1. Stel een preventieteam samen
Voorkomen is beter dan genezen. In dit geval zelfs letterlijk. Stel daarom een preventieteam samen dat regelmatig samenkomt en beslissingen mag nemen. Het team start met een risicobeoordeling. Op basis daarvan maakt het team een preventieprogramma (zie ook tip 5) en komt het met aanbevelingen. Misschien moet u op meer plekken de mogelijkheid bieden om de handen te wassen. Of moet u meer desinfectiedoekjes of persoonlijke beschermingsmiddelen op voorraad hebben. De derde verantwoordelijkheid is het controleren of alle bedachte procedures worden nageleefd. Het team maakt in ieder geval per afdeling een overzicht van:
- De benodigde schoonmaak- en desinfectiematerialen.
- De te gebruiken reinigingsmethoden.
- De te desinfecteren voorwerpen en oppervlakken.
2. Zorg voor de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen
Afhankelijk van de ziekteverwekker kunnen handschoenen, schorten en mondmaskers uw medewerkers bescherming bieden. Zorg ervoor dat u de juiste beschermingsmiddelen inkoopt én dat u ze voldoende op voorraad heeft. Vergeet bovendien niet uw medewerkers te trainen in het correct gebruiken van de persoonlijke beschermingsmiddelen. Het is bijvoorbeeld vaak nodig om de handen te wassen na het uittrekken van beschermingsmiddelen.3. Focus op handhygiëne
Regelmatig handen wassen of desinfecteren is de beste, eenvoudigste en voordeligste manier om de verspreiding van ziekteverwekkers tegen te gaan. Uit onderzoek blijkt dat medewerkers dit eerder doen als desinfectiemiddelen of water en zeep dicht in de buurt zijn. Als u handdesinfectiemiddelen aanbiedt, moet u bovendien zeker zijn dat ze werken tegen de micro-organismen die u wilt doden. COVID 19 is bijvoorbeeld een ‘omhuld’ virus. Dit type virus is meestal gemakkelijk te doden met producten die voldoen aan de norm EN 14476.4. Houd oppervlakken en voorwerpen schoon
Schone handen helpen niet om de verspreiding van virussen tegen te gaan als ze besmette oppervlakken aanraken. Naast handhygiëne is ook het reinigen en desinfecteren van oppervlakken en voorwerpen daarom belangrijk. Gebruik ook nu de juiste producten. Ontsmettingsmiddelen die voldoen aan de norm EN 14476 zijn effectief tegen virussen, zoals het coronavirus. Krijgt u toch te maken met een uitbraak? Dan kan het nodig zijn van product te wisselen of om vaker te desinfecteren om de micro-organismen eronder te krijgen. Voor een goede reiniging:
- moeten ruimtes voldoende worden gelucht.
- moeten medewerkers hun handen reinigen voor en na het schoonmaken.
- maakt u schoon van hoog naar laag, van droog naar nat en van het schoonste naar het vuilste oppervlak.