Aandachtspunten bij het veilig op- en afzetten van een mondmasker

Zo bent u goed beschermd tegen micro-organismen in de lucht

Opzetten van het mondmasker

Het is belangrijk om eerst uw handen te wassen of desinfecteren voordat u het mondmasker opzet. Zo voorkomt u dat er vooraf al ongewenste micro-organismen op het masker terechtkomen. Er zijn twee verschillende types mondmaskers; voorgevormde maskers en opvouwbare maskers. Wanneer u een opvouwbaar masker gebruikt, vouwt u het masker eerst uit en buigt u daarbij de neusbeugel licht. Let op dat u hierbij nooit de binnenkant van het mondmasker aanraakt met uw handen. Een voorgevormd masker hoeft u niet meer in model te brengen.

Houdt het mondmasker in uw ene hand en de elastieken in uw andere hand. Zet het masker vervolgens over uw neus en mond en plaats de elastieken op de kruin van uw hoofd. Zorg ervoor dat de metalen strip aan de bovenkant zit. Controleer daarnaast of de flap onder uw kin goed is uitgevouwen, wanneer u een vouwmasker gebruikt. Plaats vervolgens het onderste elastiek onder uw oren en plaats het bovenste elastiek boven uw oren. Hierbij is het belangrijk dat de elastieken niet gedraaid zitten of elkaar kruizen. Zorg ervoor dat de bovenkant van het mondmasker net onder de neusbrug valt. Dat is net onder de bovenkant van uw neus. Druk de neusclip, ook wel bekend als de metalen neusbeugel of neusstrip, met uw vingertoppen van beide handen goed aan. Door hierbij van boven naar beneden te bewegen, voorkomt u dat er een kier ontstaat.

Aandachtspunten bij een baard of lang haar

Voor een goede bescherming is het belangrijk dat het mondmasker perfect aansluit op uw gezicht. Wanneer het mondmasker niet goed aansluit, kunt u alsnog ongefilterde, vuile lucht inademen via de randen. Bij mensen met baardgroei en stoppels werkt een mondmasker dan ook minder goed, omdat de randen van het masker niet goed aansluiten op uw gezicht. We raden u daarom aan om uw gezicht te scheren voor een optimale bescherming. Ook wanneer u lang haar heeft kan het masker minder goed blijven zitten. We raden u daarom aan om uw lange haren in een staart te dragen of op te steken zodat het de aansluiting van het masker op het gezicht niet belemmert.

Hoe kunt u controleren of een mondmasker goed aansluit op uw gezicht?

Het is belangrijk dat een mondmasker goed aansluit op uw gezicht en geen kieren bevat waar ongefilterde lucht doorheen kan. Dit kunt u controleren met behulp van de lektest. Dit is een eenvoudige en snelle test om te controleren of u goed beschermd bent.

Lektest bij een masker zonder ventiel

Bedek het mondmasker met beide handen en adem krachtig uit. Als het goed is voelt u hierbij geen lucht via de randen van het masker naar buiten gaan. Voelt u toch lucht via de kieren naar buiten ontsnappen? Druk het masker dan nogmaals goed aan en controleer opnieuw of er geen lucht wegglipt door de lektest opnieuw uit te voeren.

Lektest bij een masker met ventiel

Bedek het mondmasker, maar laat het ademhalingsventiel vrij. Adem vervolgens krachtig in. Wordt het masker iets naar binnen gezogen tijdens het inademen? Dan sluit uw mondmasker goed aan op uw gezicht. Druk het masker nog een keer goed aan wanneer dit niet het geval is en voer de lektest opnieuw uit.

Weten aan welke richtijnen een mondmasker in de zorg moet voldoen lees dan dit blog. 

Waar let u op tijdens het dragen van het mondmasker?

Het is belangrijk om de voorkant van het mondmasker niet aan te raken. De buitenkant van het mondmasker houdt immers deeltjes tegen die u liever niet inademt. Door de buitenkant van het masker aan te raken, kunt u zichzelf of anderen alsnog besmetten met uw handen. Wanneer u de voorkant per ongeluk toch aanraakt, is het belangrijk om direct uw handen te wassen of desinfecteren.

Let er daarnaast op dat u het mondmasker niet langer dan drie uur draagt. Vervang het mondmasker eerder wanneer u merkt dat ademen moeilijker gaat. Ook wanneer het masker nat aanvoelt, het beschadigd is of u tussendoor iets eet of drinkt moet u het masker vervangen. Zorg ervoor dat u alleen de zijkanten en elastieken van het mondmasker aanraakt wanneer u merkt dat het masker niet goed meer zit.

Afzetten van het mondmasker

Het is erg belangrijk om een mondmasker ook op de juiste manier af te zetten. Zo voorkomt u dat u alsnog besmet raakt door contact met bacteriën of virusdeeltjes die zich op het masker bevinden. Trek als eerste uw handschoenen uit en desinfecteer uw handen. Steek vervolgens uw kin naar voren en buig iets voorover. Nu kunt u de elastieken van het masker met beide handen vast pakken. Trek het masker vervolgens voorzichtig over uw hoofd. Raak hierbij uw gezicht en het masker niet aan om besmetting te voorkomen. Gooi het mondmasker daarna direct weg in de afvalbak en gebruik het niet opnieuw. Desinfecteer tot slot uw handen nogmaals.

Meer informatie over het correct gebruiken van mondmaskers
Nu weet u hoe u een mondmasker op een veilige manier op- en afzet. Daarnaast is het goed om te weten dat een fabrikant verplicht is om op de verpakking aan te geven hoe het mondmasker op- en afgezet moet worden. Bekijkt u liever een video over het correct gebruiken van een mondmasker? In de onderstaande demonstratievideo van drie minuten laten we u graag zien hoe u op een veilige manier een mondmasker op- en afzet.

Meer weten?

Heeft u vragen over de verschillende types mondmaskers in ons assortiment of het gebruik hiervan? Neem contact met ons op via [email protected] of bel naar 053 – 434 43 43. Onze medewerkers staan voor u klaar.

Gerelateerde artikelen