Al jarenlang nemen wij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst

Al jarenlang nemen wij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst
Social Return on Investment
Naast de zorg voor een schone wereld, voelen wij de verantwoordelijkheid om een fijne werkplek te bieden aan mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. En daarin staan we niet alleen! Bij opdrachten en aanbestedingen wordt er steeds vaker gevraagd naar de wijze waarop wij invulling geven aan de methodiek Social Return on Investment (SROI). Met bijna tien jaar ervaring hiermee, willen we nu graag als ambassadeur fungeren om andere organisaties te inspireren of ondersteuning te bieden.

De overheid stimuleert deze werkwijze en realiseerde in 2017 proeftuinen om, vooruitlopend op hun beleid, alvast kennis en ervaring op te doen. “Social return leeft bij ons al sinds 2014, toen we de eerste medewerker met een ‘rugzakje’ in dienst namen. In 2020 hebben we er een flinke schep bovenop gedaan. Toen richtten we het projectteam ‘Social Return by Carel Lurvink’ op en zijn we met partners zelf een proeftuin gestart”, vertelt Floortje Koobs, HR-manager bij Carel Lurvink.

Opbloeien

“Wij kijken vooral naar wat iemand nog wél kan. Zo hebben wij iemand in dienst die vroeger grafisch vormgever was, maar zijn beroep door een langdurige ziekte niet meer kan uitvoeren. Er is echter zoveel dat hij nog wel kan. Nu werkt hij in ons magazijn, reinigt onze koffiemachines en voert drukwerkzaamheden uit. We hebben hem helemaal zien opbloeien. Werken bij ons betekent voor hem dat hij weer erkenning krijgt, van betekenis kan zijn en een sociaal netwerk terug heeft.”

Mister MVO

“Ook de teams leven ervan op. Het brengt plezier en nieuwe uitdagingen. Zo hebben we een medewerker die we Mister MVO noemen, omdat hij een kei is in het scheiden van afval. Hij doet dat ontzettend secuur en komt met de beste ideeën om afval nóg beter te scheiden en nóg minder afvalzakken te gebruiken. Wij zijn ontzettend blij met hem!”

Investering

Is het dan altijd een succes? “Nee, daar willen we ook eerlijk over zijn. We hebben kandidaten gehad die bij ons niet konden aarden. Wij zijn een typisch familiebedrijf en de enorme betrokkenheid op de werkvloer bleek voor sommigen ‘te veel’. Sommige mensen met een beperking zijn namelijk juist erg op zichzelf. Onze ervaring is dat je de meeste kans op succes maakt door een goede begeleiding te organiseren en respect te tonen voor hun beperking.”

Ondersteuning nodig?

“We hebben inmiddels een groot netwerk van gelijkgestemden (zoals Werkpakt Keurmerkhouders) en willen andere organisaties hier graag bij helpen. We staan altijd open voor een gesprek om onze ervaringen uit te wisselen.”

Gerelateerde artikelen