Hygiënepapier in de medische omgeving

Onderzoekspapier en desinfectie voor medical
Belangrijke kenmerken van hygiëne-papier voor de medische omgeving

In een medische omgeving is het essentieel om de gezondheid van patiënten en medisch personeel te beschermen. Het gebruik van het juiste hygiëne-papier vormt een belangrijk onderdeel van deze bescherming. Er zijn verschillende soorten papier verkrijgbaar die speciaal zijn ontworpen voor medisch gebruik. Hieronder bespreken we de mogelijkheden.

Papieren handdoekjes

De papieren handdoekjes vormen één van de meest gebruikte soorten hygiëne-papier. Ze zijn bij medische instellingen, zoals ziekenhuizen en zorginstellingen, niet meer weg te denken. Papieren handdoekjes hebben niet alleen de functie om de handen te drogen, het verwijdert ook achtergebleven vuilresten. Essentieel dus om verspreiding van bacteriën en virussen tegen te gaan. Mede omdat achtergebleven vocht een bron voor nieuwe bacteriegroei kan vormen. Verderop in dit artikel bespreken we de verschillende soorten handdoeken.

Onderzoekstafelpapier

Onderzoekstafelpapier vormt een andere belangrijke toepassing van hygiëne-papier in de medische omgeving, Met dit product worden onderzoekstafels beschermd tegen de verspreiding van ziekteverwekkers. Dit type hygiëne-papier is verkrijgbaar in verschillende afmetingen en diktes. Onderzoekstafelpapier wordt onder meer gebruikt in ziekenhuizen, door huisartsen, tandartsen en fysiotherapeuten.

Vochtige doekjes

Vochtige doekjes zijn het ideale hygiënepapier om de medische omgeving eenvoudig en snel te reinigen en desinfecteren. Deze wipes bevatten een desinfectiemiddel waarmee kleine, harde oppervlakken schoongemaakt kunnen worden. Kies bij voorkeur vochtige doekjes die geen ethanol bevatten, want dat is vriendelijker voor de huid. Het is ook belangrijk dat de doekjes geen residu achterlaten.

Eigenschappen hygiëne-papier

Absorptiecapaciteit hygiëne-papier

Een hoge absorptiecapaciteit zorgt dat vocht en vuilresten afdoende verwijderd worden. Daarmee draagt het absorptievermogen van het papier in hoge mate bij aan het tegengaan van de verspreiding van bacteriën en virussen.

Dikte hygiëne-papier

De dikte van het papier bepaalt of het papier makkelijk scheurt. Wanneer onderzoekstafelpapier snel scheurt, verliest het zijn hygiënische bescherming. Hetzelfde geldt voor papieren handdoekjes.

Papierkwaliteit hygiëne-papier

Ook de kwaliteit van het gebruikte papier heeft invloed op de mate van hygiëne. Het papier moet voldoende reinigingskracht hebben en mag, wanneer het in aanraking komt met vocht, niet te snel scheuren of uit elkaar vallen. Daarnaast mag het niet pluizen.

Vouwwijze papieren handdoekjes

Bij het kopen van papieren handdoekjes kan men bovendien letten op de vouwwijze. Bij C-gevouwen handdoekjes zijn de doekjes niet in elkaar gevouwen, maar hebben twee plooien die naar onderen zijn gevouwen. Handig als men snel meerdere handdoekjes tegelijk wil pakken. Echter, hierdoor kan het ook gebeuren dat men ongewild een hele stapel doekjes grijpt. Daarom zijn C-gevouwen handdoekjes meestal duurder in het gebruik. En bovendien minder hygiënisch omdat de gebruiker al snel de dispenser aanraakt, of andere nog te gebruiken handdoekjes.
Bij de Z-gevouwen handdoekjes, zijn de doekjes dusdanig verpakt dat ze een voor een uit de dispenser komen. De gebruiker raakt daarmee de dispenser of andere handdoekjes niet aan, wat dus extra hygiënisch is en een kruisbesmetting voorkomt. Bovendien kan men nooit per ongeluk te veel doekjes pakken. Onnodig verbruik wordt hiermee tegengegaan en de gebruikers zullen minder snel een lege dispenser aantreffen.

Duurzaamheid

Bij de aanschaf van duurzaam hygiëne-papier kan men ook letten op de milieuvriendelijkheid. Certificeringen als C2C, CO2 neutraal, Ecoflower & FSC, geven u de indicatie dat bij de productie rekening is gehouden met de duurzaamheid.

Heeft u hulp nodig bij de keuze uit het grote assortiment of wilt u graag advies welk hygiëne-papier het beste bij uw medische omgeving past? Neem gerust contact op, wij denken graag met u mee!

Gerelateerde artikelen