Aardappelen, groenten en fruit (AGF)
Wanneer u met levensmiddelen werkt, dan heeft u al snel te maken met strenge voorwaarden en voorschriften die de voedselveiligheid voor de consument moeten kunnen garanderen. Dit is dan ook het geval bij verwerking, opslag en bereiding van aardappelen, groenten en fruit. Deze producten zijn immers gevoelige producten en kunnen snel bederven. Een grondige reiniging en het hygiënisch werken zijn belangrijke aspecten binnen het vergroten en borgen van de voedselveiligheid, kwaliteit en houdbaarheid van aardappelen, groeten en fruit. De eisen van de verkoop van groenten en fruit uit de bestaande hygiënecode zijn sinds 2008 aangescherpt op het gebied van het snijden, bewerken of bereiden van andere producten met als basis groenten en fruit. Inspecties op de naleving hiervan en op aanvullende hygiënestandaarden zoals de HACCP-beginselen worden hierbij uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Het garanderen van de kwaliteit en voedselveiligheid voor de consument staat centraal in de AGF-industrie waardoor er specifiek naar de schoonmaak en hygiëne wordt gekeken om kruisbesmettingen en micro-bacteriële risico’s te voorkomen. Vanuit het oogpunt van hygiënisch werken staat het beheersen van verschillende stromen van medewerkers, bezoekers, grondstoffen en producten, die zich vaak van buiten naar binnen en tussen verschillende zones verplaatsen centraal. Wij ondersteunen u graag met toegespitste oplossingen en kennis over geldende hygiëne- en reinigingsnormen om een optimale grip te krijgen op deze uiteenlopende personen- en productstromen en bij behorende processen binnen de AGF-industrie.
Veilig en schoon werken binnen het gehele proces
Binnen de AGF industrie worden uiteenlopende processen en handelingen uitgevoerd variërend van het snijden, bewerken of bereiden van aardappelen, groenen en fruit tot het opslaan en verkoop van (onbewerkt) fruit. Deze handelingen worden onder diverse omstandigheden zoals verschillende tempraturen, seizoenen, binnen diverse omgevingen en met behulp van verschillende hulpmiddelen uitgevoerd waardoor er diverse uitdagingen ontstaan met betrekking tot het bewerkstelligen van een optimaal reinigingsresultaat en borgen van de hygiëne. De grootste uitdagingen hierbinnen bestaan uit het tegengaan van kruisbesmetting door bederf en het voorkomen microbiologische gevaren in de vorm van micro-organismen. Zo zijn opslagruimtes voor groente en fruit gevoelig voor schimmelvorming. Niet alleen de verse producten zelf zijn gevoelig voor schimmelvorming en bacteriën maar ook de stellingen, kitnaden en wanden in de ruimte zelf. Schimmelsporen kunnen zich eenvoudig via de lucht verspreiden en opnieuw gaan kiemen op een plek waar voldoende vocht aanwezig is. In een warmere omgeving zoals bijvoorbeeld bij de opslag van exotisch fruit of citrusvruchten neemt de kans op schimmelvorming en microbiële contaminatie toe. Hierdoor is niet alleen een grondige reiniging en adequate ontsmetting van oppervlakken van belang, maar ook een goede product- en omgevingstempratuur om de voedselveiligheid en houdbaarheid van verse groenten en fruit te bewerkstelligen. Daarnaast is het hygiënisch werken een vereiste om de voedselveiligheid te borgen. Het toepassen van de HACCP richtlijnen om kritische punten en besmettingsrisico’s binnen het proces in kaart te brengen is hierbij van belang. Andere aandachtspunten bestaan uit het borgen van de persoonlijke hygiëne van de dagelijkse stroom aan medewerkers, bezoekers, producten en transporthulpmiddelen.