Staalwol

6 producten

Staalwol

Het wordt gebruikt voor het polijsten, reinigen en egaliseren van oppervlakten. Denk hierbij aan hout, metaal, steen en glas. Staalwol wordt in verschillende grofheden gemaakt. Hieronder bespreken we welk type men het best voor de verschillende staalwol-toepassingen kan gebruiken. Ook zoomen we in op Metalino staalwol, veel gebruikt in onder andere de metaalbewerking. Tevens beantwoorden we enkele veelgestelde vragen.

Hoe wordt de grofheid van staalwol berekend?

Het aantal vezels per gram bepaalt de grofheid van staalwol en wordt weergegeven met een nummer op een schaal van 0 tot 5 . Meer vezels betekent een fijnere staalwol en dus een lager nummer. Zo is staalwol 0000 de fijnste staalwol die verkrijgbaar is. Bij Carel Lurvink zijn diverse soorten staalwol van Metalino verkrijgbaar. Deze hebben naast de bovengenoemde nummering tevens een handig kleurcodering. Zo staat de gele kleur voor de fijnste soorten staalwol: 0000, 000 en 00. Oranje markeert de middelfijne soorten: 0, 1 en 2. En de rode kleur wordt gegeven aan de grovere soorten: 3, 4 en 5.

Voordelen van metalino

De staalwol-eigenschappen van Metalino bieden veel voordelen. Deze staalwol is specifiek ontworpen voor het reinigen, polijsten en egaliseren van oppervlakken. Doordat de staalwol duurzaam is, kan het bovendien meerdere malen gebruikt worden.
Dankzij de extra fijne staalwolvezels kan men oppervlakken zacht reinigen, zonder krassen te maken. Dit geldt zelfs voor gevoelige oppervlakken zoals glas, tegels en keramiek. Het wordt dan ook vaak gebruikt voor het afwerken van delicate onderdelen en producten.
Voor het verwijderen van verflagen is Metalino staalwol eveneens uitermate geschikt. Verflagen kunnen namelijk voorzichtig worden afgeschuurd, zonder de onderlagen te beschadigen. En na het primen, vormt het een ideaal hulpmiddel om de natuurlijke houtstructuur te accentueren.

Staalwol: veelgestelde vragen

Voor metaalbewerking is staalwol een onmisbaar product. Het juiste type staalwol en een juist gebruik, leidt tot een perfecte afwerking van producten en onderdelen. Belangrijk is om bepaalde veiligheidsmaatregelen in acht te nemen, waaronder de bescherming van handen. Hieronder geven we antwoord op vragen met betrekking tot veiligheid, roest, gebruik en hergebruik.

Is staalwol veilig in gebruik?

Jazeker, over het algemeen is staalwol veilig in gebruik. Wel is het belangrijk om beschermende handschoenen te dragen. Daarmee worden snijwonden of andere beschadigingen van de huid voorkomen. Een ander belangrijk aandachtspunt is het ontstaan van vonken, wanneer men staalwol gebruikt in de buurt van ontvlambare materialen. Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden

Kan staalwol roest verwijderen?

Absoluut, staalwol wordt juist vaak gebruikt om roest te verwijderen. Aangeraden wordt om voor een grotere roestplek een grover type staalwol te gebruiken.

Wat zijn de voordelen van staalwol 0000

Staalwol 0000 biedt voordelen bij diverse staalwol-toepassingen. Het is de fijnst mogelijke staalwol en heeft bij Metalino de kleurcodering geel. Het verwijdert lichte krasjes en vlekken, zonder een residu achter te laten. Om deze redenen wordt staalwol 0000 veel gebruikt door metaalbewerkers.

Hoe gebruik ik staalwol het beste?

Staalwol kan het best gebruikt worden door de volgende zaken in acht te nemen. Gebruik lichte druk op het oppervlak. Te hard wrijven kan krassen veroorzaken. Maak het liefst draaiende bewegingen voor een sneller en mooier resultaat. Uitzondering hierop vormt de staalwol-toepassingen op hout. Daar kunt u staalwol het beste gebruiken door alleen in de richting van de nerf te wrijven. Dit voorkomt lelijke krassen.
Staalwol dient regelmatig vervangen te worden. Te vaak gebruikt staalwol zorgt namelijk voor krassen op het oppervlak. Gebruik staalwol eventueel in combinatie met een schoonmaak-, schuur-of polijstmiddel.

Kan staalwol worden hergebruikt?

Staalwol kan absoluut worden hergebruikt. U kunt het gebruiken totdat u merkt dat het dusdanig versleten is dat het zijn werking heeft verloren. Of totdat het – als gevolg van slijtage - juist krassen begint te veroorzaken.
Om zo lang mogelijk plezier van uw staalwol te hebben, moet u het na gebruik schoonmaken en goed laten drogen.

Staalwol bestellen?

Meer informatie? Neem contact op met een van onze specialisten via [email protected] of 053 - 434 43 43.