Voorkom onnodige handverwondingen en downtime

Werkhandschoenen
Kies de juiste werkhandschoenen voor medewerkers in ploegendiensten
In Engeland is onderzocht dat arbeidsongevallen door oververmoeidheid het bedrijfsleven jaarlijks tegen de 240 miljoen pond kosten. Oververmoeidheid komt relatief vaker voor bij medewerkers die in ploegendienst werken. Juist voor deze medewerkers zijn persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) dan ook belangrijk. Door het relatief hoge aantal verwondingen aan de handen, verdienen vooral werkhandschoenen extra aandacht.

Voor- en nadelen van ploegendiensten

We leven in een 24-uurs economie, waardoor steeds meer bedrijven 24 uur volcontinu produceren en met ploegendiensten werken. Ongeveer 20% van de werkzame bevolking in Europa en Noord-Amerika werkt daardoor zelfs al in ploegendiensten. Hoewel ploegendiensten als voordeel hebben dat bedrijven efficiënt kunnen werken, heeft het voor medewerkers ook enkele nadelen. Als medewerkers te lang achter elkaar werken of als ploegendiensten niet goed zijn ontworpen, raakt het evenwicht tussen werk en ontspanning verstoord.

  • Slaaptekort en ontregeling van de biologische klok leiden tot lagere prestaties.
  • Door langdurig eentonig werk in hoog tempo worden werknemers sneller moe.
  • Als werk en rust niet op elkaar zijn afgestemd, werkt dit ongevallen in de hand.

Vooral verwondingen aan handen

Als er iets gebeurt, betekent dat vrijwel altijd downtime voor uw machines en dus het stilvallen van uw productie. Veilig werken is daardoor van belang voor werkgevers én voor werknemers. Opvallend is dat 23% van alle niet-dodelijke ongevallen op het werk in Engeland ontstaan bij het bewerken, optillen en dragen van producten. In Nederland zullen die percentages niet heel anders zijn. Het gaat dus vrijwel altijd om handelingen waarbij medewerkers hun handen gebruiken. Dat maakt het dragen van degelijke werkhandschoenen die passen bij de werkzaamheden dus van groot belang.

Nieuwe hightech garens zoals Dytec

Werkhandschoenen beschermen tegen kou, warmte, snijden, schuren en andere gevaren zoals snel vermoeide vingers of spieren. Welke werkhandschoenen het meest geschikt zijn, hangt af van de werkzaamheden. Om zeker te zijn dat werknemers de handschoenen ook dragen, zijn comfort, vingergevoeligheid en beweeglijkheid echter minstens zo belangrijk. Waren werkhandschoenen in het verleden vaak onhandig of oncomfortabel, met de komst van innovatieve hightech garens heeft tegenwoordig niemand nog een excuus om handschoenen niet te dragen. Dytec is bijvoorbeeld een vezel met een ultrahoog molecuulgewicht. Dit gepatenteerde materiaal behaalt de hoogst mogelijke score op schuur-, snij- en scheurweerstand. Daardoor bieden werkhandschoenen die van Dytec zijn gemaakt een uniek hoog beschermingsniveau, vooral tegen snijwonden. Dat maakt dit soort handschoenen uitermate geschikt voor het werken met scherpe materialen, zoals glas of metaal.

Geen ongemakken van glasvezel en staaldraad.

Vaak worden glasvezels en staaldraden gebruikt om werkhandschoenen snijbestendig te maken. Glasvezel kan echter huidirritatie veroorzaken en de beschermende eigenschappen van glasvezel verminderen na verloop van tijd. Staaldraad maakt de handschoen daarnaast stijf en minder prettig in gebruik. Dytec maakt een eind aan deze ongemakken.

Meer comfort door Microfoam Nitrile

Om het draagcomfort verder te verhogen, zijn nieuwere soorten werkhandschoenen vaak naadloos en voorzien van een coating van Microfoam Nitrile op de palm. Dat geeft de handschoen een perfecte pasvorm en optimale grip en vingergevoeligheid, waardoor de handschoen comfortabel aanvoelt en prettig is in gebruik. Tijdens werkzaamheden behoudt de handschoen bovendien zijn flexibiliteit, waardoor medewerkers precisiewerk kunnen uitvoeren zonder enige vorm van snijgevaar.

Meer informatie en persoonlijk advies

In een 24-uurs economie waarin ploegendiensten steeds vaker worden ingezet, loeren de gevaren van vermoeidheid en een verstoorde biologische klok. Dat maakt PBM’s voor medewerkers die in ploegendiensten werken nóg belangrijker. Vooral goede werkhandschoenen zijn belangrijk om verwondingen te voorkomen. Carel Lurvink heeft hiervoor bijvoorbeeld de unieke CaluGuard Ultra Protect Nitril werkhandschoen in het assortiment. Uiteraard helpen we u graag bij het kiezen van de juiste werkhandschoenen voor uw bedrijf en werkzaamheden. Heeft u vragen? Onze specialisten helpen u graag verder als u belt naar 053 - 434 43 43 of een e-mail stuurt naar [email protected].

Gerelateerde artikelen