Correct schoonmaken en desinfecteren in de strijd tegen het coronavirus

Enkele tips en adviezen
De strijd tegen het coronavirus is nog steeds in volle gang. Ook u bent er ongetwijfeld mee bezig. Maar weet u zeker dat u op de juiste manier schoonmaakt en desinfecteert? Als u dit verkeerd doet, kan dat juist averechts werken. Hieronder vindt u enkele tips en adviezen om correct schoon te maken en te desinfecteren in de strijd tegen het coronavirus.

Eerst schoonmaken

Veel mensen denken direct aan desinfecteren als ze virussen willen bestrijden. Er gaat echter een belangrijke fase aan vooraf: schoonmaken. Vuil en viezigheid zijn een ideale voedingsbodem voor ziekmakende micro-organismen. Haalt u het vuil weg, dan haalt u ook de voedingsbodem voor ziektekiemen weg. Met het vuil verdwijnt bovendien al een groot deel van de micro-organismen. En er is nog een belangrijke reden om eerst goed schoon te maken. Als u direct een desinfecterend middel aanbrengt op een vervuilde ondergrond, kan dat middel zijn werk niet goed doen. Het vermengt met het vuil en komt voor een deel niet op het oppervlak terecht dat u wilt desinfecteren. Onthoud dus: éérst schoonmaken, daarna pas desinfecteren. Welk schoonmaakmiddel u daarvoor nodig heeft, hangt af van wat u wilt reinigen. Voor de meeste schoonmaaktaken kunt u een neutraal schoonmaakmiddel gebruiken met een pH-waarde tussen 6 en 8.

Daarna desinfecteren

Door te desinfecteren, doodt u de laatste micro-organismen die na de schoonmaak zijn achtergebleven. Het is daarbij belangrijk te weten dat niet alle desinfectiemiddelen virussen doden. Sommige middelen doden alleen schimmels, gisten en bacteriën. Welke producten het best werken tegen het coronavirus is niet bekend, maar experts gaan ervan uit dat alle desinfectiemiddelen die virussen doden bruikbaar zijn. Als u de strijd aangaat tegen het coronavirus, is het dus belangrijk dat u een desinfectiemiddel gebruikt dat virussen doodt. Lees daarom vooraf de instructies én de gebruikstoepassingen op de verpakking. Anders kan het zo maar zijn dat u denkt dat alles schoon en gedesinfecteerd is, terwijl het coronavirus nog steeds aanwezig is. Om correct te desinfecteren, gaat u als volgt te werk:

  • Draag handschoenen en andere persoonlijke beschermingsmiddelen
  • Maak het oppervlak eerst goed schoon
  • Controleer of het desinfectiemiddel virussen doodt
  • Desinfecteer het oppervlak volgens de instructies op de verpakking
  • Verwijder de persoonlijke beschermingsmiddelen in de juiste volgorde
  • Was of desinfecteer uw handen

Tip 1: meng reinigingsmiddelen nooit

Het is belangrijk altijd de instructies te volgen van de schoonmaak- en desinfectiemiddelen die u gebruikt. Meng de middelen ook niet. Als u schoonmaakmiddelen mengt, kan gasvorming ontstaan. En als u desinfectiemiddelen mengt, kunnen de afzonderlijke middelen hun werking verliezen. Gebruik waar mogelijk kant-en-klaar producten die u niet zelf hoeft te mengen met water. Dan weet u zeker dat u de juiste hoeveelheid werkzame stoffen gebruikt tijdens de reiniging. Daarnaast is het belangrijk op de inwerktijd te letten. Als u de reinigings- en desinfectiemiddelen te snel afneemt, hebben ze onvoldoende tijd om hun werk te doen.

Tip 2: let extra op oppervlakken die veel worden aangeraakt

Het coronavirus verspreidt zich onder andere via de handen en oppervlakken die u met uw handen aanraakt. Let bij het reinigen en desinfecteren daarom extra op oppervlakken die een grote besmettingskans hebben, zoals deurklinken, liftknoppen en lichtschakelaars. Vergeet ook trapleuningen en kranen in toiletruimten niet.

Tip 3: draag wegwerphandschoenen op de juiste manier

Zeker als u chemicaliën gebruikt, is het belangrijk de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen te dragen. Denk daarbij aan mondkapjes en wegwerphandschoenen. Let er daarbij op dat u deze middelen correct gebruikt. Als u wegwerphandschoenen draagt en iets of iemand aanraakt, kunnen de handschoenen besmet raken. Als u vervolgens iets anders aanraakt, kunt u het coronavirus alsnog verspreiden. Gebruik wegwerphandschoenen daarom voor één taak en verwijder ze daarna.

Tip 4: was uw handen op de correcte manier

Wat voor het reinigen van oppervlakken geldt, geldt ook voor uw handen. Een desinfecterende handgel kan zijn werk niet doen op vervuilde handen. U kunt dus pas desinfecteren als uw handen schoon zijn. Maar doe het nooit alle twee achter elkaar: dit is slecht voor uw handen. En let er ook nu op dat u een handgel gebruikt die niet alleen bacteriën, maar ook virussen doodt. U kunt het best uw handen goed wassen met water en zeep voor u met een schoonmaakklus begint. Dan weet u zeker dat uw handen goed schoon en virusvrij zijn. Doe hetzelfde nogmaals als u klaar bent met de reiniging.

De strijd tegen het coronavirus

Als u de strijd aangaat met het coronavirus, is het belangrijk dat u op de correcte manier én met de juiste middelen reinigt en desinfecteert. Doet u dat niet, dan kan schijnveiligheid ontstaan. Uw medewerkers denken dan veilig te zijn voor het virus, terwijl dat niet het geval is. Het coronavirus kan dan ongemerkt nog steeds worden doorgegeven.

Meer informatie

Carel Lurvink biedt een uitgebreid assortiment schoonmaak- en desinfectiemiddelen die u kunt gebruiken in de strijd tegen het coronavirus. Heeft u vragen? Onze specialisten helpen u graag verder als u belt naar 053 - 434 43 43 of een e-mail stuurt naar [email protected].

Beluister ook onze podcast: Corona: van kantoorschoonmaak naar thuisschoonmaak.

Gerelateerde artikelen