De zorg als totaalleverancier en kennispartner ondersteunen bij verduurzaming

Medical - De zorg als totaalleverancier  ondersteunen bij verduurzaming wit shirt
Duurzaamheid in de zorg
De zorg is verantwoordelijk voor circa 7% van de totale jaarlijkse Nederlandse CO2-uitstoot en produceert elk jaar meer dan 300.000 ton afval. Deze sector is dan ook al enige tijd bezig met verduurzaming, onder meer middels de Green Deal Duurzame Zorg. “De pandemie zette dat noodgedwongen in de pauzestand, maar we zien hen nu echt een inhaalslag maken. En het is mooi om te zien hoe de bekende intensivist Diederik Gommers zich hiervoor hardmaakt”, vertelt Marcel Zwarteveen, Sector Manager Medical bij Carel Lurvink.

“Als producent, leverancier en kennispartner ondersteunen we onze klanten om duurzamer te ondernemen. Dat doen we door kennis te delen, steeds meer duurzame producten in ons assortiment op te nemen en door zelf zo duurzaam mogelijk te produceren en werken. Het mooie is dat het gebruiken van groenere producten en methoden, vaak ook tot een lagere fysieke belasting leidt.” Duurzaamheidsgedachte “We stimuleren de klant om zo weinig mogelijk schoonmaakmaterialen en -middelen te gebruiken tegen een zo hoog mogelijk reinigingsniveau. Ook leren we andere, efficiëntere manieren van schoonmaken. Bijvoorbeeld met microvezel en water in plaats van chemie. Daardoor nemen klanten soms wat kleinere volumes af dan voorheen, maar vanuit onze duurzaamheidsgedachte is dit wel de manier waarop wij hiermee om willen gaan.”

Duurzame producten

“Inmiddels hebben we aardig wat groene alternatieven in ons productaanbod. Denk aan de CaluClean dispensers van roestvrij staal met een zeer lange levensduur. Of het bijzonder duurzame toilethygiĂ«neconcept van BlackSatino. 

Maar ook bijvoorbeeld een complete lijn materiaalwagens en schoonmaakmaterialen gemaakt van gerecycled plastic en ontworpen om zo min mogelijk water en chemie te gebruiken. Momenteel bieden we al volop ECO-producten aan en de ultieme stap is onze microbiologische reiniger. Deze reinigt op basis van microben en enzymen, waardoor geen enkel chemisch ingrediënt meer nodig is.”

Duurzame methoden

Door gebruikmaking van disposable cleaning producten, al dan niet voorbevochtigd, verlaagt men zowel de fysieke als de milieubelasting. Maar hoe zit het dan met de afvalberg? “Het is logisch te denken dat disposable producten milieuonvriendelijk zijn omdat ze de afvalberg vergroten. Echter, de milieubelasting van herbruikbare artikelen is eveneens groot. Het wasproces kost flink wat water, wasmiddel en energie, zeker wanneer er vanwege de hygiëne op hoge temperaturen gewassen moet worden. En maakt men gebruik van een externe wasserij, dan komt daar nog eens CO2-uitstoot bij. Herbruikbare materialen zijn bovendien onderhevig aan slijtage en gaan dus ook niet oneindig mee.”

Recycle-programma voor gebruikte werkkleding

Middels een retourprogramma kan men gebruikte werkkleding en -schoenen laten recyclen. Hiervan wordt bijvoorbeeld isolatiemateriaal voor de auto-industrie gemaakt, maar ook nieuwe kleding en schoeisel. “Klanten die zich hiervoor aanmelden, ontvangen bij de bestelling inzamelcontainers. Zijn deze vol dan kan men online een melding maken en wij wisselen de containers om voor lege exemplaren. Klanten die aan dit programma deelnemen, ontvangen een CO2-certificaat die ze kunnen gebruiken als marketing- of communicatiemiddel, maar ook voor de mvo-verslaglegging.”

Duurzame inzetbaarheid personeel

Duurzame inzetbaarheid van het personeel is momenteel eveneens cruciaal, gezien het arbeidstekort en hoge ziekteverzuim. Ergonomische schoonmaakmethoden leiden tot minder verzuim en maken het werk daardoor aantrekkelijker. “Men mag ons altijd inschakelen om te zien of er ergonomischer gewerkt kan worden. Indien gewenst, komen we langs om het personeel een training te geven. Daarin kunnen ook zaken als duurzaamheid, regelgeving en efficiëntie meegenomen worden.”

Verminderen rug- en polsklachten

Vroeger speelden bij de productontwikkeling vooral functionaliteit en stevigheid een rol. De laatste jaren wordt er ook steeds meer aandacht besteed aan het ergonomische karakter. Zoals telescoopstelen die zorgen voor een juiste werkhoogte. Of vloerwisdoeken waarbij de wrijving minimaal is. “Ook het traditionele emmertje sop is - gelukkig - jaren geleden al vervangen door de spraymethode. En tegenwoordig zien we een sterke stijging in het gebruik van voorbevochtigde doeken en moppen. Het ontlast de rug, werkt efficiënter en zeker zo belangrijk, het vermijdt dat men een doek moet uitwringen. De laatste jaren nam het aantal polsklachten in de zorg namelijk enorm toe. Denk aan het veelvoorkomende carpaletunnelsyndroom. Een vervelende aandoening met een lange hersteltijd. Ik kan echt merken dat er steeds meer aandacht is voor het ontlasten van de polsen. De komst van de microvezeldoek is trouwens ook in dit geval een uitkomst! Doordat deze doek zelf al een schurende werking heeft, hoeft de gebruiker veel minder kracht te zetten. En het vereist meestal geen reinigingsmiddel. Tja, duurzamer kan ik het niet bedenken”, lacht Marcel.


Gerelateerde artikelen