Welk halfgelaatsmasker en welk filter aanschaffen?

Halfgelaatsmasker kopen
Aankoopadvies halfgelaatsmaskers

Halfgelaatsmaskers worden vaak gebruikt bij adembescherming. Ze bedekken slechts de onderste helft van het gezicht en zijn daardoor geschikt om u te beschermen tegen milde verontreinigingen in de lucht, zoals stof, rook en vervuiling. In dit blog gaan we in op alle belangrijke aspecten van halfgelaatsmaskers, het verschil met volgelaatsmaskers en het kiezen van de juiste filters.

Wat is een halfgelaatsmasker en wat is het verschil met een volgelaatsmasker?

Een halfgelaatsmasker bedekt slechts de onderste helft van het gezicht, in tegenstelling tot een volgelaatsmasker dat het hele gezicht bedekt. Halfgelaatsmaskers bieden bescherming tegen verontreinigingen, zoals stof, rook en vervuiling, maar laten uw ogen vrij. Bekijk hier het advies over het volgelaatsmasker.

Wanneer gebruik ik een halfgelaatsmasker?

Halfgelaatsmaskers kunnen worden gebruikt tijdens activiteiten waarbij u via inademing blootgesteld wordt aan verontreinigingen in bijvoorbeeld stoffige omgevingen of werken in een industriële omgeving, die niet schadelijk zijn voor uw ogen of huid. Halfgelaatsmaskers zijn geschikt voor mensen met bepaalde huidaandoeningen zoals acne, waarbij het dragen van een volgelaatsmasker ongemakkelijk of irriterend kan zijn voor de huid en de huidaandoening zelfs kan verergeren.

Waar beschermt een halfgelaatsmasker tegen?

Halfgelaatsmaskers bieden bescherming tegen het inademen van verontreinigingen in de lucht, zoals stof, rook en vervuiling, maar beschermen uw ogen en de huid van het bovenste deel van uw gezicht niet.

Welk halfgelaatsmasker kopen?

Er zijn veel verschillende soorten halfgelaatsmaskers op de markt, dus het is belangrijk om te kiezen voor een masker dat aansluit bij uw specifieke behoeften. Hierbij dient u rekening te houden met een aantal factoren zoals de pasvorm voor een goede aansluiting en het beschermingsniveau. Kijk ook naar de gebruikte materialen, zoals ademende stoffen die bijdragen aan het draagcomfort.

Welke filters passen op halfgelaatsmaskers?

Er zijn verschillende filters beschikbaar voor halfgelaatsmaskers, zoals gasfilters, (fijn)stoffilters en combinatiefilters, elk met een specifiek niveau van bescherming. Voor de beste bescherming kiest u voor filters die zijn gemaakt van hoogwaardige materialen en specifiek zijn ontworpen voor gebruik in halfgelaatsmaskers. Daarnaast is het belangrijk om goed uit te zoeken aan welke vervuiling in de lucht u bloot wordt gesteld, zodat u de juiste filter kunt gebruiken. Om de maximale bescherming te garanderen is het ook belangrijk om filters te vervangen volgens de aanbevelingen van de fabrikant.

Verschillende soorten filters halfgelaatsmaskers met eigen specificaties

De filters voor de halfgelaatsmaskers filteren de gevaarlijke stoffen uit de lucht, zodat u ze niet meer in kunt ademen. Er zijn verschillende soorten filters voor halfgelaatsmaskers, elk met hun eigen specificaties en doeleinden. Voor een goede bescherming is het belangrijk dat u het juiste gelaatsmasker en filter gebruikt. Om een veilige keuze te maken, moet u eerst uitzoeken aan welke gevaarlijke stoffen of gassen u blootgesteld kunt worden en of deze alleen schadelijk zijn bij inademen of dat u ook uw ogen en huid hiertegen moet beschermen. Als het beschermen van uw neus en mond voldoende is, dan volstaat een halfgelaatsmasker. Hieronder worden de verschillende filters uitgelegd en wanneer welk filter moet worden toegepast.

A2P3 R: De eerste vier letters en cijfers geven aan dat het filter een gemiddelde beschermingsgraad heeft (2) en beschermt tegen giftige (P3) organische gassen, dampen en oplosmiddelen met kookpunt hoger dan 65 graden (A). De R staat voor ‘Reusable’: het masker heeft een afdichting die kan worden gereinigd en worden hergebruikt. Maskers en filters met de vermelding D hebben de dolomiettest ondergaan en kunnen meer dan één shift binnen dezelfde dag worden gebruikt.

ABEK1P3 RD: Dit filter heeft een lage beschermingsgraad (1) en beschermt tegen giftige (P3) organische gassen en dampen met een kookpunt > 65 graden (A), anorganische dampen (B), zure gassen, zoals zwaveldioxide en waterstofchloride (E) en ammoniak en derivaten van ammoniak (K). Het filter kan worden gereinigd en een dag later worden hergebruikt (R) en meer dan één shift achter elkaar worden gebruikt (D).

A1P2 RD: Dit filter heeft een lage beschermingsgraad (1) en beschermt tegen schadelijke (P2) organische gassen en dampen met een kookpunt > 65 graden (A).

Handige opbergtas voor halfgelaatsmaskers en filters

Werkt u in verschillende ruimtes waar niet overal een halfgelaatsmasker met filter nodig is? Dan is een stoffen heuptas voor het opbergen en vervoeren van halfgelaatsmaskers en filters de ideale oplossing. De heuptas heeft een verstelbare riem om rond de heup vast te kunnen maken en u kunt uw halfgelaatsmasker en filter eenvoudig afdoen en opbergen als u het even niet nodig heeft, maar ook weer snel pakken als u wel weer een ruimte ingaat waarin adembescherming noodzakelijk is.

Gerelateerde artikelen: CaluPrevent BLS Halfgelaatsmasker

Gerelateerde artikelen