Filters

Valbescherming

12 producten

Voorkom ongelukken met valbeveiliging

De kans op ernstige ongelukken is groter wanneer er op hoogte gewerkt wordt. Door het dragen van valbescherming kunnen uw medewerkers altijd veilig aan het werk. Vanaf een hoogte van 2,5 meter is het dragen van valbescherming zelfs verplicht. Valbescherming probeert een val op hoogte te voorkommen of op zijn minst de gevolgen te beperken. In ons assortiment zitten voornamelijk producten van Edge en Portwest.

Twee categorieën valbescherming

1.     Valblokkade middelen: een valblok behoort tot the persoonlijke beschermingsmiddelen categorie 3. De werking van een valblok kan vergeleken worden met een autogordel; de gebruiker voelt geen weerstand tijdens gewone omstandigheden maar zodra de gebruiker valt schiet het kabel vast waardoor de gebruiker in zijn val gestopt wordt. Doordat de gebruiker al helemaal aan het begin van de val gestopt wordt heeft de gebruiker nog geen snelheid gemaakt en is de kans op een letsel kleiner.
Bij de aankoop van een valblok moet u  letten op de volgende dingen:
-   de lengte van de kabel: hoe langer, hoe meer bewegingsvrijheid. Echter ook een grotere kans op slingeren bij een val.
-   het materiaal van de kabel: flexibiliteit en gewicht van de kabel.
-   het maximale gewicht dat een valblok aankan.

2.     Valbeperkende middelen (of positioneringsmiddelen): voorkomen dat we vallen en zorgen voor werkplekbegrenzing. Zo kunt u ook kiezen voor een schokdemper om zo minder risico te lopen op het knappen van de kabel.

Waar moet u op letten?

Bij het gebruik van valbeveiliging is het essentieel om een aantal belangrijke richtlijnen in acht te nemen. Allereerst is het van groot belang om altijd de bijgeleverde gebruiksaanwijzing te lezen en te volgen. Het gebruik van gecertificeerde valbeveiliging is een absolute vereiste om optimale veiligheid te waarborgen. Een ander aspect dat niet over het hoofd gezien mag worden, is het letten op het maximale gewicht dat de valbeveiliging kan dragen.

Bij het installeren van valbeveiliging is het cruciaal om ervoor te zorgen dat het ankerpunt altijd boven het eigen hoofd is geplaatst. Deze positionering minimaliseert de vrije valafstand, wat bijdraagt aan een kortere valtijd en daarmee de veiligheid vergroot. Na gebruik dient de valbeveiliging opgeslagen te worden op een droge, stofvrije locatie, ver weg van blootstelling aan zowel UV-straling als chemische stoffen.

Tot slot is het raadzaam om bij het reinigen van de valbeveiliging geen gebruik te maken van agressieve schoonmaakmiddelen, om zo de duurzaamheid van het materiaal te behouden en een optimale werking te garanderen. Door deze stappen zorgvuldig te volgen, kan men een effectieve en veilige toepassing van valbeveiliging waarborgen.

Keuring en inspectie van valbescherming

Valbeveiligings voorzieningen moeten regelmatig gecontroleerd worden want valbescherming slijt ook als het niet vaak gebruikt. De gezondheid en veiligheid van de gebruiker staat namelijk op het spel. Specialisten moeten onafhankelijke inspecties uitvoeren en de valbeschermingsproducten certificeren.

Valbescherming bestellen?

Meer informatie? Neem contact op met een van onze specialisten via [email protected] of 053 - 434 43 43.