Afrikaanse varkenspest in Nederland voorkomen?

Afrikaanse varkenspest
Wij hebben alle hygiëne- en beschermingsmiddelen op voorraad

Ziektebeeld van de Afrikaanse varkenspest

In september 2018 is de Afrikaanse varkenspest geconstateerd bij enkele wilde zwijnen die in de Belgische provincie Luxemburg dood zijn aangetroffen. De ziekte kan zich verspreiden door direct contact met de dieren of via besmette materialen en voer. Het ziektebeeld lijkt op dat van de klassieke varkenspest en is bij varkens herkenbaar aan bijvoorbeeld koorts, braken, gebrek aan eetlust, een rode huid, ontstoken oogslijmvliezen en bloederige dunne ontlasting. Om de ziekte definitief vast te stellen, zijn laboratoriumtesten nodig.

Afrikaanse varkenspest voorkomen

Het is lastig een zich verspreidend virus in de kiem te smoren. In België wordt er echter alles aan gedaan door medewerkers bijvoorbeeld verplicht te laten douchen en door te werken met overschoenen en wegwerp overalls en handschoenen. Auto’s worden buiten het erf geparkeerd en medewerkers gaan alleen de stallen in wanneer dat hoogstnoodzakelijk is. Zo wordt contact (en hopelijk de verspreiding van het virus) zoveel mogelijk voorkomen. Ook in Nederland is het verstandig te werken met desinfectiebakken en medewerkers te voorzien van desinfectie schoeisel, wegwerp overalls en wegwerp handschoenen.

Meer informatie

Heeft u vragen over de Afrikaanse varkenspest en producten die helpen de verspreiding van virussen tegen te gaan? Onze specialisten helpen u graag verder als u belt naar 053 - 434 43 43 of een e-mail stuurt naar [email protected].

Gerelateerde artikelen