Problemen met uw stofzuiger?

Problemen met uw stofzuiger?
Zo lost u het eenvoudig op
Werkt uw stofzuiger niet meer naar behoren en ervaart u problemen tijdens het stofzuigen? Dit is erg vervelend, maar gelukkig kunnen deze problemen in de meeste gevallen makkelijk verholpen worden. We laten u in dit blog graag zien welke stappen u kunt doorlopen om de problemen te vinden en op te lossen. Ervaart u na het doorlopen van onze tips nog steeds problemen met de stofzuiger? Neem dan contact op met uw leidinggevende zodat wij de stofzuiger kunnen repareren of vervangen.

De meest voorkomende problemen

Voordat we beginnen met het opsporen van het probleem is het belangrijk dat u de stekker uit het stopcontact haalt. Nu kunt u de stofzuiger veilig openen en het probleem opsporen. Controleer allereerst of de stofzak/stofbak en de filters op de goede manier in de stofzuiger zitten. Kijk daarnaast of de klep van de stofzuiger goed sluit en op de juiste manier dicht zit. Vaak kan dit de problemen verhelpen.
Ervaart u nog steeds problemen met de stofzuiger? Kijk dan of de stekker of het snoer beschadigd is en controleer of de aan- en uitschakelaar een elektronisch probleem heeft. Neem contact op met uw leidinggevende indien dit het geval is, zodat de stofzuiger gerepareerd kan worden. Ziet dit er allemaal goed uit en werkt de stofzuiger nog steeds niet naar behoren? We lichten de meest voorkomende problemen en de mogelijke oplossingen hieronder toe, zodat u snel weer aan de slag kunt.

De stofzuiger ruikt verbrand

Een te volle stofzak of stofbak is vaak de oorzaak van een verhitte motor, waardoor de stofzuiger verbrand ruikt. Ook filters die onderhoud nodig hebben kunnen voor een verhitte motor en verbrande lucht zorgen. Het vervangen van de stofzuigerzak en het schoonmaken van de filters kunnen dit probleem vaak verhelpen. Check tot slot of het stopcontact, de stekker of het snoer is doorgebrand, wanneer het probleem niet is opgelost. Denk eraan dat u de stofzuiger pas weer inschakelt wanneer de motor voldoende is afgekoeld. Zo voorkomt u verdere problemen.

Een oververhitte motor

De motor van de stofzuiger kan ook oververhit raken. Zorg er voor dat de stekker niet meer in het stopcontact zit en laat de stofzuiger eerst goed afkoelen, zodat u het probleem veilig kunt oplossen. Ga als eerste na of u misschien iets anders heeft opgezogen dan gewoon huisvuil. Controleer de stofzuiger daarnaast op verstopping en kijk of er iets vastzit in de voet, buis of slang. Verwijder de verstopping en maak de stofzuiger weer vrij indien dit het geval is. Kijk tot slot of de filters verstopt zijn, maak deze schoon indien nodig en vervang de stofzuigerzak.

De stofzuiger stinkt

De meest voorkomende oorzaak van dit probleem is een stinkend voorwerp dat vast zit in de voet, zuigbuis of slang van de stofzuiger. Controleer dit als eerst en verwijder het voorwerp indien nodig. Het kan ook zijn dat er een sterk ruikend voorwerp in de stofzuigerzak terecht is gekomen. Verwissel daarom altijd de stofzuigerzak wanneer de stofzuiger stinkt. Ook het stofreservoir en de filters kunnen oorzaken zijn voor een nare geur. Het legen van het stofreservoir en het schoonmaken of vervangen van de filters kunnen het probleem ook verhelpen.

De stofzuiger verliest zuigkracht

Het verliezen van zuigkracht kan verschillende oorzaken hebben. Om te beginnen is het verstandig om te controleren of de zuigkrachtregeling versteld is. Tijdens het werken gebeurt dit wel eens per ongeluk. Zet de zuigkrachtregeling weer omhoog op de buis of de stofzuiger, het probleem is dan verholpen. Is dit niet het geval? Het kan zijn dat uw stofzak of stofbak bijna vol zit, waardoor u zuigkracht verliest. Het vervangen of legen van de stofzak of stofbak kan het probleem vaak verhelpen.

Een beschadigd mondstuk of een verstopping kan ook voor minder zuigkracht zorgen. Een verstopping kunt u eenvoudig opsporen door de slang van de stofzuigerbody af te halen. Wanneer u bij de opening gewoon zuigkracht voelt zit de verstopping in de slang, buis of het mondstuk. Probeer de verstopping in dit geval te verwijderen, dat lukt vaak door het voorwerp er in tegengestelde richting uit te zuigen. Ook weglekkende luchtstroom zorgt voor verlies van de zuigkracht. Controleer of de stofzak op de goede plek zit en kijk of er gaatjes in de slang of spleten in het mondstuk zitten.


De stofzuigerslang is kapot

Uw stofzuiger kan nog zo goed functioneren, maar met een kapotte slang wordt het lastig stofzuigen. Gelukkig zijn er creatieve oplossingen om een kapotte stofzuigerslang tijdelijk op te lossen. Een lek in de kunststof luchtslang verhelpt u eenvoudig door het kapotte deel met tape in te wikkelen. Dit is echter wel een tijdelijke oplossing, vraag daarom altijd een nieuwe slang aan bij uw leidinggevende indien deze kapot is. De kunststofslang kan ook aan één van de uiteindes kapot zijn. Dit kun je vaak oplossen door de slang van de stofzuiger te draaien en het kapotte stuk van de slang af te knippen. De slang is nu wat korter, maar wanneer u deze weer op het uiteinde van de stofzuiger plaatst werkt deze weer naar behoren.

Het snoer rolt niet goed op

Het is erg vervelend als het snoer zichzelf niet goed oprolt. Probeer het snoer uit de stofzuiger te trekken, maar net niet helemaal tot het allerlaatste stukje. Hierdoor kunt u de aansluiting met de spoel beschadigen. Het is handig om het einde van het snoer even te markeren, bijvoorbeeld met een plakkertje. Nu het hele snoer goed zichtbaar is kunt u knopen of andere dingen die klem zitten verwijderen. Het schoonmaken van het snoer kan ook helpen. Verwijder het plakkertje en probeer het snoer daarna langzaam weer in te rollen. Rolt het snoer nog steeds niet goed op? Dan werkt het oprolmechanisme niet goed meer. Probeer de spoel goed schoon te maken en probeer het snoer daarna opnieuw langzaam in te rollen.

De wieltjes onder de stofzuiger of in het mondstuk draaien niet goed

Probeer de wieltjes eerst goed schoon te maken door haren en ander vuil te verwijderen. Haal de wieltjes eventueel los zodat u het vuil beter kunt verwijderen. Helpt dit niet goed? Dan kunt u de as van de wieltjes met een beetje siliconenspray inspuiten. Hierdoor gaan ze soepeler lopen.

Gerelateerde artikelen