Aan welke eisen moet beschermende kleding voldoen?

Industry - Aan welke eisen moet beschermende kleding voldoen
En hoe moet u beschermende kleding op de juiste manier onderhouden?
Kou, vuur, asbest, chemicaliën, virussen…afhankelijk van hun werk kunnen mensen in aanraking komen met de meest uiteenlopende gevaarlijke stoffen en materialen. Werkgevers hebben de taak hun personeel hiertegen te beschermen. Hoe u dat doet en tegen welke gevaren u uw personeel beschermt, beschrijft u in een ‘risico-inventarisatie en -evaluatie’ ofwel een RI&E. Vervolgens zijn de kosten voor aanschaf, onderhoud en vervanging van de beschermende kleding ook voor u: de werkgever. Maar aan welke eisen moet uw beschermende kleding nu eigenlijk voldoen?

Breng de gevaren in kaart

Voor vrijwel ieder gevaar bestaat beschermende kleding. Thermische kleding beschermt tegen kou, vloeistofdichte kleding beschermt tegen vocht, UV-werende kleding houdt de zon op afstand en vlamvertragende kleding beschermt de drager tegen vuur. Er is dus meestal wel een oplossing. Aan u de taak helder te krijgen wat het gevaar precies is. In een laboratorium zoekt u bescherming tegen zuren en oplosmiddelen. Lassers wilt u beschermen tegen vonken. In een timmerbedrijf beschermt u uw medewerkers graag tegen cirkelzagen en ander gevaarlijk gereedschap. Veel gevaren zijn dus direct duidelijk. Maar misschien is goede zichtbaarheid ook belangrijk? Als slechte zichtbaarheid binnen uw bedrijf een rol speelt, kunt u kiezen voor opvallende kleding in neonkleuren. En misschien zijn er ook minder goed zichtbare gevaren, zoals fijnstof, verfdeeltjes of asbest waartegen u uw medewerkers wilt beschermen?

Prettig draagbare beschermende kleding

Heeft u helder welke gevaren uw medewerkers lopen, dan beschrijft u deze in uw RI&E. Vervolgens zijn uw medewerkers verplicht de voorgeschreven beschermende kleding te dragen. Het is dan echter wel plezierig als de kleding comfortabel is. Dit is vooral belangrijk voor de uitvoering van de werkzaamheden. De drager van de beschermende kleding moet zijn werk goed kunnen doen en niet door de kleding worden belemmerd. Maar comfortabele kleding zorgt er óók voor dat personeelsleden de kleding eerder dragen en niet ‘even snel’ werk uitvoeren zonder de beschermende kleding aan te trekken. Kies daarom waar mogelijk voor kleding van ademende en ventilerende stoffen - en voor kleding met een goede pasvorm.

Onderhoud van beschermende kleding

Het is belangrijk te weten dat beschermende kleding zijn functie kan verliezen bij verkeerd gebruik of onderhoud. Lees en volg de bijgeleverde instructies daarom altijd. Zorg er in de basis voor dat de beschermende kleding vóór gebruik schoon is. Soms is het voldoende de kleding te wassen, maar soms is reiniging niet mogelijk en moet de kleding bij het (chemisch) afval. Er is ook beschermende kleding waarvoor een speciale reiniging nodig is. Denk aan:

  • Met asbest vervuilde kleding. Weliswaar is een normale wasbeurt voldoende voor het reinigen van deze kleding, maar het asbest blijft wel achter in het afvalwater. Daarom is professionele reiniging noodzakelijk.
  • Vlamwerende kleding. Hierbij is de juiste reiniging afhankelijk van het gebruikte materiaal. Stoffen zoals Nomex en Protex zijn zelf vlamvertragend, waardoor ze geen extra behandeling nodig hebben. Er zijn echter ook stoffen die vlamwerend worden gemaakt. Soms mag u de vlamvertragende behandeling herhalen, maar meestal niet. U mag namelijk geen wijzigingen doorvoeren in gecertificeerde beschermende kleding. Doet u dat toch, dan vervalt de certificatie en mag de kleding dus niet meer als beschermende kleding worden gedragen.
  • Kleding met een afparelende finish. Beschermende kleding kan worden behandeld met een ‘afparelende’ finish. 'Afparelend' betekent dat water of bijvoorbeeld chemicaliën in druppels van de kleding ‘afparelen’. Deze kleding moet na iedere wasbeurt wél opnieuw worden behandeld om de beschermende functie te behouden.

Ook interessant

Beluister Carel de Podcast: Het gebruik en de richtlijnen voor persoonlijke beschermingsmiddelen binnen de voedingsindustrie

Meer informatie

Carel Lurvink biedt een uitgebreid assortiment beschermende kleding. Deze kleding is geschikt voor verschillende doeleinden en gemaakt van verschillende materialen. Uiteraard helpen we u graag bij het maken van de juiste keuzes voor uw bedrijf en werkzaamheden. Heeft u vragen? Onze specialisten helpen u graag verder als u belt naar 053 - 434 43 43 of een e-mail stuurt naar [email protected].

Gerelateerde artikelen