Coop Supermarkten: 'Schaduwborden op maat'

Food - Coop Supermarkten referentie
In overleg bleek alles mogelijk. Voor elke afdeling hebben we nu een bijpassend schaduwbord
Supermarktketen Coop gebruikt al jaren schoonmaakmaterialen en PBM’s van Carel Lurvink. Dit jaar wilden ze voor het distributiecentrum Vers in Deventer, schaduwborden op maat laten maken, aangepast aan de wensen en specifieke omstandigheden van elke afdeling.

Facilitair Coördinator Loes Boerkamp: “De borden moeten geschikt zijn voor onze koude omgeving, dat wil zeggen een hoge luchtvochtigheid en een lage temperatuur. Tevens wilden we afwijken van het standaardbord door er bijvoorbeeld een handdoekdispenser met poetspapier op te plaatsen, zodat we alle schoonmaakgerelateerde middelen kunnen centraliseren. Daarnaast moest er voor onze productieomgeving een speciale oplossing gevonden worden in verband met ruimtegebrek en veiligheid. Dit alles bleek bij Carel Lurvink echter geen enkel probleem.”

Implementatie 5S-methode

Eerst even terug naar de oorspronkelijke reden om schaduwborden te gaan gebruiken: “We zijn begonnen met de 5S-methode om onze werkplek georganiseerd en schoon te houden. Daarmee creëer je tevens een nette en gestructureerde uitstraling. Schaduwborden passen uitstekend bij deze methode. We hoorden het personeel regelmatig klagen dat ze lang naar hun materiaal moesten zoeken. Nu heeft alles een vaste plek op de borden die we bovendien op strategische plekken hebben opgehangen. En ontbreekt er een attribuut, dan zie je dat al op grote afstand door de achtergebleven schaduw op het bord. Daardoor kan er meteen actie ondernomen worden. Dit komt het werkplezier van de medewerkers ten goede en zorgt tevens voor een hogere productiviteit. Daarnaast motiveert het medewerkers om de omgeving netjes te houden.

We werken bovendien met een kleurcodering: elke afdeling heeft haar eigen kleur bord en werkt met materialen die dezelfde kleur hebben. Extra hygiënisch en het voorkomt dat spullen op de verkeerde afdeling belanden. De service die wij aan onze klanten bieden, willen we ook aan ons personeel geven. Onze slogan is niet voor niets ‘Samen maken we het verschil’. Door te zorgen voor een schone, opgeruimde omgeving willen we de medewerkerstevredenheid verhogen.”

Transparante schaduwborden voor veiligheid

“In de productomgeving kunnen de borden, wegens ruimtegebrek, alleen aan de kopse kanten van de stellingen bevestigd worden. Dit zijn echter maar kleine oppervlakten. Bovendien mogen de borden het zicht op de gangpaden niet belemmeren, want dat zou veel te gevaarlijk zijn vanwege de reachtrucks die hier rijden. Samen met Carel Lurvink kwamen we tot de perfecte oplossing. Specifiek voor deze ruimte werden transparante borden gemaakt, zodat het zicht op tegemoetkomend ‘verkeer’ niet beperkt wordt. En om het passend te maken, bestaan deze borden uit twee separate delen zodat ze wél op de stellingen passen. De schaduwen hebben ze hier de kleur van de betreffende afdeling gegeven.”

Advies op maat

“De borden werden op maat ontworpen. Na diverse schetstekeningen hadden we ons definitieve ontwerp. Carel Lurvink gaf ons goede adviezen. Zo staan er artikelnummers op de borden, zodat een kapot of afwezig attribuut snel nabesteld kan worden. Ook leerden we van hen dat het onhygiënisch is om een trekker boven een bezem te hangen, dit vanwege het eventuele nadruppelen. Iets wat bij ons vorige ophangsysteem wel gebeurde. Nog een verschil is dat we nu duurzame rvs-haken hebben, die veel beter tegen een stootje kunnen. We zijn blij met het resultaat en de samenwerking en werken er al enige tijd met grote tevredenheid mee”

Gerelateerde artikelen