Welk volgelaatsmasker en welk filter aanschaffen?

Welk volgelaatsmasker en welk filter aanschaffen
Aankoopadvies volgelaatsmaskers
Een volgelaatsmasker is een belangrijke beschermingsmaatregel tegen stof, chemicaliën en andere schadelijke stoffen, maar ook tegen virussen en bacteriën die in de lucht aanwezig kunnen zijn. Hoe weet u welk volgelaatsmasker u de juiste bescherming biedt, het beste bij u past en waar u op moet letten bij de aanschaf? In dit blog bespreken we de verschillende eigenschappen van volgelaatsmaskers, het verschil met halfgelaatsmaskers, de juiste filteraansluiting en helpen we u bij de keuze van het juiste masker.

Wat is een volgelaatsmasker en wat is het verschil met een halfgelaatsmasker?

Een volgelaatsmasker is een masker dat het hele gezicht bedekt, in tegenstelling tot een halfgelaatsmasker, dat alleen de neus en mond bedekt. Het gebruik van een volgelaatsmasker biedt meer bescherming dan een halfgelaatsmasker, omdat het gehele gezicht wordt bedekt en niet alleen de neus en mond. Meer weten over halfgelaatsmaskers? Bekijk dan hier het advies over het halfgelaatsmasker.

Wanneer gebruik ik een volgelaatsmasker?

Volgelaatsmaskers worden vaak gebruikt in situaties waar extra bescherming nodig is voor de ogen en de huid, zoals bij het werken met chemische stoffen of bij het verblijven op plekken met een hoge luchtvervuilingsgraad. Bovendien bieden ze ook extra bescherming tijdens ziekteuitbraken, zoals het coronavirus. Met een volgelaatsmasker vermindert u het risico op besmetting.

Waar beschermt een volgelaatsmasker tegen?

Een volgelaatsmasker beschermt tegen stof, chemicaliën, virussen, bacteriën en andere schadelijke stoffen die in de lucht aanwezig kunnen zijn. Het is belangrijk om te weten dat de effectiviteit van het volgelaatsmasker afhangt van de kwaliteit van de materialen, de pasvorm en het gebruik van de juiste filters.

Welk volgelaatsmasker kopen?

Bij het kopen van een volgelaatsmasker is het belangrijk om rekening te houden met meerdere factoren zoals materiaal, maat, filter en prijs. Het materiaal van het volgelaatmasker moet comfortabel zijn en ademend, de maat moet goed zijn, zodat het volgelaatmasker goed aansluit op uw gezicht, het filter moet geschikt zijn voor de stoffen die tegengehouden moeten worden en van goede kwaliteit zijn en tot slot moet de prijs moet binnen uw budget vallen.

De filteraansluiting: schroefdraad of bajonet?

Er zijn twee soorten filteraansluitingen: schroefdraad en bajonet. Het verschil is de manier waarop het filter aan het masker is bevestigd. De schroefdraadaansluiting is universeel en u schroeft het filter er eenvoudig op. De bajonetaansluiting maakt een snelle en veilige verbinding tussen het filter en het masker. De bajonetverbinding geeft aan of het filter correct is geplaats op het gelaatsmasker. Beide soorten zijn effectief, dus de keuze tussen de twee is afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur en praktische overwegingen. Het is belangrijk om te weten dat voor beide aansluitingen geldt dat de filters op den duur vervangen moeten worden om de maximale bescherming te blijven bieden.

Verschillende soorten filters volgelaatsmaskers met eigen specificaties

Filters voor adembescherming worden gebruikt om gevaarlijke stoffen uit de lucht te filteren. Hierdoor kunt u deze stoffen niet meer inademen en blijft u gezondheid beschermd. Er zijn verschillende soorten filters, elk met hun eigen specificaties en doeleinden. Voor een goede bescherming is het belangrijk dat u het juiste gelaatsmasker en filter gebruikt. Voordat u het filter kiest, moet u eerst identificeren welke gevaarlijke stoffen in de lucht aanwezig zijn, zodat het filter u ook daadwerkelijk beschermt tegen de gevaarlijke stoffen waaraan u uzelf bloot gaat stellen. Hieronder worden de verschillende filters uitgelegd en wanneer welk filter moet worden toegepast.

A2P3: Dit combinatiefilter is geschikt voor het filteren van organische gassen en dampen zoals benzeen en propaan met een kookpunt van meer dan 65°C (type A), heeft een gemiddelde beschermingsgraad (2) en beschermt tegen giftige stoffen (P3). Dit filter is geschikt voor toepassingen in de chemische industrie en verwerkingsbedrijven.

ABE1: Dit filter beschermt tegen organische gassen en dampen (kookpunt > 65 graden),anorganische dampen (B) en zure gassen, zoals zwaveldioxide en waterstofchloride (E). Het ABE1 filter is geschikt voor gebruik in de landbouw, verfindustrie en petrochemische industrie.

ABEK1: Dit filter beschermt net als ABE1 tegen organische gassen en dampen (kookpunt > 65 graden), anorganische dampen en zure gassen, maar daarnaast ook tegen ammoniak en derivaten van ammoniak (K). Het ABEK 1 filter is geschikt voor toepassingen in de chemische industrie, verfindustrie en petrochemische industrie.

P3R: Dit filter is het meest efficiënt in het filteren van deeltjes. De P3R filter is geschikt voor toepassingen waarbij er een hoog risico is op het inademen van gevaarlijke stoffen, zoals bijvoorbeeld in de nucleaire industrie en biochemische industrie. De R staat voor ‘Reusable’: het masker heeft een afdichting die kan worden gereinigd en worden hergebruikt.

Voor het optimaal beschermen van uw gezondheid is het dus belangrijk om te weten welke stoffen en gassen er in de lucht aanwezig zijn waar u werkt, alleen dan kunt u het juiste filter kiezen.

Gerelateerde artikelen: CaluPrevent BLS volgelaatsmasker

Gerelateerde artikelen