Zo bespaart u met voetmatten op de onderhouds- en reinigingskosten van uw vloeren

En waar moet u op letten bij het kiezen van voetmatten?
Wist u dat 90% van de schade aan vloeren ontstaat door het vuil dat we via onze schoenzolen van buiten meenemen naar binnen? Voetmatten zorgen ervoor dat we onze schoenzolen ongemerkt vegen. Uw vloeren blijven daardoor schoner, wat niet alleen veel netter oogt. Het zorgt ook voor een besparing op de onderhouds- en reinigingskosten van uw vloeren. Voetmatten verdienen zichzelf uiteindelijk dus terug. Maar waar moet u op letten bij het plaatsen en aanschaffen van voetmatten? Een 6 meter lange voetmat verwijdert ongeveer 95% van het vuil op de schoenzolen. Vloeren vragen daardoor minder reinigings- en onderhoudskosten.

De beste plekken voor een voetmat

De beste plekken voor voetmatten zijn de plekken waar de meeste mensen komen met het meeste vuil onder hun schoenen. Ga daarom eens na wat de looproutes zijn binnen uw bedrijf. Waar komen medewerkers binnen? En waar komen bezoekers of klanten binnen? Ga vervolgens na hoeveel mensen op die plekken lopen. Via een verdwaalde nood- of achterdeur zal misschien eens iemand binnenlopen. Daar heeft een voetmat geen effect. Maar de centrale entree of bijvoorbeeld een kantoor voor goederenafgifte zijn perfecte plekken voor een voetmat. Overigens kunt u buiten al beginnen met het reinigen van de schoenzolen, want er zijn voetmatten voor binnen- en buitengebruik.

Voetmatten voor buitengebruik

Voetmatten voor buitengebruik schrapen grof vuil van de schoenzolen vóór uw gasten of medewerkers uw bedrijf binnenlopen. Buitenmatten zijn grofweg te verdelen in 3 categorieën: borstelmatten, spaghettimatten en rubberen matten. Borstelmatten zijn gemaakt van nylon borstelhaartjes. De ‘borstel’ verwijdert grof vuil van de schoenzolen en is bestand tegen extreem weer. Spaghettimatten verwijderen grof vuil met open lussen die het vuil afschrapen en vervolgens onder het oppervlak verbergen. Rubberen matten zijn vooral geschikt voor het opnemen van vocht. Omdat vocht ook bacteriën kan verspreiden, zijn er zelfs voetmatten verkrijgbaar die antibacterieel zijn behandeld. Deze matten houden uw vloeren dus niet alleen schoon, maar helpen ook (kruis)besmetting tegen te gaan.

Voetmatten voor binnen

Voetmatten voor binnengebruik zijn bedoeld om fijner vuil en het laatste vocht te verwijderen. Kokosmatten zijn hiervoor geschikt, maar Coral voetmatten doen dit werk aanzienlijk beter. Coral matten bestaan uit fijne vezels die vocht absorberen en grove vezels die het vuil van de schoenzolen schrapen. Het garen van de voetmat bepaalt uiteindelijk de kwaliteit en werking van de mat. Het ene garen zorgt voor een goede vochtopname, het andere voor een goede vuilverwijdering. Ook de dichtheid van het garen bepaalt hoeveel vuil de voetmat kan verwijderen en hoeveel vocht het kan opnemen.

Hoe lang moet een voetmat zijn?

Hoe langer de mat, hoe meer stappen u erop kunt zetten en hoe meer vuil de mat verwijdert. Logisch. Maar de werking van de mat neemt af naarmate u meer stappen zet en de schoenzool dus steeds schoner wordt. U kunt er gemiddeld vanuit gaan dat een 6 meter lange voetmat ongeveer 95% van het vuil op de schoenzolen verwijdert. Een mat die langer is, wordt dus steeds minder effectief. Een mat die te kort is, verwijdert echter te weinig vuil en vocht. Het is een kwestie van testen en proberen om te ontdekken na hoeveel meter de schoenzolen van uw medewerkers en bezoekers gemiddeld schoon genoeg zijn.

Het onderhoud van voetmatten

Als de voetmat zelf is vervuild, werkt hij niet meer. Stofzuig de mat daarom regelmatig met een goede borstelstofzuiger. Dit type stofzuiger klopt het vuil min of meer uit de vezels van de mat. Hoe vaak u de mat moet stofzuigen, hangt af van hoe snel de mat vervuild raakt. Met stofzuigen verwijdert u los vuil van de mat, maar er kunnen wel vlekken achterblijven. Dat is geen visitekaartje voor uw bedrijf. Daarom is het ook belangrijk de mat continu schoon te laten ogen. Met een goed tapijtreinigingsmiddel of een vlekverwijderaar gaat u vlekken te lijf. Spoel dit soort schoonmaakmiddelen wel altijd goed na om restanten te verwijderen. En onthoud: hoe verser de vlek, hoe groter de kans dat u hem weg krijgt. Laat vlekken dus niet onnodig inwerken. Is dat toch gebeurd? Dan biedt professionele reiniging of reiniging met een tapijtreinigingsmachine wellicht uitkomst.

Meer informatie

Carel Lurvink biedt een uitgebreid assortiment voetmatten voor binnen en buiten. Uiteraard helpen we u graag bij het maken van de juiste keuzes voor uw bedrijf en werkzaamheden. Heeft u vragen? Onze specialisten helpen u graag verder als u belt naar 053 - 434 43 43 of een e-mail stuurt naar [email protected].

Gerelateerde artikelen