op met één van onze productspecialisten. Wij helpen u graag verder!

Gerelateerde artikelen