Wat maakt het kiezen van de juiste werkhandschoenen zo lastig?

Industry - Wat maakt het kiezen van de juiste werkhandschoen zo lastig v2
En waar moet u op letten?
Wist u dat meer dan de helft van de werknemers verkeerde handschoenen draagt bij het uitvoeren van werkzaamheden? Dat brengt risico’s met zich mee voor de werknemer, maar ook voor de werkgever. Gebeurt er iets, dan kan een werknemer vaak een flinke tijd niet werken. En misschien krijgt u zelfs problemen met aansprakelijkheid. Het kiezen van de juiste werkhandschoenen is dus belangrijk. Maar wat maakt het nu zo lastig?

Waarom zijn werkhandschoenen zo belangrijk?

Werknemers voeren 90% van hun werk uit met hun handen. Goede werkhandschoenen geven grip als ze werken met natte of gladde materialen. Handschoenen beschermen de huid daarnaast tegen steken en snijden, maar óók tegen het binnendringen van bijtende of agressieve stoffen en chemicaliën. Al met al zorgen werkhandschoenen dus voor een buffer tussen de drager en het gevaarlijke voorwerp of materiaal. Gebeurt er iets, dan kan een handschoen erger voorkomen.

Meer dan één taak

De meeste werknemers voeren niet de hele dag één taak uit en komen ook niet met één soort materiaal in aanraking. Ze pakken dozen op, snijden verpakkingen open en komen daarbij bijvoorbeeld in contact met scherpe voorwerpen of chemische materialen. Dat maakt het soms lastig te bepalen welke handschoenen het best bij het werk passen. Niet alleen omdat iedere taak een andere bescherming vraagt. Ook draagcomfort speelt een rol. Een grote doos openen kan bijvoorbeeld met dikke handschoenen, maar een mes vasthouden om een kleine verpakking te openen kan alleen met een dunnere handschoen. Het gebruik van meerdere handschoenen is meestal geen optie. Niemand pakt immers handschoen A voor de doos en vervolgens handschoen B om te pakken wat erin zit.

Gigantische keuze

Een andere reden waarom het kiezen van de juiste werkhandschoen vaak lastig is, is de gigantische keuze. Er zijn meer dan 35.000 verschillende soorten werk- en wegwerphandschoenen verkrijgbaar. Maten, materialen, wettelijke eisen, veiligheidsklassen… alles speelt daarbij een rol. Het nadeel van zoveel keuze is dat u keuzestress kunt krijgen, maar er is ook een voordeel: er is altijd een handschoen die past bij uw werkzaamheden. De truc is die juiste handschoen te vinden.

Meer informatie

Goede werkhandschoenen voorkomen of beperken letsel. Het is dus belangrijk de juiste handschoen te kiezen voor de klus - al is dat niet altijd eenvoudig. Heeft u er hulp bij nodig? Download ons whitepaper met tips voor handbescherming op de werkvloer.

Gerelateerde artikelen