Voedselveiligheid en –kwaliteit binnen de visketen
Het is van belang om binnen de gehele visketen van vangst tot verkoop inzicht en grip te hebben op de hygiëne, kwaliteit en voedselveiligheid van het product. Bacteriën zoals Salmonella kunnen op diverse momenten en in verschillende processtappen ontstaan, instromen of uitgroeien binnen de visketen. Tevens kunnen er eenvoudig schimmels ontstaan wanneer er sprake is van een vochtige omgeving, achtergebleven vuil en tijdens het bewerken van vis. Naast deze microbiologische gevaren moet er ook rekening gehouden worden met fysische gevaren in de vorm van productvreemde delen en chemische gevaren die kunnen ontstaan tijdens de reiniging van het productieproces. Daarnaast ligt het gevaar van kruisbesmetting altijd op de loer door de diversiteit aan producten, grondstoffen, verplaatsing van producten en hulpmiddelen en de vele complexe handelingen bij de verwerking van vis. Adequate maatregelen in de vorm van reiniging en desinfectie van machines, instrumenten, oppervlakken en koelruimtes en het toepassen van kleurcodering volgens bestaande normen en richtlijnen zijn cruciaal om kruisbesmetting te voorkomen. Bovendien kunnen maatregelen zoals het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen, inzetten van detecteerbare hulpmiddelen, het ontsmetten van schorten en laarzen, ontsmetten van hulpinstrumenten en het desinfecteren van handen van toegevoegde waarde zijn voor het bewerkstelligen van een veilig en hygiënisch proces binnen de visverwerkende industrie.
Advies op maat voor de visverwerkende industrie
Carel Lurvink ondersteunt u graag bij het realiseren van een veilig en hygiënisch proces, waardoor de continuïteit van uw visverwerkings- en productieproces is geborgd. Hierdoor kunt u erop vertrouwen dat het eindproduct op een veilige en betrouwbare wijze bij de consument terechtkomt. Wij voorzien u graag van toegespitste oplossingen aan de hand van de juiste producten, reinigingsmiddelen en –methodes, branche kennis en de laatste wet- en regelgeving rondom de hygiëne en voedselveiligheid binnen de visverwerkende industrie. De onderstaande producten/onderwerpen zijn van belang binnen de visverwerkende industrie:
Wilt u meer weten? Onze specialisten helpen u graag verder als u belt naar 053 - 434 43 43 of een e-mail stuurt naar info@carellurvink.nl. Wij komen graag langs om de verschillende mogelijkheden te bespreken.