Diervoeding
Diervoederbedrijven die zich bezighouden met de productie, verwerking, transport en verkoop van diervoeding moeten net als leveranciers van ons eigen voedsel voldoen aan strenge hygiëne- en veiligheidseisen. Ook in diervoedingsmiddelen of diervoeders kunnen immers stoffen terechtkomen die er niet in horen. Zo kunnen schimmeltoxines, resten van gewasbeschermingsmiddelen van ingrediënten en schadelijke bacterien tijdens de productie van diervoeders terechtkomen, ontstaan en uitgroeien. Onvoldoende aandacht hiervoor resulteert in een verslechterde kwaliteit, negatief bedrijfsimago en kan bovendien ernstige consequenties hebben voor de gezondheid van dieren. Mede hierdoor moeten diervoederbedrijven de garantie van voedsel- of voederveiligheid kunnen afgeven gedurende het gehele bedrijfsproces van inkoop, productie of verwerking tot verkoop. Sinds begin 2006 zijn diervoederbedrijven daarom verplicht om volgens de diervoederhygiëneverordening te werken. Binnen deze verordening staat het voldoen aan de hygiënecode van de branche en het toepassen van HACCP-principes centraal. De Voedsel en Warenautoriteit controleert of diervoederbedrijven werken volgens de hygiënecode. Hierdoor hebben partijen binnen de bedrijfsketen en klanten garantie dat deze bedrijven voldoen aan de eisen van de Europese verordening om goede praktijken toe te passen op het gebied van voederveiligheid.
HAACP-gericht werken
Het HAACP gericht werken is een belangrijke voorwaarde voor alle bedrijven die met voedsel omgaan. Dit geldt zowel voor alle partijen binnen levensmiddelenketens als diervoedingsketens. Leveranciers en producenten van grondstoffen, halffabricaten, eindproducten dienen hierbij een gevarenanalyse te maken met het doel om alle mogelijkse besmettingsrisico’s, in beeld te hebben, te elimineren en te voorkomen. Hardnekkige vervuiling en risico’s op micro-organismen (schimmels) kunnen eenvoudig ontstaan binnen deze omgevingen, waardoor het belang van specialistische en grondige schoonmaak uiterst groot is. Het is belangrijk om gepaste reinigingsmethodes en bijbehorende producten in te zetten. Zo kunt u bijvoorbeeld met enzymatische reinigingsoplossingen of schuimreiniging een extreme mate van dieptereiniging op een natuurlijke wijze bewerkstelligen. Belangrijke punten voor de hygiëne binnen diervoederbedrijven bestaan uit het grondig reinigen en ontsmetten van apparaten of machines die tijdens behandeling of verwerking in contact komen met bederfelijke producten of ingrediënten om kruisbesmettingen te voorkomen. Daarnaast is het ook van belang dat stromingen van grondstoffen, halffabricaten, eindproducten en medewerkers van en naar diverse ruimtes gecontroleerd worden. Maatregelen in de vorm van persoonlijke hygiëne, kleurcodering, reiniging van transporthulpmiddelen en hygiënisch vervoer van ingrediënten dragen bij aan de borging van hygiëne en voedselveiligheid binnen diervoederbedrijven. Tot slot zijn ook veiligheidsartikelen in de vorm van signalisatie en detecteerbare artikelen essentieel om de veiligheid binnen diervoeders bedrijven naar een hoger niveau te brengen en onveilige situaties of diervoedingsmiddelen te voorkomen.