Het belang van ATP metingen en testen in de voedingsindustrie

ATP meten met hygiena
Gegarandeerd veilig en hygiënisch werken

In de voedingsindustrie is hygiëne essentieel. Om te waarborgen dat producten veilig en hygiënisch worden verwerkt, wordt er gebruik gemaakt van diverse technieken en apparaten. Een daarvan is de ATP meter. Maar wat is ATP precies en wat betekent de afkorting ATP? In dit blog beantwoorden wij deze vragen en geven wij uitleg over de werking van een ATP meter, de ATP test en wat er gemeten kan worden.

Wat is ATP?

ATP staat voor Adenosine Trifosfaat en is de belangrijkste drager van energie in ons lichaam en in die van alle dierlijke, plantaardige, bacteriële, gist-, virus- en schimmelcellen. Als er sprake is van activiteit of groei van micro-organismen, zal er ATP aanwezig zijn en dat is een goede maatstaaf om de hygiëne van producten en omgevingen te bepalen. ATP metingen worden al jarenlang gebruikt in allerlei industrieën, waaronder de gezondheidszorg en voedselverwerking om te bepalen of ruimtes en oppervlaktes hygiënisch gereinigd zijn.

Wat is een ATP meter

Met een ATP meter kunt u de hoeveelheid ATP in een product of omgeving meten en geeft een indicatie van de hygiëne. Een ATP meter werkt door middel van luminometrie, waarbij licht wordt gegenereerd door de reactie van ATP met een chemische oplossing. Hoe meer licht er gemeten wordt, hoe meer ATP er aanwezig is en hoe onhygiënischer het product of de omgeving is.

Hoe werkt een ATP meting

Bij een ATP meting wordt een kleine hoeveelheid van het product of de omgeving opgenomen en getest met de ATP meter. De resultaten van de ATP meting kunnen direct worden afgelezen op het scherm van de ATP meter. Afhankelijk van de toepassing en de geldende hygiëne-eisen van het te testen product of oppervlak, is het resultaat: voldoende gereinigd, kritisch of onacceptabel.

Verschillende ATP testen

De ATP test is een type ATP meting die gebruikt wordt om de specifieke hygiëne van producten en omgevingen te beoordelen. Bij de ATP test wordt niet alleen de hoeveelheid ATP gemeten, maar ook de verschillende soorten hygiëne-indicatoren die aanwezig zijn. Voor de ATP meter zijn meerdere soorten teststrips verkrijgbaar. De Aquasnaps zijn bedoeld voor het testen van de hygiëne van (spoel)water en Ultrasnaps en Supersnaps voor oppervlakten. De Supersnaps zijn vijf keer gevoeliger dan de Ultrasnap swap. Daarnaast zijn er ook proteïne residu kleurtesten, gluten residu kleurtesten, glucose/lactose residu kleurtesten, salmonella tests en Listeria tests verkrijgbaar die gebruikt kunnen worden in combinatie met de ATP meter.

Hygiena ATP meter

De Hygiena ATP meter is een specifiek type ATP meter voor de voedingsindustrie. De Hygiena ATP meter is eenvoudig te gebruiken en geeft snelle en nauwkeurige resultaten. Hierdoor is het een betrouwbare en waardevolle tool voor bedrijven die streven naar een hoge standaard van hygiëne in de verwerking van voedingsmiddelen.

Hoe voer ik een betrouwbare ATP test uit?

Steeds meer mensen lijden aan coeliakie of gluten-intolerantie, waardoor het belangrijk is om te identificeren of er gluten in producten aanwezig zijn. De ATP meter is een efficiënte en nauwkeurige manier om de aanwezigheid van bijvoorbeeld gluten in voedsel te testen.

Stap 1: Verzamel de benodigde materialen

Voordat u kunt beginnen met de ATP test, heeft u de volgende materialen nodig: een ATP meter, ATP teststrips die de gewenste ATP aan kunnen tonen, zoals speciale gluten kleurtesten, het betreffende product dat getest moet worden en een schoon werkblad om op te werken.

Stap 2: Verzamel een monster van het product

Neem een kleine hoeveelheid van het product dat u wilt testen en plaats het op het schone werkblad.

Stap 3: Maak de ATP meter teststrip klaar

Open de verpakking van de ATP meter teststrips en haal er één strip uit. Plaats de strip in de ATP meter volgens de instructies van de fabrikant.

Stap 4: Voer de ATP test uit

Breng het productmonster op de ATP meter teststrip aan en volg de instructies van de fabrikant om de test op de juiste manier uit te voeren.

Stap 5: Lees de resultaten

Na enkele minuten kunt u de resultaten van de ATP test aflezen op het scherm van de ATP meter. Als er gluten aanwezig zijn in het product, zal de ATP meter een positieve uitslag geven.

Stap 6: Documenteer de resultaten

Noteer de resultaten van de ATP test, bewaar ze voor toekomstig gebruik en zorg bij een positieve uitslag ook dat de aanwezigheid van bijvoorbeeld gluten vermeld wordt op het betreffende product.

Gerelateerde artikelen