Drankenindustrie
Diverse dranken worden dagelijks in grote aantallen geconsumeerd, waardoor het belangrijk is dat deze producten op een veilige wijze geproduceerd worden en bij de consument terecht komen. Voor bedrijven in de brouwerij- en drankenindustrie geldt de uitdaging om ervoor te zorgen dat hun producten zowel op een efficiënte als betrouwbare en hygiënische wijze tot stand komen. Dit is geen eenvoudige opgave doordat er sprake is van een hoog productievolume, hoge luchtvochtigheid, smalle gangpanden, grote oppervlakken en grote hoeveelheid machines en lange pijpleidingen. Achtergebleven vuilresten kunnen de volgende batch dranken verontreinigen met ongewenste besmettingen die niet ‘enkel’ het product raken, maar een impact hebben binnen de gehele drankenketen. Hierdoor gelden er strenge voorschriften om de kwaliteit, hygiëne en houdbaarheid van deze producten binnen de gehele drankenketen te garanderen. Carel Lurvink ondersteunt u hier graag bij met behulp van specialistisch advies op gebied van schoon en veilig werken binnen de drankenindustrie.
Veilig en schoon werken binnen het gehele proces
Het productieproces binnen de drankenindustrie is een complex proces, waarbij productietechnologie wordt ingezet om grote hoeveelheden in kleine batches te produceren. Bij kleinere productieruns staat het efficiënt werken, het minimaliseren van omsteltijden en onderhoudstijd centraal om tot grote aantallen te komen. Om deze doelen te realiseren moet er binnen iedere stap in het proces van binnenkomst van producten en hulpstoffen, productie, verpakking en transport op een schone, hygiënische en veilige wijze gewerkt worden. Vuilresten of vuilopbouw binnen het productieproces kunnen immers leiden tot onjuiste verwerking van een product, verkleuring, vermindering van kwaliteit en zelfs tot ongewenste besmettingen. Bovendien vergroot de hoge luchtvochtigheid tijdens het productieproces de kans op het ontstaan micro-organismen (schimmelvorming). Hierdoor is een doeltreffende reiniging en desinfectie van installaties, oppervlakken, instrumenten en handen van medewerkers van uiterst belang. Om de voedselveiligheid voor nat voedsel (dranken) volledig te garanderen is ook het belang van persoonlijke hygiëne, veiligheidsartikelen en beschermende kleding cruciaal. Hiermee verhoogt u ook het welzijn en de productiviteit van uw medewerkers. Bedrijven binnen de brouwerij- en drankenindustrie zijn immers productiebedrijven van groot formaat waarbij het belang van zichtbaarheid, signalisatie, detecteerbare artikelen en veilige en hygiënische kleding een grote rol speelt voor het realiseren van een veilige en schone werkomgeving.