Bescherm medewerkers die veel buiten werken tegen schadelijke uv-straling

Bescherm medewerkers die veel buiten werken tegen schadelijke uv-straling
Goede uv-bescherming is onmisbaar

Volgens KWF Kankerbestrijding kregen in 2020 maar liefst 22.100 mensen huidkanker - en dit aantal stijgt jaarlijks. Huidkanker is daarmee de meest voorkomende soort kanker in Nederland. Gelukkig geneest een groot percentage van de patiënten, maar voorkomen blijft altijd beter dan genezen. Werken uw medewerkers veel in de buitenlucht? Bescherm ze dan tegen de schadelijke effecten van de zon. Zeker nu de zomers in Nederland steeds warmer lijken te worden en de zon zich steeds vaker en langer laat zien, is goede uv-bescherming onmisbaar op de werkplek.

Zonbescherming op het werk

Met gemiddeld 18,3 graden eindigde de zomer van 2020 op de tweede plek, in de top 3 van de warmste zomers ooit gemeten. Ook 2019 staat hoog in de rankings - en dus lijken onze zomers steeds zonniger te worden. Dat zorgt ervoor dat smeren op het werk steeds belangrijker wordt. Op het strand en bij het zwembad doen we dat meestal keurig. Uit onderzoek blijkt echter dat maar 1 op de 4 mensen die in de buitenlucht werken zonnebrandcrème gebruikt. Medewerkers kunnen daardoor verbranden, wat het risico op huidkanker vergroot.

Onderdeel van de persoonlijke beschermingsmiddelen

Wijs uw medewerkers erop dat ze regelmatig pauzes nemen en voldoende water drinken als het warm is. Laat ze waar mogelijk ook in een schaduwrijke omgeving werken, vooral tussen 11.00 uur ’s ochtends en 15.00 uur ’s middags als de zon op zijn felst is. Voor werknemers die veel in de buitenlucht werken, zou zonbescherming daarnaast een vast onderdeel van de persoonlijke beschermingsmiddelen moeten zijn. Bied ze daarom:

  • Beschermende kleding. Kleding vormt de beste bescherming tegen de zon. Stimuleer uw werknemers bijvoorbeeld om kleding met lange mouwen te dragen. Dit lukt het best als u goed ademende en vochtabsorberende bedrijfskleding biedt.
  • Zonnebrandcrème. Laat uw medewerkers zich regelmatig insmeren met zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor (SPF). Ze kunnen dit het best doen 20 minuten vóór ze buiten aan het werk gaan. Vergeet niet dat zonnebrandcrème iedere 2 uur opnieuw moet worden aangebracht en zelfs vaker als medewerkers veel zweten.
  • Een hoed of nekbescherming. Mensen die veel buiten werken, lopen vooral het risico hun nek, hoofd en oren te verbranden. Een hoed of pet met oor- en nekbescherming biedt uitkomst.
  • Een zonnebril. De zon kan zo fel zijn dat ook oogbescherming nodig is. Een degelijke zonnebril is hiervoor de oplossing.

Meer informatie

Carel Lurvink biedt een uitgebreid assortiment producten waarmee u uw medewerkers tegen de zon kunt beschermen. Uiteraard helpen we u graag bij het maken van de juiste keuzes voor uw bedrijf en werkzaamheden. Heeft u vragen? Onze specialisten helpen u graag verder als u belt naar 053 - 434 43 43 of een e-mail stuurt naar [email protected].

Gerelateerde artikelen