Alles wat u moet weten over nitril disposable handschoenen

Voordelen, gebruik en wettelijke vereisten
Disposable handschoenen zijn tegenwoordig vaak gemaakt van nitril. Wat nitril is en wat de voordelen zijn? En waar u op moet letten bij het inkopen van nitril wegwerphandschoenen voor de zorgsector? Dat leest u in deze blog.

De voordelen van nitril handschoenen

Nitril is een synthetisch rubber. Om precies te zijn ‘acrylonitril butadieen’ rubber. Mensen die allergisch zijn voor latex kunnen nitril handschoenen meestal probleemloos dragen. Nitril is rekbaar, waardoor handschoenen van dit materiaal een goede pasvorm hebben. Een ander voordeel van nitril handschoenen is dat ze stevig zijn en bescherming bieden tegen olie, vet en spatten van bepaalde chemicaliën. Daarnaast scheurt een nitril handschoen als er een gat in komt. Dat lijkt misschien geen pluspunt, maar dat is het wél. Doordat gaatjes sneller detecteerbaar zijn, weet u immers altijd zeker dat u goed beschermd bent.

De voordelen op een rijtje

 • Rekbaar, dus goede pasvorm
 • Geen allergische reactie
 • Sterk
 • Bescherming tegen olie en vet
 • Bescherming tegen spatten van bepaalde chemicaliën
 • Gaatjes zijn snel detecteerbaar

Gebruik van nitril handschoenen in de zorg

Nitril disposable handschoenen die binnen de Europese Unie worden verkocht, hebben een CE-markering nodig om te bewijzen dat ze aan de Europese richtlijnen voldoen. Sinds april 2018 moeten PBM’s die vanaf dat moment worden geproduceerd, voldoen aan verordening EU 2016/425. Afhankelijk van het niveau van bescherming zijn deze handschoenen verdeeld in drie categorieën.

 • Categorie 1: Bescherming tegen minimale risico’s.
 • Categorie 2: Bescherming tegen risico’s anders dan cat. 1 of 3.
 • Categorie 3: Bescherming tegen risico’s die ernstige gevolgen kunnen hebben, zoals overlijden of onomkeerbare schade aan de gezondheid van de gebruiker.

Algemene eisen: EN 420:2003+A1:2009

Vervolgens zijn er algemene eisen waaraan beschermende handschoenen moeten voldoen. Deze zijn vastgelegd in de norm EN 420. Hierin staat onder meer dat handschoenen geen gevaar voor de gebruiker mogen opleveren en dat ze zoveel mogelijk pH-neutraal moeten zijn. Ook zijn in deze norm vereisten beschreven voor bijvoorbeeld de maatvoering en lengte van de handschoen.

Eisen voor medische handschoenen: EN 455

Nitril wegwerphandschoenen voor medisch gebruik worden speciaal voor deze doeleinden getest en moeten aan strenge kwaliteitsnormen voldoen. Staat EN 455 op de verpakking, dan zijn de handschoenen geschikt voor medisch gebruik. Er zijn vier onderdelen.

 • EN 455-1: Lekdichtheid/afwezigheid van gaatjes
 • EN 455-2: Maat en breeksterkte
 • EN 455-3: Huidreactie
 • EN 455-4: Houdbaarheid​

Wanneer zijn welke persoonlijke beschermingsmiddelen nodig in de gezondheidszorg?

In onze blog over nitril disposable handschoenen behandelen we uitgebreid de voordelen en toepassingen van deze handschoenen in diverse sectoren. Het kiezen van de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) is cruciaal, vooral in de gezondheidszorg, waar specifieke eisen gelden om zowel zorgverleners als patiënten te beschermen. Wilt u meer weten over welke PBM's nodig zijn in verschillende situaties binnen de gezondheidszorg? Lees dan onze gedetailleerde blog over wanneer welke persoonlijke beschermingsmiddelen nodig zijn in de gezondheidszorg voor waardevolle inzichten en richtlijnen.

Gerelateerde artikelen