Waterafstotende kleding

Deze normering toont aan dat het bijbehorende kledingstuk water afstoot. Bij kleding en andere van textiel gemaakte producten wordt er vaak van een ‘waterkolom’ gesproken. Dit vormt een belangrijke normering voor het bepalen van de waterdichtheid of -afstoting van textiel. Een waterkolom is de hoeveelheid water die op de stof kan staan voordat het materiaal doorlekt. Het wordt aangegeven in millimeter per vierkante centimeter. Bij een waterkolom van nul tot duizend millimeter mag de stof als waterafstotend aangeduid worden. Echter, dit is niet hetzelfde als waterdicht.

Waterafstotende kleding houdt u droog tijdens een kleine regenbui of andere licht vochtige/natte omstandigheden. Tevens is waterafstotende kleding ideaal voor het stoppen van wind. In koudere omstandigheden houdt het zo ook de kou (die vooral door wind snel aangevoeld wordt) beter op afstand van het lichaam. Sneeuw heeft daarnaast een hogere dichtheid van regen en komt erdoor niet door de waterafstotende laag heen. Natuurlijk is het wel belangrijk om erop te letten dat sneeuw smelt en dan wel als vocht door kan dringen, maar over het algemeen is waterafstotende kleding langer en beter bestand tegen sneeuw en ijzel.

Waterafstotende kleding kan daarom bijvoorbeeld goed gebruikt worden in de winter, bij wintersportactiviteiten en in koude werksituaties (bijvoorbeeld werk in een kil magazijn). De winddichtheid is een unieke eigenschap van waterafstotende kleding en een prioriteit. Daarnaast houdt het dus ook redelijk goed water en vocht tegen. In Nederland kunt u in de meeste gevallen goed af met een waterafstotende laag kleding, omdat er geen extreme weersomstandigheden voorkomen in ons land.

De kwaliteit van waterafstotende kleding is afhankelijk van het vermogen om water af te zonderen. Hoe beter de kwaliteit, hoe beter het kledingstuk bestand is tegen regen en hoe langer het water buiten gehouden worden. Het is wel raadzaam om het kledingstuk na enige tijd weer te vervangen of opnieuw te impregneren, omdat de afwerende werking van het kledingstuk gedurende de levensloop van de jas steeds minder zal worden. Onze product specialisten kunnen u hierover advies op maat geven.